Facebook har idag lanserat en ny satsning på smartphonemarknaden genom ett samarbete med telefontillverkaren HTC. Facebook Home är en hemskärmsersättare och gränssnitt för Android som kommer att introduceras med Android-telefonen HTC First men stödjer även andra telefoner.

Istället för att lansera ett helt eget mobilt operativsystem valde alltså Facebook att satsa på en egen hemskärm och eget gränssnitt för Android. Facebook Home kan alltså jämföras med andra separata hemskärmsapplikationer eller tillverkarspecifika gränssnitt som HTC Sense eller Samsung Touchwiz. Men här är det fullt fokus på de sociala nätverken med allt knutet kring Facebook, Instagram och kontakt med dina vänner. Marc Zuckerberg menar att Facebook Home är byggt kring människor och inte appar.

Home ersätter låsskärm, notifieringssystemet och applikationsdelen i Android. Bland annat kan vi med Cover Feed se bilder och meddelande från Facebook och Instagram direkt på låsskärmen, men även e-post och andra konversationer med kontakter. Man kan till och med ”gilla” bilder eller kommentera statusuppdateringar direkt från telefonens låsskärm.

coverflow

Förutom ett nytt grafiskt gränssnitt har Facebook Home en del unika funktioner vi inte sätt i Android tidigare. Bland annat ”chat heads” som visar Facebooks fokus på den sociala biten i telefonen. Här sammanför man traditionella SMS-meddelande med Facebook-chattar och lagrar dessa i små ”chattbubblor” som helt sonika är en bild av den kontakt du pratar med. Dessa huvud kan man välja att lägga över andra appar, för att hålla igång en konversation medan man spelar angry birds eller surfar i webbläsaren.chatbubblor

Facebook Home lanseras med HTC First, en ny Android-telefon med 4,3 tums LCD-skärm och 720 x 1 280 pixlars upplösning. En Snapdragon 400 processor med dubbla Krait-kärnor på 1,4 gigahertz och 1 gigabyte internminne paras med en 5 megapixelkamera, 16 gigabyte lagringsutrymme och Android 4.1 ”Jelly Bean” med Facebook Home.

HTC First ska börja säljas i USA den 12:e april, men det är ännu oklart när och om telefonen kommer till Sverige. Facebook Home kommer däremot även kunna laddas hem till andra Android-telefoner, dock inte fritt till alla modeller. Inledningsvis är det HTC First, HTC One X/X+, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Note II och slutligen Samsung Galaxy S 4 samt HTC One inom en snar framtid.

Med uppdateringar varje månad lovar Facebook kontinuerligt ny funktionalitet och bredare stöd för olika telefoner. Facebook jobbar även på en Home-version för surfplattor men något datum om när denna version dyker upp avslöjade man inte.


Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedSegen01Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

85% unga tjejer i videon, dom vet vart dom har sin målgrupp iaf. Det här kan bli en appledödare 😆

Segen01
Gäst
Segen01

Underbara nyheter för alla facebookberoende.