En av de hetaste kategorierna inom kringutrustning idag, de mekaniska tangentborden, siktar på att erbjuda högre kvalitet och bättre känsla till en högre prislapp. Vi levererar därför Sveriges största test av mekaniska tangentbord i premiumsegmentet, med de vassaste modellerna på marknaden.

Musen och tangentbordet har sedan den moderna PC:ns födelse varit oumbärliga tillbehör för både grundläggande användning, professionellt arbete och datorspel. Medan mössens utveckling har uppvisat tydliga teknologiska framsteg, framför allt med övergången från kulbaserade möss till optiska med LED och laser, så har tangentborden utöver sin förändring i design mer eller mindre stått oförändrade.

Under persondatorns tidiga dagar använde de flesta tangentbord så kallade mekaniska brytare. Vad det i praktiken innebär är att varje enskild tangent har en egen komponent som registrerar tryckningen, för att sedan skicka den vidare till datorn. Det har genom tiderna funnits många typer av sådana brytare, och en av de mest välkända är den så kallade ”buckling spring”-brytaren som användes i IBM:s klassiska Model M-tangentbord, som gav ifrån sig ett distinkt klickande när en tangent trycktes ner, vilket uppkom (som namnet antyder) från en fjäder i tangentbasen som böjdes och tog kontakt med brytarens innervägg. Det fanns också andra typer av mekaniska brytare, exempelvis från företaget Cherry, som kommer beskrivas närmare på nästa sida.

Dessa brytare höll länge, och gav maximal komfort för långa skrivsessioner. De var dock dyra att tillverka och implementera, vilket visade sig bli ett allt större problem när persondatorn blev allt vanligare både på kontor och i hemmet. I och med den kraftigt breddade målgruppen för datorer, vilket ledde till att datorn inte längre var samma premiumprodukt som den en gång var, behövdes mer prisvärda alternativ för tangentborden. Därav föddes membrantangentborden, även kallade ”rubber dome”. Istället för att tillverka en enskild elektrisk komponent för varje tangent så tilldelas varje tangent en ”bubbla” på ett membran av gummi eller silikon som sträcker sig under hela tangentbordsbasen. Membranet var en enda komponent per tangentbord, som inte håller lika länge som mekaniska brytare och har en mer ”mosig” känsla – men priserna kunde sänkas drastiskt.

Membrantangentborden blev väldigt snabbt en standard. Mekaniska tangentbord fortsatte säljas, men i betydligt mindre volymer och främst för entusiaster som var villiga att leta länge och betala mycket. Idag har kurvan vänt åt andra hållet. Membranbaserade tangentbord är oerhört billiga, och man kan köpa ett väl fungerande för omkring en hundralapp. Konsekvensen av detta är att premiumsegmentet för tangentbord har lämnats väldigt öppet, framför allt för datorspelare. De mer kostsamma modellerna har sedan ett par år tillbaka utrustats med bakgrundsbelysning, makroknappar, USB-hubbar och till och med LCD-paneler för de mest kräsna användarna. Och nästa steg i tangentbordets utveckling är egentligen ett steg bakåt – tillbaka till de mekaniska tangenterna, som numera är betydligt mer prisvärda att implementera.

Testade tangentbord:

 • Gigabyte Aivia Osmium
 • Zowie Celeritas MX Red
 • Tesoro Durandal GN1L
 • ThermalTake Tt eSPORTS MEKA G-Unit
 • Cooler Master CM Storm Quick Fire Pro
 • Cooler Master CM Storm Trigger
 • Steelseries 6Gv2 Red Edition
 • QPad MK-80
 • QPad MK-85
 • Ducky Shine2
 • Ducky G2PRO Tenkeyless
 • Logitech G710+

Det här testet kommer fokusera på just den produktgruppen – mekaniska speltangentbord i premiumsegmentet. Det här är tangentbord för de mest kräsna användarna, och det kommer finnas modeller med och utan bakgrundsbelysning, med USB-hubbar, löstagbara kablar, makrotangenter och med flera olika sorters mekaniska brytare och från både större och mindre tillverkare. Noterbart är att vi även tidigare testat modeller ur det mekaniska premiumsegmentet – Corsair Vengeance K60 och K90. Testet för dessa tangentbord hittar ni här som referens.

Annons

32
Leave a Reply

Please Login to comment
32 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
Gunilla PerssonwaspAnton KarmehedHenrik BerntssonTellus82 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
korvmos
Gäst
korvmos

Köpte ett SteelSeries 6GV2 med svarta brytare, efter 3-4 dagars användande hade färgen på ASDW-tangenterna slitits bort och syntes ytters svagt, tog kontakt med SteelSeries och fick hemskickat en komplett amerikans layout så med andra ord fick jag ej tex åäö tangenterna.
Hoppas att de har löst ”tycket” på tangenterna till denna versionen för annars är jag riktigt nöjd med tbordet!!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”korvmos”]Köpte ett SteelSeries 6GV2 med svarta brytare, efter 3-4 dagars användande hade färgen på ASDW-tangenterna slitits bort och syntes ytters svagt, tog kontakt med SteelSeries och fick hemskickat en komplett amerikans layout så med andra ord fick jag ej tex åäö tangenterna.Hoppas att de har löst ”tycket” på tangenterna till denna versionen för annars är jag riktigt nöjd med tbordet!![/quote] Under testandet syntes inga tecken på slitage på tangenterna på Red Edition, men det är en känd egenskap hos originalet med svarta brytare. I och med att plasten under tangentbordsbasen är ändrad så skulle det inte förvåna mig om… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Handlovsstöd finns ju visst till tenkeyless tangentbord, duckyn ser precis ut som mitt Filco Majestouch tenkeyless, fast apfult med dom vita knapparna… och har ett mycket skönt handlovsstöd i läder till mitt och det går att köpa löst. http://www.keyboardco.com/keyboard_details.asp?PRODUCT=634

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”korvmos”]Köpte ett SteelSeries 6GV2 med svarta brytare, efter 3-4 dagars användande hade färgen på ASDW-tangenterna slitits bort och syntes ytters svagt, tog kontakt med SteelSeries och fick hemskickat en komplett amerikans layout så med andra ord fick jag ej tex åäö tangenterna.
Hoppas att de har löst ”tycket” på tangenterna till denna versionen för annars är jag riktigt nöjd med tbordet!![/quote]
inga sådana bekymmer med mitt 6gv2
dock kan det noteras att de är slitna.
detta efter ca 2+ års användning

Q-tech
Gäst
Q-tech

[quote name=”korvmos”]Köpte ett SteelSeries 6GV2 med svarta brytare, efter 3-4 dagars användande hade färgen på ASDW-tangenterna slitits bort och syntes ytters svagt, tog kontakt med SteelSeries och fick hemskickat en komplett amerikans layout så med andra ord fick jag ej tex åäö tangenterna.
Hoppas att de har löst ”tycket” på tangenterna till denna versionen för annars är jag riktigt nöjd med tbordet!![/quote]

Det va kanske för lite Mhz i ditt tangentbord?:) Man ska tydligen inte köpa tangentbord på Rocks…:P

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Tempel”]Handlovsstöd finns ju visst till tenkeyless tangentbord, duckyn ser precis ut som mitt Filco Majestouch tenkeyless, fast apfult med dom vita knapparna… och har ett mycket skönt handlovsstöd i läder till mitt och det går att köpa löst. http://www.keyboardco.com/keyboard_details.asp?PRODUCT=634%5B/quote%5D

Handlovsstöd finns, men hade till Duckys variant inte ännu kommit som tillbehör i Sverige när jag skrev den delen, så kommer korrigera artikeln på den punkten. Tredjepartstillbehör för tenkeyless finns ju alltid, så tog inte med det i bedömningen utan fokuserade mer på vad just Ducky erbjuder 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Fel i artikeln: Qpad MK-85 har full nkey rollover.

När mitt nästan 10 år gamla keytronic tangentbord dog i våras så spenderade jag åtskilliga av företagets tusenlappar på olika tangentbord (endast mekaniska brytare). Efter ett stort antal tangentbord fann jag Qpad MK-85 med svarta brytare och blev kär direkt 😉

Så var noga med att få känna på tangentbordet innan du slår till för det som passar mig eller artikelförfattaren behöver inte alls vara något som du tycker är bra.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”]Fel i artikeln: Qpad MK-85 har full nkey rollover. När mitt nästan 10 år gamla keytronic tangentbord dog i våras så spenderade jag åtskilliga av företagets tusenlappar på olika tangentbord (endast mekaniska brytare). Efter ett stort antal tangentbord fann jag Qpad MK-85 med svarta brytare och blev kär direkt 😉 Så var noga med att få känna på tangentbordet innan du slår till för det som passar mig eller artikelförfattaren behöver inte alls vara något som du tycker är bra.[/quote] Man kan visst inte alltid hålla tryckfelsnisse borta, jag håller på att uppdatera tabeller för både MK-85 och Tesoro… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jonas på Sweclockers tyckte att handstödet på Logitech G710+ var för litet, är det det eller är det han som har för stora händer? NH tyckte snarare att det var skönt.

Jag har planering att skaffa ett med mekaniska brytare då mitt nuvarande G11 är jobbigt att skriva på och har alltid haft problem med att skriva på det tangentbordet. Jag hör/känner inte när jag trycker ned tangenterna och det blir därför ofta t.ex Jag kan bli Jaaaag. För mig är inte ett klickljud störande alls

Medlem

Hej!

Skulle ni även kunna ha med ett tangentbord från Filco med i testet? Jag har tänkt att köpa ett sådant från Webhallen efter mycket goda rykten.

Magnus K
Gäst
Magnus K

Ni glömde att ta upp vilka alternativa cherry-brytare som finns till de olika tangentborden. Logitech G710+ finns endast med bruna brytare medans Ducky finns med alla de vanligaste + cherry clear (ungefär som bruna men med mer motstånd.)
Har själv en Qpad 50 med bruna brytare, beställd direkt från Qpad.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Viking1962″]Jonas på Sweclockers tyckte att handstödet på Logitech G710+ var för litet, är det det eller är det han som har för stora händer? NH tyckte snarare att det var skönt. Jag har planering att skaffa ett med mekaniska brytare då mitt nuvarande G11 är jobbigt att skriva på och har alltid haft problem med att skriva på det tangentbordet. Jag hör/känner inte när jag trycker ned tangenterna och det blir därför ofta t.ex Jag kan bli Jaaaag. För mig är inte ett klickljud störande alls[/quote] Det är mycket av smaksak. Handlovsstödet är inte lika skönt som det till… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

[quote name=”Viking1962″]Jonas på Sweclockers tyckte att handstödet på Logitech G710+ var för litet, är det det eller är det han som har för stora händer? NH tyckte snarare att det var skönt. Jag har planering att skaffa ett med mekaniska brytare då mitt nuvarande G11 är jobbigt att skriva på och har alltid haft problem med att skriva på det tangentbordet. Jag hör/känner inte när jag trycker ned tangenterna och det blir därför ofta t.ex Jag kan bli Jaaaag. För mig är inte ett klickljud störande alls[/quote] Sitter med ett G710+ & jag tycker inte stödet är direkt litet &… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Ok, så sweclockers värderar hårdvaran efter vilket märke det är? personligen tycker jag dom inte gör ett bra jobb därborta, då NH överlägsna på tester (min åsikt). Samma sak när det gäller chassin så tycker han inte om när det är snabbmontering av hårddiskar m.m utan vill använda skruvar. Jag personligen är glad om jag slipper en massa skruvar. Jag tycker sakerna sitter bra utan skruvarna

nersater
Medlem

Tycker det är mycket intressant att se denna artikellen, samt visar på kanske (säger inte att ni har fel i eran bedömning)hur personlig kring utrustning är. Läste vidare om Logitech G710+, läste då recensionen från Sweclockers, där de inte ens kunde rekommendera den.
slutsatsen måste vara att det är jättesvårt att recensera kring utrustning.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”nersater”]Tycker det är mycket intressant att se denna artikellen, samt visar på kanske (säger inte att ni har fel i eran bedömning)hur personlig kring utrustning är. Läste vidare om Logitech G710+, läste då recensionen från Sweclockers, där de inte ens kunde rekommendera den.slutsatsen måste vara att det är jättesvårt att recensera kring utrustning.[/quote]Visst är det så att det till viss del är subjektiva åsikter och preferenser som påverkar. Men den stora skillnaden är att vi jämfört 12 olika mekaniska tangentbord samtidigt och kunnat göra en direkt jämförelse mellan olika produkter. Vet inte vad andra har för testprocedurer men detta… Läs hela »

SSIV
Gäst
SSIV

Jättebra test! Logitech G710+ fick beröm för bra layout, vilket är alltid avgörande för mig oavsett märke. Kan ni skriva ut i slutsatsen vilka av de andra testade tangentborden hade liknande layout som Logitech G710+?

Morkul
Medlem
Morkul

Jag har först nu läst igenom hela testet.

Vad som förvånar mig är att Ducky Shine2 får så bra kritik och att utbytbar USB kabel ses som något positivt. Flera personer på jobbet har haft detta tangentbord men då USB-kontakten i själva tangentbordet ofta glappar så har det blivit köpförbud på detta tangentbord.

EliXyR
Medlem
EliXyR

Marco knapparna har inget o göra på vänster sida av tagentbordet, blir bara fel när man placerar händerna o hjärnan tror att marco knapparna är caps och shift :S
Det blir att man flyttar allt en rad åt vänster, och allt man skriver blir errorus! Blir direkt konflikt mellan hjärnhalvorna när jag byter mellan mitt K60 och Razer BlackWidow. No dice! Menee det är väl lika så en smaksak.

Anders Nilsson
Medlem

[quote name=”Morkul”]Jag har först nu läst igenom hela testet.

Vad som förvånar mig är att Ducky Shine2 får så bra kritik och att utbytbar USB kabel ses som något positivt. Flera personer på jobbet har haft detta tangentbord men då USB-kontakten i själva tangentbordet ofta glappar så har det blivit köpförbud på detta tangentbord.[/quote]Underligt!

Sitter med den första versionen av Ducky Shine och har gjort sen den kom ut i Sverige. Har inte upplevt att den glappat någon gång. Och då har jag flyttat runt tangentbordet ofta (alltså kopplat ur USB ur tangentbordet i sig)

Kanske något dom har ändrat med Shine2?

Medlem
Pär

Inget från Corsair? Jag är mycket nöjd med mitt K60, men hade velat se hur det står ut med resten.

musclebear
Gäst
musclebear

Tesoro Durandal har både Makrotangenter & Inbyggt minne

SSIV
Gäst
SSIV

[quote name=”Morkul”]Fel i artikeln: Qpad MK-85 har full nkey rollover.

När mitt nästan 10 år gamla keytronic tangentbord dog i våras så spenderade jag åtskilliga av företagets tusenlappar på olika tangentbord (endast mekaniska brytare). Efter ett stort antal tangentbord fann jag Qpad MK-85 med svarta brytare och blev kär direkt 😉

Så var noga med att få känna på tangentbordet innan du slår till för det som passar mig eller artikelförfattaren behöver inte alls vara något som du tycker är bra.[/quote]

Tack för detta inlägget. Jag bebövde en keytronic-fantasts åsikt, nu vet jag vad jag skall köpa 😀

philip
Medlem
philip

Synd ni inte hade med qpad mk-50 i recensionen. Tror den hade varit en värdig utmanare till mest för pengarna då den kostar lika mycket som Steelseries 6Gv2 Red Edition men även har ett handlovsstöd! 😉

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”]Jag har först nu läst igenom hela testet. Vad som förvånar mig är att Ducky Shine2 får så bra kritik och att utbytbar USB kabel ses som något positivt. Flera personer på jobbet har haft detta tangentbord men då USB-kontakten i själva tangentbordet ofta glappar så har det blivit köpförbud på detta tangentbord.[/quote] Precis som lacken på tangenterna på tangentbord så är detta som kanske inte visar sig i första taget. Jag byter tangentbord nästan dagligen, och använder rätt ofta Ducky-modellen, så om ett sådant glapp skulle visa sig så får jag såklart ha med det i bedömningen. 🙂… Läs hela »

