Att prata om Android vs. iPhone är lika farligt som att sätta sig i en exotisk sportbil utan erfarenhet – trampar du lite fel kan det bli riktigt otäckt väldigt snabbt. Som inbiten Android-användare har det blivit dags att ge sig över till den andra sidan och – åtminstone tillfälligt – bli med iPhone.

Nyfikenhet, intresse, arbete och slutligen en utmaning. Vi börjar med de fyra största anledningarna till att jag bestämt mig för att byta ut min trogna arbetshäst Samsung Galaxy S II mot en Apple iPhone 4S.

Apple är världens största teknikföretag och med ett börsvärde som vida överstiger Sveriges BNP samt miljontals, till synes, lyckliga användare är det omöjligt att inte bli nyfiken på vad som finns att hämta i iOS-plattformen.

Som teknikintresserad är Apples industridesign och välsvarvade produkter något man inte kan blunda för. Min entusiastådra gör Apple och iPhones ”hippa” status lite avtändande men faktum kvarstår att jag är genuint intresserad av både Apples produkter och deras sätt att tänka.

Som objektiv skribent och chefredaktör är det oerhört viktigt att vara lyhörd samt någorlunda insatt i de olika plattformar och tekniker vi skriver om på sajten. Jag har testat smartphones med Android, Windows Phone 7, Bada med flera, även iOS. Android ligger mig som entusiast varmt om hjärtat men som den i särklass största konkurrenten till Googles operativsystem har jag länge känt att min tid och kunskap kring iOS varit för dålig.

4sApple iPhone 4S fotad av sin ärkenemesis och rival Galaxy S II.

Tanken att testa iOS och iPhone privat i vanligt användande har funnits med mig länge. Men hektiska månader med resor och jobb har gjort att jag hållt mig i min comfortzone som är Android. Där vet jag vart jag har mina grejer, som många andra har jag varit för feg eller för lat att ta steget och flytta ”mitt liv” till en annan plattform.

Efter att jag sett min kollega Gordon Andersson på Feber.se göra ett seriöst steg att testa att gå från iPhone till Android – efter att en spansk ficktjuv tvingat honom in på denna resa – började bitarna falla på plats. Dödsstöten kom på en afterwork i helgen när en tjejkompis drog upp en Galaxy S II ur väskan och började beklaga sig över att telefonen var sämre än hennes privata iPhone 4S. Som Galaxy S II ägare och inte mindre telefonrecensent blev jag nyfiken på vad hon exakt tyckte var bättre med iPhone och Apples iOS och svaret var ganska kort och koncist – den är inte användarvänlig.

Den är inte användarvänlig. Det är i mina ögon en universal sanning för alla plattformsbytare. Jag fick min före detta sambo att köpa en MacBook Air för att det efter hennes användningsområden, student och musiker, kändes som en passande lösning. I ett par månaders tid hörde jag svordomar och frustration över hur dumma Apple var och varför man inte kunde göra saker på samma sätt som man kunde på en PC. Att vi numera inte lever tillsammans är kanske inte Apples fel, men det är uppenbart att den användarvänlighet som många Apple-användare talar om inte alltid får ett lysande gensvar.

Går vi snabbt tillbaka till fredagskvällen så blev diskussionen om Android vs. iPhone inte så hetleverad som man kan tänka sig. Men när jag kläckte ur mig att jag hade en iPhone 4S på kontoret som vi använder som referens i våra telefontester, men som jag inte använder annars blev det närmast begravningsstämning kring bordet. Som ensam kille med en Android-telefon bland sex tjejer där åtminstone 4 av dem hade en iPhone på bordet var man bokstavligt talat i underläge. Efter ett kort försök till damage control slutade det hela i en uppgörelse. Jag lovade att under helgen plocka fram iPhonen och ta klivet, jag skulle i minst 2 veckor använda en iPhone 4S som privat telefon istället för min Galaxy S II. Min tjejbekant påpekade att jag då skulle förstå vad hon menade med att iPhone helt enkelt är mer användarvänlig, samt att hon lovade att bli mer öppen till både styrkorna och svagheterna i hennes arbetsmobil Galaxy S II.

awSom så många bra beslut spikades detta experiment över några glas vin och öl.

Under gårdagen tog jag mig i kragen och hämtade upp telefonen på kontoret och slängde i SIM-kortet. Det första problemet blev att föra in kontakterna från Android till iPhone. De första guiderna talade om hur man gjorde detta genom iTunes på din dator, vilket inte var ett alternativ då jag befann mig hos en bekant på middag (Jag ber J och E retroaktivt om ursäkt för de där första 2 osociala timmarna där jag satt pillandes med mina två telefoner). Slutligen insåg jag att man kunde skapa en vcard-fil på Gmail med alla kontakter, maila dem över till telefonen och mata in dem. Det tog tyvärr längre tid än jag hade hoppats men förutom detta har det första dygnet av användande gått relativt smärtfritt.

