Intel har redan idag ett stort övertag bland mellanklassarna vad gäller strömförbrukningen – något vi belyste i vår recension av AMD Bulldozer – och med Ivy Bridge ser avståndet ut att växa. Med nya 3D-transistorer och 22-nanometerteknik ska förbrukningsvärdet sänkas från 95W till 77W.

Processorarkitekturen Ivy Bridge kommer att ta över på mellanklassmarknaden efter Sandy Bridge i början på andra kvartalet 2012. Förutom en kraftfullare grafikdel med DirectX 11-stöd ska processorarkitekturen ge högre prestanda per klockfrekvens än sin föregångare. Men den kanske största nyheten är trots allt Intels färska 22-nanometerteknik och deras Tri-gate transistorer som Intel lovat ska ge rejält effektivare energiförbrukning.

Detta är nu något som ska bekräftats i läckta specifikationsdokument från Intel. Produktplanerna avslöjar först och främst hur Intel kommer att se över sina produktnamn där man med Ivy Bridge-arkitekturen satsar på fyra olika produktserier med ett flertal underserier;

Annons
  • Intel Core i7-37xx
  • Intel Core i5-35xx/34xx/33xx
  • Intel Core i3-31xx
  • Intel Pentium G2xxx

Precis som med Sandy Bridge kommer Intel att särskilja på specialmodeller med bokstavsbetäckningar, X för extrememodeller, K för överklockningsmodeller, T och S för extra energisnåla modeller.

77wattJust energieffektivitet är alltså radarnumret för Ivy Bridge och Intel har sänkt förbrukningen över hela brädet. Ytterligare ett dokument avslöjar att inte ens de K-märkta entusiastmodellerna kommer att sluka mer än 77 watt. Vilket är en sänkning med nära nog 20%, trots att den nya Core i7-37xx serien väntas erbjuda märkbart högre prestanda än dagens Core i7-26xx serie. Intel planerar även extra energisnåla modeller med fyra kärnor på 65W, 45W och 35W.

Går vi till dubbelkärniga processorer i Core i3-31xx serien börjar strömförbrukningen på 55 watt för standardmodeller, medan de energisnålare varianterna landar på 35 watt.

77watt2Intel kommer som vi tidigare berättat att införa en ny standard för energiförbrukning i sina mobila processorkretsar. Här handlar det om variabla TDP-värden där processorkretsarna kan arbeta med både högre och lägre förbrukning beroende på situation och miljö. Där man nu med lägre energikrav för sina stationära kretsar visar på en än större satsning.

Annons

Ivy Bridge ska enligt tidigare rapporter få 20% högre CPU-prestanda och upp till 60% högre grafikprestanda än dagens redan imponerande Sandy Bridge-arkitektur. När det nu verkar som att strömförbrukningen i samma veva ska sänkas med nästan 20% börjar det nästan låta för bra för att vara sant. Uppgifterna är som väntat obekräftade och ska tas med en nypa salt, men om de stämmer börjar snaran onekligen dras åt för konkurrenten AMD. Deras nyligen lanserade Bulldozer-arkitektur kan i dagsläget inte hänga med Intels toppmodell i Sandy Bridge-programmet, detta trots en högre energiförbrukning på pappret och än värre i våra egna tester.

Intel i sin tur ser ut att gå från klarhet till klarhet och i väntan på en lansering av Ivy Bridge under nästa år hör vi goda uppgifter om nya entusiastserien Sandy Bridge-E som lurar runt hörnet.

Källa: ChipHell

Relaterade nyheter:

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Jacob HugossonBaxtexMcKinleyrichard@nora Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
McKinley
Medlem
McKinley

Ge mig detta genast!!
Känns som jag kommer att klara mig med min befintliga nätaggregator även efter min stundande uppgradering.

flopper
Medlem
flopper

lägre med nya ivy samt lägre med nya gpu, låter som man snart kan skaffa ett mindre nätagg….

Jacob Hugosson
Medlem

Herregud, inte ens jag trodde skillnaden skulle bli så stor. Utan att leka spågumma för mycket, så antar jag att Core i7-3700K får högre klockfrekvenser än Core i7-2600K trots den nämnvärt lägre strömförbrukningen.

Att Intel dessutom flyttat ned TDP-nivåerna ~10W överlag förutom toppmodellen, är inget att klaga över heller.

hawkie
Medlem
hawkie

Snart enbart passiv kylning i desktop situations antar jag.

Tempel
Medlem
Tempel

Kul! Det här kanske innebär att vi i Sverige får se bättre nätagg i den lägre wattklassen. Vill man idag bygga ett strömsnålt system och försöker hitta ett 300W eller lägre som åtminstone är 80+ certad så är det inte mycket som finns att välja på.

Skall bli intressant att se vilken grafikprestanda den får. Som cpu är det mesta idag redan overkill för de flesta.

-Boris-
Medlem
-Boris-

Vid vilka frekvenser är detta då? 🙂
Jag funderar redan på passiva lösningar. 😀

Svensken
Medlem
Svensken

Imponerande. Måste erkänna att man börjar bli mer intresserad av Intels produkter. AMD ramlar efter mer och mer….. Börjar bli lite orolig över hur de ska kunna haka på Intel.

Medlem
Marre

[quote name=”Swedish Berserk”]Imponerande. Måste erkänna att man börjar bli mer intresserad av Intels produkter. AMD ramlar efter mer och mer….. Börjar bli lite orolig över hur de ska kunna haka på Intel.[/quote]

Instämmer till fullo! Om det inte var för Intels ständiga plattformbyten… Socklar hit och dit 😮

Richard Thorsson
Medlem
Richard Thorsson

Något helt fantastisk ingenjörskonst. Vilka otroligt rörliga intel-lekt de måste ha i sin stab. Lär ju läsa mer om dessa skulle jag tro…

McKinley
Medlem
McKinley

Jag måste ändå säga att jag tycker Intel skjuter sig själva i foten med Sandy Bridge för entusiasterna. För mig är det i alla fall svårt att intala sig själv till att köpa Sandy Bridge-E när Ivy Bridge erbjuder så mycket nytt och kommer mindre än halvåret senare.
Ah, jag får nog stå ut med Core i7 930 ett tag till.

Jacob Hugosson
Medlem

Det finns alltid något nytt att vänta på 😉 När Ivy Bridge släpps kanske det bara är ett halvår kvar till Ivy Bridge-E, efter det är det kanske ett halvår kvar till Haswell… 😛

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”smartidiot89″]Det finns alltid något nytt att vänta på 😉 När Ivy Bridge släpps kanske det bara är ett halvår kvar till Ivy Bridge-E, efter det är det kanske ett halvår kvar till Haswell… :P[/quote]

Det är sant det du säger men där blir det nog Broadwell :p

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Vad innebär egentligen TDP värdet? Vad processorn drar i standard klocken i load?

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Baxtex”]Vad innebär egentligen TDP värdet? Vad processorn drar i standard klocken i load?[/quote]
Det är vad processorn kan dra under värsta tänkbara scenario. I verkligheten kanske en 77W TDP-processor bara drar 60W under full load. Så TDP är en riktlinje för vad kylaren ska klara av att kyla, samt vilket nätagg som ska användas.