Nu har det blivit dags för Nvidias grafikkort Geforce RTX 3050 att bli tillgängligt för konsumenter. Vad är då den generella uppfattningen hos recensenter när det kommer till Amperes instegsmodell?

Året börjar med lanseringarna av både AMD och Nvidias instegsmodeller för deras senaste grafikarkitekturer. AMD:s Radeon RX 6500 XT möttes inte av så värst mycket positiv kritik. Detta då AMD valt att utrusta grafikkortet med endast fyra gigabyte videominne och en PCI Express 4.0 x4-anslutning. Något som har resulterat i tveksam spelprestanda som försämras ytterligare om grafikkortet ansluts via en PCIe 3.0-anslutning.

Vad säger då oberoende recensenter om Nvidias senaste skapelse? Geforce RTX 3050 har inte fått lika mycket dålig kritik som AMD:s instegsmodell. Jämförelsevis kommer Nvidias grafikkort med åtta gigabyte videominne över en 128-bit bred minnesbuss. Båda dessa specifikationer är dubbelt så höga som AMD:s. Det kommer även med en PCI Express 4.0 x8-anslutning. Något som inte verkar ställa till med en lika stor flaskhals.

Föga förvånande är det generellt högre poäng för RTX 3060 är för RX 6500 XT. Nvidia får dock en del kritik för sin marknadsföring. RTX 3050 jämförs i marknadsföringen med Geforce GTX 1650. Trots att det är två XX50-kort det handlar om är det två helt olika prisklasser för enheterna. Något som fått flera att istället jämföra grafikkortet med den mer lämpade GTX 1660 Ti.

Jämfört med den kraftfullare föregångaren håller Geforce RTX 3050 en ledning på allt från 10 till cirka 30 procent. Beroende på typen av applikation. RTX 3050 ser ut att prestera mycket adekvat när det gäller spelande i 1 080p-upplösning med uppskruvade grafikinställningar. Även i 1 440p är det möjligt att nå fullt respektabla antal bildrutor per sekund.

Verkar det då vara värt att lägga pengar på ett Geforce RTX 3050? Finns det enheter som håller sig någorlunda nära riktpriset om 250 dollar eller runt 3 000-kronorssträcket kan det vara en väldigt intressant pjäs att överväga. Däremot är grafikkortsmarknaden idag minst sagt ställd på högkant och priserna för det mesta är mycket högre än tänkt. Beroende på prislappen man kan hitta RTX 3050-modeller med kan det vara värt att skjuta till lite mer för ett RTX 3060 eller ett RX 6600.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid