Jag älskar Spotify och tanken på att TV-bolagen efter 10 år under en gammal sten äntligen lanserar något som åtminstone liknar konsumentstyrda TV-tjänster. Samtidigt fäller jag en tår när jag tänker på den själlöshet som oundvikligen följer i streamingtjänsternas spår.

Att ha all din musik, alla dina filmer och alla din spel inom ett musklicks – numera en skärmpeknings – avstånd är oerhört tilltalande. Jag har alltid varit totalt värdelös på att organisera och upprätthålla mina musiksamlingar exempelvis. När jag senast köpte CD-skivor, vilket troligtvis var någon gång förra seklet, mynnade det oftast ut i ren frustration över att max en till två spår på skivan var något att lyssna på.

Spotify har fullkomligen förändrat hela min livsstil och nu kan och vill jag lyssna på musik vart jag än går. Det finns alltid möjlighet att välja precis de låtar – med vissa få undantag för min kommersiella musiksmak – jag är sugen på och jag behöver varken upprätthålla en lokal musiksamling eller köpa på mig musik jag egentligen inte kommer lyssna på. Det finns andra bra alternativ till Spotify men detta med strömmande musik har varit en väldigt smärtfri och naturlig övergång för mig personligen.

Nu när vi ser en liknande utveckling på gång för film- och TV-branschen har jag däremot börjat skruva lite på mig. Jag är alltså helt för grundkonceptet med streaming av video där man kan välja precis vad och när man vill titta på sina favoritfilmer eller den där häftiga TV-serien alla talar om. Men i samma andetag börjar jag vemodigt tänka på min DVD-samling som numera ligger och samlar damm i förrådet och inser att streaming faktiskt inte bara är ganska tråkigt – det är ett reellt hot mot vår naturliga samlarinstinkt.

dvdboxar2En av många flyttkartonger med DVD-boxar som samlar damm i källaren.

Människan utvecklades som samlare och jägare. Där en tjurrusning till pizzerian innan stängningsdags är det närmaste de flesta kommer en jakt idag är samlandet fortfarande något vi kan och ofta ägnar oss åt på ett eller annat sätt.

För mig personligen har det varit allt från en ytterst kort session frimärken till fotbollsalbum och såna där löjligt dyra idolkort från NHL och andra stora sporter. Det senaste decenniet har det blivit allt mindre samlande och det sista jag minns var nog just DVD-filmer och specialutgåvor av demsamma. 

netflix

Som teknik och grafiknörd är DVD-filmer sedan länge förlegat när det kommer till underhållningsvärde för mig. Men av de hundratal specialutgåvor man har liggande i källaren finns det flera som i alla fall i mina ögon är värda mer än att packas ner i en brun papplåda. Nu inser jag samtidigt att sannolikheten att jag börjar på en ny samling blir allt mindre trolig, vilket gör mig lite ledsen.

Med streaming, molntjänster och allt vad det heter kommer alla kunna få tillgång till allt. De där förseglade spelsamlingarna till gamla spelkonsoler du ser säljas för miljonbelopp på Ebay är ett minne blott, 2030 kommer ju alla dagens spel fortfarande ligga tillgängliga på Steam eller liknande tjänster.

Det positiva i kråksången är att jag kanske kan hitta något annat att lägga pengarna på än att beställa hem en häftig specialutgåva från Kina som jag ändå aldrig tittar på, eller troligtvis ens öppnar. Men det är väl lite just det som gör samlandet så fascinerande, du agerar mer med själ och hjärta än förstånd. Och eftersom film och TV-branschen inte verkar använda endera kanske vi ska vara mer oroliga för att de till slut bara schablar till allting.

För mig överväger trots allt streamingens fördelar nackdelarna med råge. Är det däremot någon som har bra tips på andra samlarprylar tycker jag detta är ett ypperligt tillfälle att dela med er av dessa!

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
The MuttAlucard-Andreas GwindblownsnowTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

Du får se det som att vi samlar på streamingtjänster istället, man behöver ju trots allt en hel drös av dem för att täcka in så mycket som möjligt 🙂

Alucard-
Medlem
Alucard-

Själv är jag en sucker för starwars prylar, modell dyrare. Köpte precis ett set bokstöd limited edition upplaga 658 av 100 gjorda 😀
Har själv en hel drös hemma i källaren med fina dvd bocar osv men inget jag nånsin tittar på.

Mikael
Medlem
Mikael

De flesta moderna spel dator- och TV-spel har ett samlarmoment inbyggt. Det är ju det alla achievements är till för; att du ska känna att du uppnår någonting. Precis som med annat samlande krävs det mycket tid och tålamod för att uppnå alla. Det brukar finnas ganska gott om completionists för olika spel och det är enligt mig ett uttryck för samma behov som samlande. Dessutom finns det gott om datorspel med samlande som huvudmoment.

flopper
Medlem
flopper

Plugga in direkt aka Matrix där drar jag nog gränsen.

Medlem
Calle2003

[quote name=”Alucard-”]Själv är jag en sucker för starwars prylar, modell dyrare. Köpte precis ett set bokstöd limited edition upplaga 658 av 100 gjorda 😀
Har själv en hel drös hemma i källaren med fina dvd bocar osv men inget jag nånsin tittar på.[/quote]

Du menar upplaga 658 av 1000 gjorda?

Watain
Gäst
Watain

Nu när man kan streama till hyggliga priser har jag börjat kunna lägga ut mer pengar på att bygga upp min samling av blackmetal-LP istället. Eller det var en lögn, det började jag med så fort jag hittade piratebay, men principen blir väl densamma för andra.

Film har aldrig intresserat mig, men inom musiksektorn lär väl ”mittsegmentet” med en trist CD försvinna till förmån för mer påkostade limited-edition album och LP.

Tempel
Medlem
Tempel

Kan rekommendera Turf. Att samla på zoner och jaga efter nya är grymt kul. Man får motion. Man får både jaga och samla. Det tilltalar just det där nedärvda i oss.

Man får medaljer för unika zoner, totala zoner, för att plocka 20 zoner på under 20min och en till för under 15, medalj för en zon i timman både 12 och 24h i sträck. 50 zoner på ett dygn = medalj, 100, ny medalj, fixar du 200? Så klart det finns en medalj för det. Sen om man vinner en hel omgång får man sin egen zon.

windblownsnow
Medlem
windblownsnow

:-* Var köpa själ? I-landsproblem 2013

Andreas G
Medlem

Utbudet är än så länge för dåligt på de tjänster vi har tillgång till i Sverige för att samlingen ska kännas överflödig.

Klassiker och nya filmer är ovanligt att man hittar. Snarare mest dussinfilmer man inte vill se igen, eller helst inte sett från första början. 😉

Dessutom är kvaliteten på streamingen för dålig. De påstår HD en del, men jag tycker det är ytterst tveksam HD.

Vi är på rätt väg, men jag är inte riktigt där än med känslan att min samling är överflödig.

Alucard-
Medlem
Alucard-

[quote name=”Calle2003″][quote name=”Alucard-”]Själv är jag en sucker för starwars prylar, modell dyrare. Köpte precis ett set bokstöd limited edition upplaga 658 av 100 gjorda 😀
Har själv en hel drös hemma i källaren med fina dvd bocar osv men inget jag nånsin tittar på.[/quote]

Du menar upplaga 658 av 1000 gjorda?[/quote]

Ja finns 1000 gjorda bokstöd av min sort jag har nummer 658. Köpta innan rättigheterna blev sålda så nu komemr det ju finnas mer skit som gör att jag som sammlar på lite mer unika saker kommer får svprare att hitta detta.

Ugh såg nu varför du la en quote…

The Mutt
Medlem
The Mutt

Jag gav just bort mina sista DVDer idag efter att de samlat damm i garderoben de senaste 8åren.
Nu samlar jag på grafikkort och datorgrejer samt poäng/achievments på hwbot.org. :p