Jag tänkte köra en liten följetång här på bloggen kring mina två iPhone-veckor och innan jag ens börjar tänka på att jämföra de två plattformarna och telefonerna åt tänkte jag försöka ta hjälp av våra läsare. Min första tanke var att vi kanske inte har så många Apple-besökare men något överraskande är även NH flitigt besökt av både iPhones och iPads. Enligt vår sajtstatistik är iPhone den i särklass mest använda mobila produkten som surfar in på sajten. Två på listan med mindre än hälften av användarna hittar vi iPad, Samsung Galaxy S II ligger på fjärde plats med ungefär en fjärdedel av användarantalet som iPhone. Android i sin helhet ligger bättre till, men iOS är i en klass för sig även här.

Även om jag använt en iPhone förut har det varit under kortare stinter och utan någon direkt kontinuitet. För att få en flygande start på dessa två veckorna tänkte jag göra en allmänn förfrågan bland er läsare om tips på appar, inställningar och funktioner som kan vara vettiga eller helt enkelt roliga att testa.

Redan nu såhär ett dygn efter att mitt iPhone äventyr tog fart har jag börjat brottas med lite potentiella problem. Inte minst har jag stött på ett par appar i App Store som jag verkligen tycker är intressanta, vissa rentav några jag verkligen suktat efter på Android, och jag är helt enkelt osäker på om jag vågar installera dem. Här har Apple oftast en fördel med sitt breda och genomarbetade App-utbud, vilket skulle kunna betyda att jag blir av med älskvärda appar när/om jag byter tillbaka till Android. Jag har inte riktigt kommit så långt att jag hunnit se om jag fattas några appar efter bytet från Android, men initialt verkar i alla fall min ”viktigaste” finnas på båda plattformarna.

Så kom gärna med spontana förslag eller tips på vad man bör köra med på sin iPhone, jag är intresserad av allt från ögongodis och underhållning till produktivitetshöjande appar. Sen är jag också nyfiken på om det är någon som har en bra lösning på synkronisering av kontakter mellan iOS och Android?

Jag är mycket tacksam för alla feedback och tips ni kan komma med och en härlig dos av diskussioner för och emot de olika plattformarna har väl ingen dött av. Men håll det gärna på en bra nivå så vi inte får sladd och kommer av vägen. 🙂

52
Leave a Reply

Please Login to comment
52 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
23 Comment authors
-Tjalve-Anton KarmehedTempelJimmyyyyyyyyyyyyyyyRetur Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Nicklas
Medlem
Nicklas

Detta skall bli intressant 😆 Har hjälp fassan me sin iPad2 å chefernas i4 ibland å får säga det jag mest saknar e alla inställning som finns överallt samt mina widgets, med de jag verkligen vill se, behöver inte mer än dom + stor skärm såklart, fick min Xperia S i torsdags ett sånt lyft från min Desire Z 8)

Varazir
Gäst

Det är skitenkelt att ”föra” över kontakter så länge du har de i gmail. Anslut med ett exchange konto till gmail vips så har du alla kontakter och kalender i din frukttelefon. Du kan använda gmail klienten för mailen om du inte tycker exchange clienten inte ger tillräckligt med funktioner. Det jag stör mig på iOS är att det är så tråkigt, skärmen består av ikoner och mappar och en bakgrundsbild och det är så många klick för att ändra en simpel inställning. Vist kan jag förstå att iOS är mer användarvänlig då alla program följer en standard ( därmed… Läs hela »

Martin L
Medlem

Spännande Anton 🙂 Lite apptips.. Vissa kan säkert finnas för Android också Kul/Demo-genre:Action Movie RIktiga Vykort Användbara utils:1PasswordGuitarToolkit (stämapparat för ett gäng instrument) Kul Spel:Broken Sword 2Tap The Frog =D Sen är ju Apples egna appar rätt najs (även om de flesta gör sig bättre på iPad), iMovie har precis fått sig en uppdatering t.ex. ”Hitta Vänner” kan vara smidigt om man känner flera iOS-ianer 🙂 Ett trick som jag precis upptäckt och tror att jag kommer attanvända är location based påminnelser.. ”Siri, påminn mig om X när jag kommer hem” eller ”när jag lämnar jobbet”. Jag har ju inte… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag är nog den ända på jorden som stör mig mer och mer på iPhone ju mer jag använder den.
Jag hittar fler och fler saker som jag inte kan göra känns det som, och jag har inte ens testat en Android lur 😛

