Kopieringsskyddet Denuvo får ofta motta en hel del kritik som menar att skyddet påverkar prestandan hos de spel som det ska beskydda. En ny rapport visar dock att det inte gör någon större skillnad.

Kopieringsskyddet Denuvo har ställt till det en del för piratkopierare. Skyddet har visat sig vara bra nog att hålla nya spelsläpp borta från fildelningssajter i allt från enstaka timmar upp till ett flertal månader. Skyddet har även mottagit en hel del kritik från personer som hävdar att spel som skyddas av Denuvo lider av försämrad prestanda, både i form av längre laddningstider och lägre antal bildrutor per sekund (fps).

En ny rapport från PC Gamer visar dock att Denuvo inte har någon större påverkan på ett spels prestanda, åtminstone inte prestandan hos Final Fantasy XV Windows Edition. Peter ”Durante” Thoman från PC Gamer jämförde spelets demoversion som levererades utan kopieringsskyddet med den skarpa lanseringens version som täcks av Denuvo.

Durante jämförde prestandan mellan de två olika versionerna genom att spela igenom tre specifika scener som finns tillgänglig både det fullständiga spelet och i demoversionen. Den första scenen visade ingen statistiskt märkbar skillnad mellan versionerna, medans den andra scenen hade omkring 3,5 procent sämre prestanda hos det fullständiga spelet jämfört med demoversionen. Däremot var den tredje scenen cirka 5,6 procent snabbare hos den fullständiga versionen jämfört med demon.

Durantes slutsats är att Denuvo inte har någon större inverkan på prestandan hos Final Fantasy XV Windows Edition. Dock när laddningstiderna jämfördes så var den fullskaliga versionen av spelet ungefär 6,7 procent slöare än demoversionen. Detta är dock enligt Durante något som inte nödvändigtvis beror på Denuvos närvaro.

Värt att ha i åtanke är också att detta är ett enda spel, det kan behövas fler tester av samma sort för att kunna fastslå om spelutvecklare och publicister har rätt i att Denuvo inte påverkar spelprestanda. Eller om kopieringsskyddet trots allt kan sätta käppar i hjulet för antalet bildrutor per sekund.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

6
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
4 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulMrMasj Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Problemet är att om du har en burk som redan ligger på gränsen kan få ordentliga frame drops med endast 1% ökad belastning. Så resultaten är extremt systemberoende vilket gör testet totalt poänglöst.

MrMasj
Gäst
MrMasj

Knappast, om systemet ligger så på gränsen så det är under minimikraven för vad som krävs för att spela spelet. Med ett sådant system hade framedropps varit vanligt förekommande i vilketfall. Detta visar som tidigare mätningar att Denuvo drar väldigt lite prestanda.

Morkul
Medlem
Morkul

What?!
Om du har en rigg som är mellan rekommenderat och minimikravet med rätt inställningar så kommer du kommer kunna spela med stabil FPS men riggen kommer bitvis vara belastad till 100%. Belasta ytterligare 1% över dessa 100% så kommer du få kraftiga frame drops.

Medlem
Olle P

Släppte de verkligen ett demo utan kopieringsskydd?
Brukar det inte anses vara en genväg för de pirater som vill knäcka skyddet i fullversionen?

Morkul
Medlem
Morkul

Ibland händer det att de använder samma exe fil i demot som i original spelet och då blir det extremt lätt att knäcka.

Vet dock inte om de är så i detta fallet.