Andra generationens Threadripper-processorer från AMD skeppas med en specialbyggd kylare från Cooler Master, en kylare som hävdas vara tillräckligt kraftfull för att få flaggskeppet Threadripper 2990X att nå 4 GHz på samtliga kärnor.

Den senaste veckan har varit fylld med ny information och nya rykten om kommande processorlanseringar. Bland annat har den andra generationens Threadripper-processorer från AMD fått en hel del uppmärksamhet och nu är det dags igen.

Hemsidan Wccftech hävdar nu att den kommande flaggskeppsprocessorn Threadripper 2990X ska kunna överklockas till 4 gigahertz (GHz) med den medföljande processorkylaren.

För den andra generationens Threadripper-processorer har AMD gått ihop med Cooler Master för att utveckla en luftkylare kallad Wraith Ripper. Denna ska vara kraftfull nog för att hantera värmeutvecklingen hos de kommande processorerna. Denna kylare påstås nu vara tillräckligt effektiv för att låta Threadripper 2990X överklockas till 4 GHz på alla 32 kärnor.

Annons

Wccftech hävdar att denna överklockningspotential finns tack vare tillverkningstekniken på 12 nanometer (nm) som AMD använder för den andra generationens Ryzen och Threadripper-processorer. Rent arkitekturmässigt är det inga rejäla skillnader från den första generationens processorer. Men den nya tillverkningstekniken ska tillåta processorerna att nå högre klockfrekvenser jämfört med fjolårets processorer som baserades på 14 nm.

Den andra anledningen till denna påstådda överklockning med den tillhörande kylaren ska vara AMD:s teknik Extended Frequency Range 2 (XFR2). XFR är AMD:s dynamiska överklockningsteknik, denna kan liknas med Intels Turbo Boost. Den andra generationens XFR-teknik ska låta de kommande Threadripper-processorerna nå högre klockfrekvenser än tidigare.

Huruvida detta visar sig stämma eller ej återstår att se. I skrivande stund har AMD inte bekräftat något exakt lanseringsdatum för de kommande tre Threadripper-modellerna. Dessa förväntas dock lanseras under årets tredje kvartal.

Annons

Som alltid med obekräftad information är det värt att ha en nypa salt till hands.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
JonatanseyMorkulOden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Oden
Gäst
Oden

32 kärnor och 64 trådar i 4.0GHz med originalkylare på luft låter otroligt bra nästan för bra för att vara sant, men det kanske inte gäller den modellen.
Det bådar också för en bra och låg effektförbrukning men kylaren kanske klarar 250W..
Nu tror jag att många threadripper användare använder en AIO (all in one) vattenkylning men nu kanske fler stannar kvar på luft om fläkten kyler bra och är hyfsat tyst.
Kan vara ett säljargument (morot) till för att folk ska välja AMD lösningen framför Intel i high-end desktop (HEDT) segmentet.
Det kanske blir mer spännande i år än förra på HEDT marknaden.

Morkul
Medlem
Morkul

Lite roligt att läsa om dessa CPU som får allt fler och fler kärnor/trådar Men för hemma bruk är denna utveckling egentligen helt ointressant. Vi vill ha bättre IPC per core men den siffran ökar knappt så istället slänger så väl Intel Som AMD på fler och fler kärnor som sedan används i marknadsföringssyfte. Alltså en siffra som är tämligen ointressant för privata konsumenter. Nu kommer säker någon att säga: ”Men vänta bara på att utvecklarna kommer ifatt så kommer vi få se fler och fler program som stödjer många trådar.” Poängen är dock att vissa program och spel kommer… Läs hela »

jonatanset
Medlem
jonatanset

Amd ökade ju faktiskt ipc och frekvens mellan Zen och Zen +. Så inte bara högre frekvens och antal kärnor som intel gjort sedan skylake.