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”Tellus82″][quote name=”Viking1962″]Jonas på Sweclockers tyckte att handstödet på Logitech G710+ var för litet, är det det eller är det han som har för stora händer? NH tyckte snarare att det var skönt. Jag har planering att skaffa ett med mekaniska brytare då mitt nuvarande G11 är jobbigt att skriva på och har alltid haft problem med att skriva på det tangentbordet. Jag hör/känner inte när jag trycker ned tangenterna och det blir därför ofta t.ex Jag kan bli Jaaaag. För mig är inte ett klickljud störande alls[/quote] Sitter med ett G710+ & jag tycker inte stödet är direkt litet… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

[quote name=”Henrik Berntsson”]Hur länge har du haft ditt tangentbord? Har du märkt av något slitage på knapparna så de känns glatta eller så? Funderar på ett G710+ som efterträdare till nuvarande :)[/quote]

Har haft det i snart en månad, kan inte påstå att det blivit det minsta slitaget än, ingenting glatt eller konstigt. Tangentbord är väldigt mkt en smaksak men jag kan rekommendera detta utifrån mitt tycke.

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”Tellus82″][quote name=”Henrik Berntsson”]Hur länge har du haft ditt tangentbord? Har du märkt av något slitage på knapparna så de känns glatta eller så? Funderar på ett G710+ som efterträdare till nuvarande :)[/quote] Har haft det i snart en månad, kan inte påstå att det blivit det minsta slitaget än, ingenting glatt eller konstigt. Tangentbord är väldigt mkt en smaksak men jag kan rekommendera detta utifrån mitt tycke.[/quote] Det verkar vara rätt brytare för min del och jag har svårt för tangentbord som blir glatta efter ett tag. Det senaste jag köpte fick slitna/glatta tangenter efter mindre än en vecka… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”avt”]Synd ni inte hade med qpad mk-50 i recensionen. Tror den hade varit en värdig utmanare till mest för pengarna då den kostar lika mycket som Steelseries 6Gv2 Red Edition men även har ett handlovsstöd! ;-)[/quote]
När vi påbörjade testet var det ett par hundralappars skillnad på de modellerna och tanken var att främst fokusera på tangentbord i premiumsegmentet, där Qpad hade två modeller som passade perfekt. 🙂

wasp
Gäst
wasp

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”korvmos”]Köpte ett SteelSeries 6GV2 med svarta brytare, efter 3-4 dagars användande hade färgen på ASDW-tangenterna slitits bort och syntes ytters svagt, tog kontakt med SteelSeries och fick hemskickat en komplett amerikans layout så med andra ord fick jag ej tex åäö tangenterna.Hoppas att de har löst ”tycket” på tangenterna till denna versionen för annars är jag riktigt nöjd med tbordet!![/quote] Under testandet syntes inga tecken på slitage på tangenterna på Red Edition, men det är en känd egenskap hos originalet med svarta brytare. I och med att plasten under tangentbordsbasen är ändrad så skulle det inte förvåna… Läs hela »

wasp
Gäst
wasp

[quote name=”korvmos”]Köpte ett SteelSeries 6GV2 med svarta brytare, efter 3-4 dagars användande hade färgen på ASDW-tangenterna slitits bort och syntes ytters svagt, tog kontakt med SteelSeries och fick hemskickat en komplett amerikans layout så med andra ord fick jag ej tex åäö tangenterna.
Hoppas att de har löst ”tycket” på tangenterna till denna versionen för annars är jag riktigt nöjd med tbordet!![/quote]

Hade Steelseries löst problemet med texten på tangenterna på dessa tangenter du fick?

Gunilla Persson
Gäst
Gunilla Persson

😀 😆 🙂 😉 8) 😐 :-* 😳 🙁 😥 😮 😕 😡 😮 :zzz 😛 🙄 :sigh: