Aorus SSD-enhet AIC Gen4 når 15 GB/s över PCIe 4.0

Fyra M.2-enheter på ett kontrollkort i RAID 0

0

AMD:s lansering av tredje generationens Ryzen-processorer och styrkretsen X570 markerar startskottet för PCI Express 4.0 på konsumentmarknaden och nu har Aorus visat upp AIC Gen4, en SSD-enhet som nyttjar det nya gränssnittet för att nå hiskeliga hastigheter.

De första SSD-enheterna som nyttjar gränssnittet PCI Express 4.0 har varit en av de stora attraktionerna under Computex 2019. Äntligen har vi fått chansen att spana in några av dessa hos Gigabyte Aorus som visar upp sin enhet AIC Gen4.

PCI Express 4.0 gör entré tillsammans med tredje generationens Ryzen-processorer och styrkretsen X570 från AMD. I och med att gränssnittet blir tillgängligt för konsumenter kapprustar tillverkare att vara så snabba som möjligt med att sjösätta komponenter som kan dra nytta av det PCI Express 4.0 erbjuder jämfört med nuvarande PCI Express 3.0.

Gigabyte Aorus AIC Gen4

När vi får ta en titt på Aorus AIC Gen4 dröjer det inte längre förrän vi inser vad det nya gränssnittet kan bidra med under optimala förhållanden. Aorus enhet visar upp sekventiella läs- och skrivhastigheter på smått galna 15,5 gigabyte per sekund (GB/s). Detta kan jämföras med omkring 3 – 4 GB/s hos många PCI Express 3.0-enheter.

Gigabytes enhet kommer endast att finnas tillgänglig i ett utförande med åtta terabyte (TB) lagringsutrymme. Hastigheterna och lagringskapaciteten kommer från att det i själva verket inte rör sig om en ensam SSD-enhet utan fyra M.2-enheter som monterats på samma kretskort och körs i RAID 0. Sedan ansluts enheten i sin helhet via en PCI Express 4.0-anslutning.

Pris och tillgänglighet

Gigabyte siktar på att ha AIC Gen4 redo för lansering redan i juli månad. Detta är smått imponerande då de flesta representanter från andra företag som tillverkar lagringsenheter sagt till oss under mässans gång att liknande enheter från Gigabytes konkurrenter inte är att förvänta förrän slutet av 2019 eller början av 2020.

Aorus SSD-enhet blir inte bara väldigt snabb i hastigheter och snabb att lanseras, utan den blir även väldigt dyr. Trots att prislappen inte är spikad till 100 procent när vi pratar med Aorus representanter under mässan är det högst sannolikt att prislappen kommer att landa på omkring 20 000 svenska kronor när lanseringen väl tar plats.

Fler videoreportage från Computex 2019

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid