AMD:s galna renderingssystem har 4TB SSD-lagring direkt i grafikkorten

Klipper mellanhänder mellan lagring och GPU

0

AMD vill klippa mellanhänderna mellan lagring och grafikkort med sina påkostade renderingskort. Vi kikar på en påkostad testrigg med hela 4 TB lagring.

Att PCI Express-lagring blir allt vanligare håller på att ge avtryck även på andra delar av datormarknaden. I ett av AMD:s senaste renderingskort, Radeon Pro SSG, har man nämligen kombinerat grafikkrets och traditionellt grafikminne med 1 terabyte snabb flashlagring.

4 TB lagring i grafikkorten

I ett testsystem som visas upp på CES 2017 har AMD kombinerat totalt fyra av dessa renderingskort i samma system. På moderkortet sitter dubbla Intel Xeon-processorer som klarar av att ge varje grafikkort full PCIe X16-hastighet, och flashlagringen i grafikkorten har kombinerats till en RAID 0-lösning.

Tanken med en sådan lösning är att minska antalet mellanhänder mellan grafikrendering och lagring, och på så sätt få ner latenserna i systemet. Hastigheterna uppmäts till närmare 10 gigabyte per sekund. Det här är dock inte grafikkort avsedda för gaming, utan snarare för 3D-animering som inte nödvändigtvis behöver vara i realtid.

Annons

Men genom att lägga datan direkt på grafikkorten går det att uppdatera scener snabbare, vilket AMD demonstrerar i en testrendering där vi får testa att flytta runt kameran, med ett flyt som man menar inte hade varit möjligt med datan lagrad på en separat enhet idag.

Kraftfullt, men kostsamt

I teorin skulle samma teknik fungera även för konsumenter som vill lagra sina spel direkt på grafikkorten, men det är ingenting vi räknar med att se vare sig AMD eller Nvidia satsa på den närmaste tiden. En stor anledning till det är priset; PCIe-flashlagring är påkostad teknik till att börja med, och ett enda Radeon Pro SSG kostar uppåt 10 000 dollar, eller över 90 000 kronor. Då används dessutom en grafikkrets ur den två generationer gamla Fiji-familjen.

Andra nyheter från CES 2017

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid