Intel ska den 11:e maj lansera sin nya Z68 styrkrets som kommer med företagets Intel Rapid Storage Technology v10.5 där man bakat in deras nya Intel Smart Response Technology (Intel SRT). Smart Response är en cache-algoritm gjort för att använda en SSD som cache-minne åt en mycket större hårddisk och för detta avseende har man designat en ny serie SSD.

Intel SSD 311 Larson Creek 20 GB, är en SSD gjord av Intel specifikt för att agera cache-minne åt en större mekanisk hårddisk för högre prestanda. Med Intel SRT kopplar man i princip ihop SSD:n och hårddisken till en enhet i RAID så lagras de 20 GB som används mest på SSD:n som cache-minne åt hårddisken.

Intel_SSD_Larson_Creek_20GB Intel_SSD_Larson_Creek_20GB_2

Något som ni läsare som följer NordicHardware kanske har märkt är att den heter Larson Creek och inte Larsen Creek. Troligtvis insåg Intel att det norska namnet skulle skada försäljningsiffrorna och valde istället att byta till det mer svenska Larson Creek. Nog om norrmän och över till något mycket mer intressant.

Intel_SSD_Larson_Creek_20GB_3

Larson Creek ingår i Intel:s nya SSD 311-serie som är inriktad specifikt för att vara en cache-produkt och den första på 20 GB kommer utrustad med Intel:s 34nm SLC NAND-minne. Den presterar förvånansvärt bra för att vara en SSD på enbart 20GB, något det dyra SLC NAND-minnet att tacka för.

Priset på Larson Creek 20GB kommer hamna på ~1000-1100 kr (119 dollar), vilket känns väldigt avskräckande då det finns flera SSD-enheter för ett lägre eller ungefär samma pris med en lagringskapacitet på 32 – 64GB. Intel SRT borde fungera med nästan vilken SSD som helst så vi har svårt att se var Larson Creek kommer passa in. Förhoppningsvis får vi flera svar på detta under lanseringsdagen den 11:e maj.

Källa: VR-Zone

Relaterad nyhet:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Ja man undrar hur Intel tänkt…

Utgångsläge:
– Generellt gäller att fler minnesmoduler ger bättre prestanda.
– SLC presterar bättre än MLC, men är samtidigt fördyrande i än högre utsträckning.
– SRT fungerar för SSD upp till 64GB.

Målbilden borde vara en hyfsat snabb SSD

Medlem
Olle P

Nu tror jag att jag vet svaret (som givet i Tom’s recension).
Det har att göra med skrivhastigheten, som inte får understiga hårddiskens.
MLC skriver för sakta om man bara har lite av det.