Larsen Creek eller Intel 311-serien av SSD-enheter kunde vi berätta om redan under gårdagen men nu har vi lyckats gräva fram ytterligare information om den nya serien som ska bygga kring SLC NAND-flashminne. Samtidigt som vi nu har bekräftade uppgifter på att Intel förbereder inte mindre än 4 nya SSD-lanseringar under 2011, Intel 520, Intel 710, Intel 720 och ytterligare en mindre Intel 3xx-serie.

Intel har redan lanserat tre SSD-familjer i år under namnen Intel 310 ”Soda Creek”, Intel 510 ”Elmcrest” och Intel 320 ”Postville Refresh”. Vi har på NordicHardware gjort en grundlig genomgång av de två konsumentserierna Intel 510 samt Intel 320 och nu verkar det som att vi kan förbereda oss på en rejäl anstormning från Intels sida under andra halvåret 2011.

Processorjätten ämnar bredda sitt SSD-utbud ordentligt och planerar totalt 5 nya serier där den nyligen avslöjade Larsen Creek är en av höjdpunkterna. Serien som väntas lanseras under namnet Intel 311 ska få en lagringskapacitet på endast 20GB och använda sig av ett SATA 3,0 Gbps gränssnitt. Formfaktorn blir antingen 2,5-tums SATA eller mSATA. Mest intressant är dock att enheten just positioneras som en ”cache produkt” samt att minneskretsarna är av SLC-modell.

Singel-level Cell NAND-flashminne ger högre prestanda än de traditionella MLC-kretsarna men rymmer mindre data och kostar mer att tillverka. Hur detta kommer att påverka prestandan och priset för den nya Larsen Creek-serien är oklart, men det blir helt klart en spännande produkt. Intressant är också att lanseringen är satt till tredje kvartalet 2011, men enligt våra uppgifter ska enheterna lanseras så tidigt som den 11:e maj tillsammans med Intel Z68-styrkretsen.

larsencreek2

Intel planerar som synes ytterligare fyra SSD-serier under året och det i tre olika produktfamiljer. Intel 700-serien kommer att bestå av Intel 710 ”Lyndonville” med SATA 3,0 Gbps gränssnitt och 25nm MLC-HET NAND-kretsar. Medan Intel 720 ”Ramsdale” ser ut att bli Intels första PCI Express SSD-enhet med 6,0 Gbps gränssnitt och 34nm SLC-minneskretsar.

Intel 500-familjen får utökning i form av Intel 520 ”Cherryville” som under fjärde kvartalet bjuder på SATA 6,0 Gbps gränssnitt och 25nm MLC NAND-flashminne. Lagringskapaciteten ligger på mellan 64GB upp till 480GB.

Sist och vad det verkar även minst har vi en ny serie i Intel 300-familjen som med kodnamnet ”Paint Creek” får ett mSATA-gränssnitt med 3,0 Gbps bandbredd och 25nm MLC NAND-flashminne.

Intel konfunderade oss något med sina SSD-lanseringar tidigare i år. Men av de senaste uppgifterna att döma har man ganska stora planer för denna marknad under 2011.

Relaterade artiklar:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid