Nvidia har stora planer för sina processorer baserade på ARM-arkitekturen och nu säger nya uppgifter att grafikkortstillverkaren även kommer satsa på servermarknaden. ”Boulder” blir en kraftfull ARM-processorsom ska ta sig an Xeon och Opteron från x86-marknaden.

Projekt Boulder ska enligt ryktena vara under utveckling med Nvidias GPU-team bakom spakarna. Anledningen till att projektet leds under Nvidias grafikavdelning ska kunna vara för att Boulder, till skillnad mot systemprocessorerna i Tegra-familjen, inte fokuserar på energisnålhet utan råprestanda. Enligt källor till Bright Side of news är Nvidias mål att kunna sälja superdatorer och kraftfulla arbetsstationer där man parar sina populära Tesla och Quadro-grafikkort med egna processorkretsar – istället för Intel Xeon eller AMD Opteron som är fallet idag.

En komplett Nvidia-baserad serverlösning skulle göra det lättare för tillverkaren att höja sin omsättning och samtidigt minimera riskerna för att Intel och AMD börjar välja sina egna grafikacceleratorer istället för Nvidias produkter.

nvidia_tesla

Detaljerna kring Projekt Boulder är få och lanseringen väntas inte ske förrän är 2014. Men processorkretsen tros bli utrustad med mellan 8 till 16 robusta ARM-kompatibla CPU-kärnor samt ett kraftfullt minnessystem som kan komma att förlita sig på DDR4 eller till och med nästa generations grafikminne – GDDR6.

Projekt Boulder ska inte förväxlas med Projekt Denver som väntas ligga till grund för Nvidias första 64-bit ARMv8 SoC. En färsk arkitektur för den energisnåla marknaden som tros lanseras under namnet Tegra 5.

Källa: BSN


1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
shaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Riktigt coolt, förutom för konkurrensen. Vem vet, om det går bra för ARM-servermarknaden så kanske vi kommer se mera ARM i persondatorer och kanske så hjälper nvidia till att brygga gapet mellan speldator och Windows RT osv osv. Kommer bli en intressant utveckling att följa. /s