AMD har nyligen bekräftat att företaget fått ett kontrakt för att bygga ännu en superdator, denna gång är det ”El Capitan” som väntar med en beräkningskraft på två exaflop driven av Radeon Instinct-kort och fjärde generationens Epyc-processorer.

AMD har säkrat ännu ett kontrakt för en kommande superdator. Denna går under smeknamnet ”El Capitan” och utvecklas för USAs energidepartement (Department of Energy). Denna superdator bryter inte bara barriären för en exaflops beräkningskraft utan ska landa på hela två exaflops. Något som innebär att den förväntas bli tio gånger snabbare än Summit, dagens kraftfullaste superdator.

El Capitan kommer att bygga runt fjärde generationens Epyc-processorer som går under kodnamnet ”Genoa” och baseras på processorarkitekturen Zen 4. Dessa ska sedan flankeras av Radeon Instinct-beräkningskort, dock nämns det inte vilken generations Instinct-kort som ska huseras i superdatorn.

El Capitan kommer att kosta cirka 600 miljoner dollar att bygga och byggstarten ska ske under 2022 och superdatorn förväntas stå redo år 2023. Något som förmodligen spelade en stor roll i AMD:s vinst av kontraktet är tredje generationens Infinity Fabric som tillåter processorer och grafikkretsar kommunicera till ännu högre grad än tidigare.

AMD:s pressmeddelande nämner inte några exakta siffror för hur många processorkärnor eller mängden internminne som kommer att fylla superdatorn. Dock är det relativt säkert att det rör sig om en hel del när det gäller en beräkningskraft på två exaflops. Även de Radeon Instinct-kort som superdatorn ska utrustas med är som tidigare nämnt ett mysterium. AMD nämner endast att det rör sig om en ny arkitektur speciellt utvecklad för belastningar inom HPC och AI-arbete.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid