Att flytta masslagringen från datorn till en server gör livet lite lättare, men ska du köpa en NAS i butik eller bygga en egen? Vi några av fördelarna med respektive lösning!

Det finns flera anledningar att börja använda sig av nätverkslagring, både hemma och på arbetsplatsen, och det är någonting som i vår mening är en värd investering för alla teknikintresserade. I den här artikeln kommer vi inte gå in på djupet om vad alla fördelar med nätverkslagring är, men här nedanför följer en kort lista med anledningar att investera i någon form av NAS:

  • Samma lagring till flera datorer – Är ni flera i familjen som vill komma åt samma filer, exempelvis filmer eller musik, så kan alla dela lagring förutsatt att ni är anslutna till samma nätverk.
  • Energieffektiv – Beroende på hur ditt elavtal ser ut är det inte alltid en bra idé att låta din spel- eller arbetsdator stå igång dygnet runt. En NAS är till för specifikt lagring och kan därför vara betydligt mer energieffektiv för filer som du behöver ha åtkomst till även när andra datorer hemma är avstängda.
  • Bakgrundsarbeten – Av samma anledningar som förra punkten kan en energieffektiv NAS ta hand om vissa sysslor som kan stå igång passivt när dina andra datorer är avstängda. Till exempel kan du använda din NAS för att ladda ner filer över natten eller när du inte är hemma, och du inte vill lämna dina andra datorer igång.
  • Göm undan ljudet – Även bra ljuddämpade chassin har svårt att dölja allt surrande från en mekanisk hårddisk. Med en NAS hemma kan du istället klara dig med bara en SSD i din dator, och flytta ut alla stora filer på nätverket. NAS:en kan du sedan ställa undan någonstans där du inte hör ljudet från hårddiskarna.

Listan kan göras lång, men ovanstående är åtminstone fyra bra anledningar att flytta din masslagring till nätverket. Vad som inte är lika självklart är vilken typ av lagringslösning som fungerar bäst för dig.

Idag finns det mängder av finslipade NAS-lösningar som kan köpas färdiga i butik, antingen med eller utan inkluderade hårddiskar. Samtidigt är en NAS i grund och botten bara en dator som kan dela ut din lagring på nätverket, och precis som med speldatorer så finns det flera fördelar med att istället köpa lösa delar och bygga ihop sin egen hemmaserver.

Båda lösningarna har sina för- och nackdelar, och i den här artikeln vill vi belysa respektive lösnings styrkor och svagheter.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
WimanCarl HolmbergCtrlJan Karjalainen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jan Karjalainen
Medlem
Jan Karjalainen

Om man vill köra en hembyggd NAS, kan jag tipsa om unRAID.
http://lime-technology.com
Det kostar från $59 och uppåt, beroende på hur många diskar man vill köra med.
Man kan testa en obegränsad trial-version i 30 dagar.

Ctrl
Medlem
Ctrl

ASROCK C2750D4
8gb ECC
Silverstone DS380 + Strider SFX 450w
8*2TB

kör FreeNAS och tycker det fungerar prima. Har möjlighet till att köra mer i framtiden med kraften och möjligheterna med det kortet.

Wiman
Gäst
Wiman

Windows Server är alldeles utmärka som Filserver (NAS), då med teknologin ”Storage Spaces”
Speciellt då MS Server ersätter SAN i allt större utsträckning på företag