Spelutvecklaren Crytek har tidigare gjort klart att man i framtiden kommer satsa enbart på den så kallade free-to-play marknaden. Nu har företaget så även specificerat när denna övergång kommer ske där vd:n Cevat Yerli avslöjar att affärsmodellen kommer ta över helt inom 2 till 5 år.

Den tyska spelutvecklaren Crytek är mest kända för sin spelserier Far Cry och Crysis men även deras avancerade grafikmotor Cryengine som idag licensieras av många spelutvecklare.

Trots stora säljsuccér genom åren har Crytek beslutat sig för att lägga ner satsningen på retailspel som kostar pengar att köpa. Istället siktar man i framtiden på att fokusera på en affärsmodell där spelen blir gratis att spela men istället gör det möjligt för spelare att köpa uppgraderingar och modifikationer i själva spelet, för riktiga pengar. En affärsmodell som på senare år visat sig generera betydligt större vinster än den traditionella retailmodellen.

”Vi bestämde oss för fem eller sex år sedan att vi ville föra samman kvaliteten på trippel-A spel med affärsmodellen free-to-play.[…] Jag tror att de närmaste 2-3 åren kommer free-to-play att konkurrera i kvalitet med spel i detaljhandeln som Warface.” berättar Cevat Yerli, vd på Crytek i en intervju med GamesBeat.

Crytek som redan släppt en öppen beta av free-to-play titeln Warface har en förhållandevis aggressiv plan för att byta affärsmodell. Redan inom två till tre år väntar sig företagets vd Cevat Yerli att Crytek levererar spel på free-to-play marknaden med samma omfång som de vi idag mest ser på retailmarknaden. Inom ytterligare några år väntar sig Yerli att företaget helt går över till den allt mer populära free-to-play modellen. En satsning Crytek planerar att rulla ut på sin egen digitala distributionstjänst G-Face. Vilket skulle skapa en spelportal i stil med Steam, men med fokus på free-to-play titlar från primärt Crytek själva men kanske även andra potentiella partners.

Vi har redan sett hur Nvidia börjat sälja grafikkort med bonusar i form av pengar att använda i free-to-play titlar och det verkar vara något vi får se mer av framöver då affärsmodellen bara växer.

Relaterade artiklar:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
tryout gamerUT_lolViking1962flopperlindén Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
lindén
Medlem
lindén

Free to play, pay to win?
Är det åt det hållet det kommer att gå, eller?

flopper
Medlem
flopper

hum undrar om de anställer en designer av spel?
har ett par hundra idéer om spel. 🙂

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Hur får företaget det att gå ihop ekonomiskt?

UT_lol
Medlem
UT_lol

Hoppas starkt att de går i konkurs, helst meddetsamma!

tryout gamer
Gäst
tryout gamer

låter helt rätt då jag inte är en inbiten gamer utan gillar att köra en runda och testa spelet 😆