Det är inte ovanligt att AMD hunnit först till en ny tillverkningsteknik, men det är inte förrän på senare år de faktiskt kunnat använda detta till sin fördel. Nu framgår uppgifter om att NVIDIA:s partners är oroade över när Kepler kommer finnas tillgänglig.

AMD Radeon HD 7970 med sin nya GCN-arkitektur och 28nm-teknik blev inte en besvikelse, då den kommer med både högre prestanda och lägre strömförbrukning än GTX 580 överlag. Medan HD 7970 bara täcker det högre entusiastsegmentet så är grafikkort i HD 7800 och HD 7700 med lägre priser på ingående under årets första kvartal. Men NVIDIA syns fortfarande inte till med sina nya grafikkort.

Vi såg att samma sak hände i väntan på Fermi och GTX 480 där lanseringsdatum kontinuerligt vart framskjutna och att AMD stod utan konkurrens i större delen pris och prestandasegment. Historien har nu upprepat sig med flytten över till TSMC:s färska 28nm-teknik. Enligt Fudzilla ska flera partners vara oroade över när Kepler – som blir NVIDIA:s svar på AMD:s nya grafikkort anländer på marknaden. De ska ha fått höra uppgifter om att Kepler i någon form kommer anlända innan kvartalets slut, men inga detaljer om ett mer specifikt datum eller vilken krets det handlar om.

Andra källor antyder att Kepler börjar skeppas under första kvartalet, men inte kommer finnas tillgängliga förrän under det andra. CES-mässan ligger just nu runt hörnet och förhoppningsvis kommer vi få mer information och detaljer om Kepler då. Men det ser onekligen ut som att AMD återigen fått ett försprång. Vi hoppas att det inte blir lika långvarigt som i väntan på Fermi och GTX 480.


8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Jacob HugossonBogeyTempelPsynoKhi0 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Väntat, när Nvidia är tysta så tenderar de ha bekymmer. annars brukar de blåsa på med träskruvar, hysteriska ”läckta” prestandainfo och en snygg presskonferens. 😉

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Själv undrar jag fortfarande hur folk ser på lågupplösta bilder av skruvskallar att det är träskruvar.

Mats
Medlem
Mats

Träskruvar? Har jag tappat en skruv för jag förstår inte vad ni pratar om? 😕

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”Massor”]Träskruvar? Har jag tappat en skruv för jag förstår inte vad ni pratar om? :-?[/quote]
[url]http://semiaccurate.com/2009/10/01/nvidia-fakes-fermi-boards-gtc/[/url]

Tempel
Medlem
Tempel

Det ser väl illa ut om AtiMD kommer ut med mellanklassen i samma veva som nVidia kommer ut med sin mellanklass. Då har A redan hela sin familj ute och allt n kan kontra med är mellanklass.

Bogey
Medlem
Bogey

Nvidia har väl ändå rätt så mycket mer resurser än ATI (AMD) om man ser till grafikdelen utav AMD.

Någon som har siffror på anställda/forsknings/utvecklingsbiten Nvidia versus ATI ? Kanske svårt att få fram nu när AMD har integrerat ATI så tätt ihop med ursprungs AMD.
(Knöligt formulerat, men ni hajjar nog vad jag menar)

Medlem
Henrik Robeck

nVidia har rätt många andra järn i elden utan att behöva oroa sig för lönsamheten, däremot förstår jag deras grafikkortspartner.
Men det måste vara mycket mer lönsamt att skeppa Cuda och Tegra chip till superdatoranvändare som Oak Ridge National laboratory eller Barcelona supercomputing center.
Bra mycket högre marginaler på sådanna leveranser än grafikchip till konsumentmarknaden.
Men jag tror många fler av tillverkarna av grafikkort kommer att köra partnerskap med AMD i framtiden, eller parallellt.