Intelligent TurboWrite (SLC-Cache)

Intelligent TurboWrite (SLC-Cache)

TurboWrite introducerades i samband med lanseringen av 840 Evo. Det var första gången som en TLC-baserade enhet kunde mäta sig med MLC-enheter, rent prestandamässigt. Sedan dess har det blivit standard att använda någon form av SLC-cache i alla TLC-enheter och utan det så skulle de flesta TLC-enheter vara hopplöst långsamma. En del väljer dock att sätta häfta namn på funktionen, och en av dem är Samsung. Man använder helt enkelt en liten del av enhetens overprovisioning i SLC-läge (man skriver bara en databit per cell). Det gör att skrivningen blir betydligt snabbare. Olika tillverkare implementerar detta på olika sätt men Samsung kör med att ha en viss mängd NAND dedikerat i SLC-läge och data skrivs hit i första hand. När cachen är full så skriver man istället till TLC och väntar tills enheten är i vila innan man tömmer cachen till TLC.

Med 960 Evo så lanserade man dock en uppdaterad version som man kallar för Intelligent TurboWrite. Om funktionen är ”intelligent” kan vi diskutera, men det gör att enheten kan utnyttja ytterligare utrymme för en större SLC-cache ifall det behövs och det finns ledigt utrymme för det. Denna funktion finns nu tillgänglig i 860 Evo och det borde göra större filöverföringar betydligt snabbare på 860 Evo än på 850 Evo.

Precis som tidigare så har en viss mängd dedikerat för TurboWrite, men när den delen är full så finns möjligheten att dynamiskt konvertera ledigt TLC, till en större SLC-cache. Det finns en gräns på hur stor cache man kan ha och det fungerar inte ifall man redan fyllt enheten hela vägen (då man använder ledigt utrymme). Hur stor dedikerat cache och hur stor cachen kan bli, varierar från modell till modell, mer om det senare.

I vanlig ordning så gjorde vi ett skrivtest för att se hur skrivprestanda påverkades över tiden. Vi ser direkt att något inte riktigt står rätt till här. Enheten börjar med låg prestanda för att sedan öka under en kort period. Detta är något vi aldrig tidigare sett och det visade sig att SLC-cachen på 1 TB-modellen är så stor att vi fick titta på data över en länge period.

Även här ser resultaten väldigt märkliga ut. Det ser ut som om 860 Evos prestanda blir högre efter ett tag. Det kan också vara så att nya Turbowrite identifierar olika typer av belastning och anpassar prestanda efter det. Den sista delen ser ut att vara native TLC-prestanda i alla fall och där ser det ut som om 500GB ligger runt 290-300 MB/s och 1TB landar runt 420 MB/s, vilket stämmer rätt bra med specifikationerna.

Vi gjorde även ett test för att se hur 500 GB-modellen reagerade när vi försökte kopiera in en 150 GB stor fil till enheten. Resultatet var att enheten höll sig på ungefär 450 MB/s tills att SLC-cachen tog slut och då gick prestandan ner till ungefär 280 MB/s, vilket är ungefär vad vi hade räknat med.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Stefan AxelssonGustav GagerGlaring_Mistake Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Samsung har faktiskt gjort en DRAMlös SSD även om den är praktiskt taget okänd, och som heter 650.

Med 860 EVO – kan ni testa hur många P/E cykler den har?
Om den är specificerad för 2000 som 850 EVO eller om det har blivit ännu högre nu.

Stefan Axelsson
Gäst
Stefan Axelsson

Vissa värden är så låga att den röda stapeln inte syns i vissa diagram. Varför inte markera var den testade disken befinner sig? Det är så många namn att leta mellan. Ser lite klent…

Varför inte markera alla SATA-diskar med fet stil, kursiv stil eller annan färg så man vet vilka som är vilka utan att behöva kontrollera själv.