Sammanfattning

Vilken lösning som passar dig bäst, att antingen köpa en färdig NAS i butik eller att bygga ihop en från lösa delar, kokar i slutändan ner till vad du vill använda nätverkslagringen till, vad du har för budget och hur mycket tid du är villig att spendera. Som med mycket annat datorrelaterat går det inte att på rak arm säga att den ena lösningen är bättre än den andra, utan bara bättre lämpad för vissa användare.

En färdig NAS passar majoriteten

Att bygga en egen NAS/hemmaserver är för dig som gillar att rota under huven och ha full kontroll över din elektronik, antingen av rent praktiska skäl eller för att du tycker att det är roligt. Att bygga sin egen NAS från grunden är ett kul projekt för alla som gillar själva ”meckandet” med sitt datorintresse, och även för de som vill lära sig ett och annat om nätverksteknik.

Men för majoriteten av alla datoranvändare är det förmodligen en mer tilltalande lösning att helt enkelt köpa en färdig NAS i butik. Tiden du inte behöver lägga på montering och att installera all mjukvara korrekt är trots allt tid du kan lägga på annat roligt, och moderna NAS-lösningar har i regel tillräckligt med inställningsmöjligheter och tilläggsmjukvara för att tillfredsställa även de som gillar att finjustera sin lösning. Det ska inte heller glömmas att det går att komma undan ganska billigt med en bra NAS idag.

Den här artikeln är en del av Nordichardwares lagringsbonanza, temaveckor på hemsidan där vi fokuserar extra på allt som har med lagring i alla dess former att göra. På landningssidan för bonanzan hittar du alltid de senast publicerade lagringsartiklarna, i form av tester, nyheter, undervisningsartiklar och tävlingar.
Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
WimanCarl HolmbergCtrlJan Karjalainen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jan Karjalainen
Medlem
Jan Karjalainen

Om man vill köra en hembyggd NAS, kan jag tipsa om unRAID.
http://lime-technology.com
Det kostar från $59 och uppåt, beroende på hur många diskar man vill köra med.
Man kan testa en obegränsad trial-version i 30 dagar.

Ctrl
Medlem
Ctrl

ASROCK C2750D4
8gb ECC
Silverstone DS380 + Strider SFX 450w
8*2TB

kör FreeNAS och tycker det fungerar prima. Har möjlighet till att köra mer i framtiden med kraften och möjligheterna med det kortet.

Wiman
Gäst
Wiman

Windows Server är alldeles utmärka som Filserver (NAS), då med teknologin ”Storage Spaces”
Speciellt då MS Server ersätter SAN i allt större utsträckning på företag