App tips är väl: Find my iPhone

Nått som jag gillar skarpt är imessage som kom med IOS5. Vet inte om motsvarande finns på Android men det har sänkt mina telefonkostnader rätt räjält 😛

Thomas
Medlem
Thomas

”ett par appar i App Store som jag verkligen tycker är intressanta, vissa rentav några jag verkligen suktat efter på Android”

Ahh, skriver du så vill vi ju verkligen veta vilka du syftar på. Skriv gärna vilka nyttiga appar du hittat som inte finns till Android.

Martin L
Medlem

Det senaste som jag verkligen gillar med iPhonen är ju iCloud, men det blir ju inte jätteanvändbart om man inte har flera enheter.. Automatiskt synkronisering mellan alla enheter är redan nu ganska magiskt och kommer att bli riktigt trevligt när fler 3e-partsprogram får stöd för det på laptopen.

Medlem
Json_81

Ska följas!
Jag planerar att göra samma sak när nästa iphone släpps, förutsatt att ingen mer spännande hänt på android-sidan då.
Jag har visserligen haft en 2G när de var nya, men en smartphone utan internet…tja.

vaLKyr
Medlem
vaLKyr

Sitter och funderar på att byta åt andra hållet. Svårt val. Men iPhone blir lätt tråkig efter 2-3 år. 4S är det ju ingen skillnad på förutom hårdvaran jämfört med min gamla 3GS. Vill ha nya grejer att leka med. :S

licorne
Gäst
licorne

Jag var själv en flitig iPhone-användare för lite drygt ett år sedan (bytte från en Hero), men hoppade relativt snabbt på Nexus-tåget några månader efter lansering. När Galaxy Nexus lanserades i slutet av förra året var det givet med en uppgradering. Känner mig, minst sagt, toknöjd. För någon vecka sedan valde jag att förlänga mitt abonnemang (3Total-erbjudandet) och plockade i samband med det ut en iPhone 4S. Ville ge iOS 5 en chans, men efter två heldagar med iPhone packade jag ner den i sin förpackning igen och lade ut den på Tradera. iOS är helt enkelt för begränsad för… Läs hela »

Jimmyyyyyyyyyyyyyyy
Gäst
Jimmyyyyyyyyyyyyyyy

Vet inte vad Bankdroid är men en bra bank-app är mitt saldo. Bus enkelt att logga in på sïna bankkonton.

Medlem
Json_81

Anton, kan du inte i slutet skriva en liten summering på appar?
T ex om mitt saldo som nämdes faktiskt motsvarar bankdroid.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Mobil, mobil ännu mer mobil 😀
Du kunde väl även nämnt vilken som kom trea och femma i eran vebb statistik 😉

Både hardware och mobil blir ett väldigt brett område att fylla. Bör nog dela upp saiten om ingen del ska bli lidande av den andra. Ni behöver vara fler 🙂

Nicklas
Medlem
Nicklas

[quote name=”Jimmyyyyyyyyyyyyyyy”]Vet inte vad Bankdroid är men en bra bank-app är mitt saldo. Bus enkelt att logga in på sïna bankkonton.[/quote]
Med bankdroid så har du samlat dina konton, du kan även visa dem på skrivbordet med deras widget utan att behöva logga in, bus enkelt att ha reda på sina konton utan inloggning! 😆

Jonatan Hertzberg
Medlem

Övergången mellan iOS och Android har jag aldrig tyckt varit snygg eller smidig.Det beror givetvis på vilken mail, kalender och andra liknande produkter man använder, MEN använder man t.ex. gmail och google calendar och ska flytta över allt detta till icloud tycker jag inte det är speciellt smidigt. Lika så är det inte speciellt smidigt på andra hållet! Lika så tycker jag inte man ska glömma bort att icloud ihop med ios(iphone i första hand) är bra. Icloud ihop med ios OCH en mac är så bra att det nästan är kusligt.Det är så otroligt smidigt och behagligt hur hela… Läs hela »

Jonatan Hertzberg
Medlem

Kom att tänka på en sak också vad det gäller hårdvaran hos Iphone. Jag är ganska säker på att Apple kommer stoppa i A5X i nästan Iphone vilket jag är lika säker på att många Androidanhängare kommer skratta högt åt och tycka att det är gårdagens teknik med bara tvåkärnig CPU. Då glömmer man kanske bort hur välgjort Ios är och inte alls har samma krav på otrolig hårdvara vilket Android faktiskt har. Titta bara på WP7, det är samma historia där. Nokia Lumia 800 klarar sig väldigt bra på bara en kärna och det flyter på otroligt snyggt och… Läs hela »

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Missuppfatta inte mig, ni är duktiga och jag tycker om mobilnyheter.
Men jag tycker även om komponentnyheter och tester, som i allt större utsträckning har fått lämna plats för det mobila.

Jonatan Hertzberg
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag har inga problem alls med att Apple håller sig till dual-core atm faktiskt. Snarare så att Android varit lite onödigt tidiga. Det finns ju anledningar till att exempelvis Qualcomm håller inne på sina quad-core CPU:er och som du säger är både WP7 och iOS generellt mycket mer följsamt trots klenare CPU:er.Sen beror ju det mycket på att Android erbjuder mer dynamiska widgets och annat som drar mer resurser. Men med ICS börjar Android hitta rätt faktiskt.[/quote]Nu har jag inte testat ICS, men visst hittar väl även Google någerlunda rätt till slut. Jag tror dock att både WP7… Läs hela »

Gero
Gäst
Gero

De appar jag saknar till Android är:
QFolio och TimeCommand.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Haha, Grym artikelserie – ska bli kul att följa! 🙂 Brorsan gick precis som du från galaxy s2 till iphone 4s.Anledningen till platformsbyte var precis den du nämnde – galaxy s2’n gick honom helt enkelt på nerverna. Exempelvis när han skulle kolla ”mejlen” under tunnelbaneresan på 10 min till jobbet, så kunde han bli tvungen att ”reloada” o hålla på som en idiot medans GS2 gjorde allt för att vägra samarbeta.Ibland kunde hela resan gå, utan att han ännu fått se sina nya mejl. Även dom vanliga telefonfunktionerna retade upp honom. Han var exempelvis den som alltid var ”sist” med… Läs hela »

Tvivlande
Gäst

Jag undrar jag när alla Droidfanboys ska förstå att människor med klass och stil, för att inte ens nämna sunt förnuft, använder sig av designade appleprodukter för att de helt enkelt är bättre på det väsentliga. Det spelar ingen roll hur kåt man är på pc misären apples prylar är både bäst och snyggast. Vi får väl se vad bloggnissen här kommer till för slutsats… Jag fann ajfånen ok men jag går tillbaka till droidskräpet för att bla..bla..bla.. Det är min gissning. Som jag skrev tidigare: Har man det minsta klass och still samt sunt förnuft så springer man iväg… Läs hela »

roxerthedead
Medlem
roxerthedead

Om du har swedbank så tanka deras app, tanka även BankID, då kan du betala räkningarna direkt i swedbank-appen mha BankID.

WolframAlpha är ju givet om man använder det.
Spotify
Dropbox
Snabb/enkel bildredigering, ”PS Express”, annars iPhoto.

Spel:
Dragonvale
Draw Free

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

Kan tipsa om Reeder, schysst app för att hålla koll på sin Google Reader-feed på resande fot. 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Retur”]Ni behöver vara fler :-)[/quote]
Amen to that 😛

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”S0urcerr0R”]Även dom vanliga telefonfunktionerna retade upp honom. Han var exempelvis den som alltid var ”sist” med att lägga på luren pga allt lagg innan GS2’n reagerar.Dessutom lider GS2 av MASSA andra buggar, tex att webläsaren brukade krasha nån gång i veckan när han loggade in på facebook.[/quote] Nu är ju inte jag någon ägare at iPhone4s utan en ganskla trött 3gs. Men vi har många på jobbet med 4s och 4. Och problemet med att inte få fram mail finns även på dessa. Det beror oftare på otroligt dåliga 3G nät. Nu vet jag inte om hans problem berode… Läs hela »

Everest159
Medlem
Everest159

[quote name=”Anton Karmehed”]Min tjejbekant påpekade att jag då skulle förstå vad hon menade med att iPhone helt enkelt är mer användarvänlig, samt att hon lovade att bli mer öppen till både styrkorna och svagheterna i hennes arbetsmobil Galaxy S II[/quote]

Kan det vara så att hon tycker sin Apple är mer användarvänlig då hon är van vid den? Jag tycker du ska utmanna henne att endast använda sin Galaxy SII under testet, så kan du även få hennes kommentarer om byte från en IOS till android.

Hon kanske ser andra fördelar/nackdelar du inte ser.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Nu är det min tur att trolla 😆

Alla har inte teknikbegåvning, då är ett avskalat gränssnitt en benådning.

Det blir mindre att lära, då blir det mer tid till svära.
Att det saknas funktionellitet, gör inget för dom som inte annat vet. 😀

Dennis Holmqvist
Medlem
Dennis Holmqvist

Alltså iMessages, allvarligt..varför så hett? Gtalk har funnits i evigheter, på datorer, plattor och smartphones.

Dennis Holmqvist
Medlem
Dennis Holmqvist

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Retur”]Nu är det min tur att trolla 😆 Alla har inte teknikbegåvning, då är ett avskalat gränssnitt en benådning. Det blir mindre att lära, då blir det mer tid till svära.Att det saknas funktionellitet, gör inget för dom som inte annat vet. :D[/quote]Det där tycker jag inte var trollning utan en ganska bra beskrivning över varför Apple blivit så stora. Man är duktiga på att göra komplicerade produkter relativt lätthanterbara. Med det sagt är det givetvis inget som passar alla, eller för den delen alltid behöver vara optimalt. :)[/quote] Det sägs så, fast allvarligt; är Windows svåranvänt?… Läs hela »

Medlem
Json_81

[quote name=”Silvervinge”]Alltså iMessages, allvarligt..varför så hett? Gtalk har funnits i evigheter, på datorer, plattor och smartphones.[/quote]

Nu har jag bara använt imessages beta för OS X och inte ifrån iphone men det fungerar ju likadant och den största skillnaden är att man enkelt kan lägga in en bild i konversationen.
Tror även ljudklipp etc fungerar även om jag ser mindre nytta med det.

tripptrapptrull
Gäst
tripptrapptrull

”Som ensam kille med en Android-telefon bland sex tjejer”.

Anton – du missar det viktigaste. Strunta i telefonerna. Berätta istället hur det gick med de sex tjejerna!!!!

mr.a
Gäst
mr.a

Gick själv från rootad htc desire med android 3 till iphone 4s ios5 och är super nöjd. Finns så mycket att säga om båda men i slutändan så tycker jag att mobilen ska vara en del i mitt liv och inte att jag ska leva för mobilen. Ios mindre pillande, allt funkar. Byter aldrig tillbaka 😀

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”tripptrapptrull”]”Som ensam kille med en Android-telefon bland sex tjejer”.

Anton – du missar det viktigaste. Strunta i telefonerna. Berätta istället hur det gick med de sex tjejerna!!!![/quote]
Anton finner hårdvara och teknik mer underhållande än sexuellt umgänge.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

[quote name=”mr.a”]Gick själv från rootad htc desire med android 3 till iphone 4s ios5 och är super nöjd. Finns så mycket att säga om båda men i slutändan så tycker jag att mobilen ska vara en del i mitt liv och inte att jag ska leva för mobilen. Ios mindre pillande, allt funkar. Byter aldrig tillbaka :D[/quote]
Förstår att du tycker så när du hade pillat sönder mobilen 😉
Honeycomb 😮

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

[quote name=”smartidiot89″]
Anton finner hårdvara och teknik mer underhållande än sexuellt umgänge.[/quote]
Man kan använda mycket teknik i sexuellt umgänge med 😀

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”tripptrapptrull”]”Som ensam kille med en Android-telefon bland sex tjejer”.

Anton – du missar det viktigaste. Strunta i telefonerna. Berätta istället hur det gick med de sex tjejerna!!!![/quote]

Det påminner mig om min ungdom, hade några polare som när man var ute hela tiden jobbade på att få tjejernas nummer. Jag förstod aldrig syftet… En lyckad kväll för dom var att få tre tjejers telefonnummer varav inget var riktigt (det här var givetvis innan mobilernas tidevarv) medans jag själv gick hem med nån och sket i vilket telefonnummer hon hade 😀

Jimmyyyyyyyyyyyyyyy
Gäst
Jimmyyyyyyyyyyyyyyy

Själv har jag en jailbreakad Iphone 3gs som jag har varit sjukt nöjd med men funderar på att testa nån annan plattform. Har kännt lite på android och gillar det inte riktigt, är väl en vanesak. Hur är egentligen windows allternativ?

Tempel
Medlem
Tempel

Jag tror problemet för Android är att det folk lastar ner telefonerna med sjukt massa program för att det skall se ballt ut snarare än vad man verkligen har behov av. Sen finns det nog en hel del dåliga program där ute oxå.

ICS har sen oxå varit ett klart lyft för Android och med lite tanke bakom det hela så kan du ha en telefon som är rapp och gör det du vill och ändå ha en snygg look på hemskärm(arna) men som med allt kräver det att man läser på lite innan man börjar.