Testresultat: Olika QD och paketstorlek

Som vanligt så tittar vi också på hur enheterna beter sig när vi testar dem vid olika QD. QD betyder Queue Depth och i praktiken så skickar man flera förfrågningar till enheten  parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD. De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 (ibland högre), men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4 och de allra flesta stannar vid QD1. Vi tog därför vårt 4K Random Write-test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.

860 Evo presterar ganska precis som 850 Evo gör förutom med lite högre QD. 500GB modellen tappar lite prestanda jämfört med konkurrenterna vid QD2 och högre. Detta beror på att 860 Evo använder 512Gbit NAND-enheter och de andra använder 128Gbit och 256Gbit.

Slumpmässig läsning ser ut att vara på ungefär samma nivå som tidigare. 500GB modellen hamnar efter en aning vid högre QD och det skulle också kunna vara på grund av färre NAND-enheter.

Vid sekventiell skrivning så ser vi tydligt att 860 Evo 500Gb tappar prestanda jämfört med de andra. Återigen så är det för att enheten arbetar med färre NAND-enheter.

Sekventiell läsning är oförändrat jämfört med 860 Evo.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Stefan AxelssonGustav GagerGlaring_Mistake Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Samsung har faktiskt gjort en DRAMlös SSD även om den är praktiskt taget okänd, och som heter 650.

Med 860 EVO – kan ni testa hur många P/E cykler den har?
Om den är specificerad för 2000 som 850 EVO eller om det har blivit ännu högre nu.

Stefan Axelsson
Gäst
Stefan Axelsson

Vissa värden är så låga att den röda stapeln inte syns i vissa diagram. Varför inte markera var den testade disken befinner sig? Det är så många namn att leta mellan. Ser lite klent…

Varför inte markera alla SATA-diskar med fet stil, kursiv stil eller annan färg så man vet vilka som är vilka utan att behöva kontrollera själv.