På AMDs presskonferens under Computex 2018 så visadade företaget upp flera intressanta produkter. Den stora nyheten för dagen var dock AMDs Threadripper 2.

Då AMD redan lanserat andra generationen Ryzen, så var det kanske inte någon större överraskning att företaget nu presenterar nästa generation av Threadripper. Threadripper är AMDs ”prosumer” processorer som bygger på samma arkitektur som Ryzen. Threadripper har fler CPU-kärnor, fler PCI-banor och högre TDP då dessa processorer är primärt riktade mot arbetsstationer. Förra generationen lanserade med upp till 16 kärnor och 32 trådar utsprida över 2 chip med vardera 8 Zen-kärnor i varje. Dessa kopplas sedan samman med AMDs ”Infinity Fabric”. Den andra generationen Threadripper, även kallad ”Threadripper 2”, bygger på samma koncept men denna gång med 4 chip med 8 Zen+ -kärnor i varje. Det betyder att den nya toppmodellen kommer att ha 32 kärnor och 64 trådar. Det finns även en modell med 24 kärnor och 48 trådar.

Den nya generationen är baserad på Zen+ och det betyder samma förbättringar som vi tidigare sett med ”Ryzen 2”. Det betyder högre klockfrekvenser, något högre IPC och lägre latens på minnena. De nya CPUerna också tillverkade på AMDs 12nm vilket givetvis också hjälper till. Att gå från 16 till 32 kärnor kommer dock inte helt utan nackdelar. Där Threadripper har ett TDP-värde på 180W, så har Threadripper 2 ett TDP-värde på hela 250W. Det drar inte bara mer ström utan det ställer även större krav på kylning och strömtillförsel. Trots det ökade TDP-värdet använde AMD luftkylning under sin demonstration. Mer specifikt handlar det om en ny kylare kallade ”Wraith Ripper”.

 Threadripper 2Threadripper 2Threadripper 1950XThreadripper 1920X
ArkitekturZen+Zen+ZenZen
SockelTR4TR4TR4TR4
Kärnor/Trådar32/6424/4816/3212/24
Cache--L1: 1,5 MB
L2: 8 MB
L3: 32 MB
L1: 1,125 MB
L2: 6 MB
L3: 32 MB
Basfrekvens3,0 GHz3,0 GHz3,4 GHz3,5 GHz
Max boost3,4 GHz3,4 GHz4,0 GHz4,0 GHz
XFR+ 200 MHz+ 100 MHz+ 200 MHz+ 200 MHz
Minne4 x DDR4
Upp till 8 moduler
4 x DDR4
Upp till 8 moduler
4 x DDR4
Upp till 8 moduler
4 x DDR4
Upp till 8 moduler
PCIe64 x PCIe 3.064 x PCIe 3.064 x PCIe 3.064 x PCIe 3.0
TDP250 W250 W180 W180 W
Lansering--2017-08-312017-08-10
Pris--

AMD har inte gått ut med några prisuppgifter men man menar att de nya processorerna borde finnas tillgängliga att köpa redan i Augusti. AMD har inte heller bekräftat hur stor L3-cache de nya processorerna har, men det rimligt att anta att de nya kommer att ha dubbla mängden jämfört med tidigare (då den har dubbla mängden CPU-kärnor). Antal PCI-E banor är dock fortfarande samma som tidigare.

Annons

Värt att påpeka är att båda Threadripper 2-processorerna som visades upp hade en turbofrekvens på 3,4 GHz. Detta är dock inte de slutgiltiga frekvenserna AMD siktar på. Första generationens Threadripper-processorer hade en turbofrekvens på 4,0 GHz. Det är inte omöjligt att AMD kommer att göra sitt yttersta för att nå omkring 4,2 – 4,3 GHz för den nya generationen. Med tanke på den ökade klockfrekvens man lyckades uppnå med ”Ryzen 2”.

Zen 2 och Vega på 7nm

Förutom Threadripper så passade man även på att avslöja lite om vad som komma skall. Först så visade man upp en fullt fungerande Vega-krets som är tillverkad på 7nm. Dessa kretsar kommer att släppas under andra halvan av året och då i form av AMDs Radeon Instinct. Detta är en datacenter-produkt som primärt kommer att användas för maskininlärning, AI och liknande. AMD lovar dock att Vega 7nm kommer även till oss konsument, men att vi kommer att få vänta en liten stund till.

AMDs VD, Lisa Su, visar upp Epyc baserad på Zen 2

Sedan visade AMD även upp en helt ny processor som påstås vara baserad på Zen2. Tills skillnad från Zen+ så är Zen2 en större uppgradering av Zen-arkitekturen och det kommer vara dessa kretsar som vi hittar i nästa generation Ryzen-processorer (Ryzen 3?). Även dessa kretsar är tillverkade med 7nm-teknik och detta är första gången som AMD visar dessa officiellt. Processorn som AMD visar upp tillhör deras EPYC-serie och det är fullfjädrade Server-processorer. AMD avslöjade ingeting om namn eller specifikationer men man nämnde att Zen2 kommer att finnas i färdiga produkter under 2019. Det är inte helt oväntat att AMD väljer att använda sina första 7nm-chip för servermarknaden då volymen är lägre och vinstmarginalerna betydligt högre.

Annons
NordicHardwares Computex-reportage presenteras i samarbete med MSI.

Fler videoreportage från Computex 2018

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jonte Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Threadripper
Det borde läggas till att 2 kluster inte har egna minneskontroller utan får förlita sig till att hämta från de andra 2 över buss (vilket borde medföra latenser ) även inga pci-e från de 2 klustren. Känns som ett panik chip för att ha flest kärnor bara. (eller helt enkelt begränsat på detta sätt för att inte konkurrera med EPYC) Man får väl se i tester framöver helt enkelt.

jonatanset
Medlem
jonatanset

Ja de har ju sagt att om man gör något där dessa latenser (som vi inte vet hur stora de blir från de kärnorna) är ett problem så ska man kika på deras Epyc sortiment. Inget konstigt i det klart de hellre säljer processorer ur epyc familjen om de kan. Och det var väldigt väntat att efterträdaren till 1950x skulle ha alla kluster aktiverade i alla fall om intel släppte något med mer än 18 kärnor så panik chip vet jag inte. Varför skulle de annars ha 4 kluster från början? (Jag vet att de försökte förklara det med att… Läs hela »