Testresultat: Strömförbrukning

Strömförbrukning och effektivitet

I ett samarbete med Quarch Technology kan vi göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna – all ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn, som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

I vanlig ordning så är Samsungs enheter väldigt strömsnåla. Märkligt nog så drar 1TB modellen mindre än 500GB och det beror på att vårt 500GB exemplar ibland gjorde ett hopp i strömförbrukning under en kortare tid för att sedan gå ner i vila igen. Detta drog 500GB modellens medel något.

Trots sin fina prestanda så är 860 Evo inte en lika effektiv SSD. Både WD Blue 3D och MX300 drar mindre ström för den prestanda man får. Det här är en sak som fixar till sig i en ny firmware lite senare (som vi tåg med Sandisk Ultra 3D). Vi ska se om vi inte kan testa om dessa enheter längre fram när det finns en nyare firmware.

I Virtualization ser det betydligt bättre ut och det beror främst på att 860 Evo har så pass bra prestanda i det här testat.

Överlag så har 860 Evo duglig strömförbrukning men i nuläget så drar 850 Evo mindre. Det är möjligt att vi fått enheter med en tidig firmware och att strömförbrukningen är lägre hos de enheter som kommer att säljas ute i butik. Vi ska ta det vidare med Samsung och se vad det leder till.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Stefan AxelssonGustav GagerGlaring_Mistake Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Samsung har faktiskt gjort en DRAMlös SSD även om den är praktiskt taget okänd, och som heter 650.

Med 860 EVO – kan ni testa hur många P/E cykler den har?
Om den är specificerad för 2000 som 850 EVO eller om det har blivit ännu högre nu.

Stefan Axelsson
Gäst
Stefan Axelsson

Vissa värden är så låga att den röda stapeln inte syns i vissa diagram. Varför inte markera var den testade disken befinner sig? Det är så många namn att leta mellan. Ser lite klent…

Varför inte markera alla SATA-diskar med fet stil, kursiv stil eller annan färg så man vet vilka som är vilka utan att behöva kontrollera själv.