AMD:s nya processorarkitektur Zen debuterar mot slutet av året i nya FX-processorer, men kort därefter står även nya APU-kretsar på tapeten. Nya uppgifter talar om kodnamnet Raven Ridge, som får Zen-baserade CPU-kärnor och grafik med Polaris-gener.

Nuvarande APU:er från AMD har sina kraftfulla integrerade grafikkretsar som största styrka, men CPU-kraften ligger som bekant ordentligt på efterkälken jämfört med Intels alternativ. Med Zen gör AMD om sin CPU-arkitektur från grunden, dels för att kunna konkurrera med Intel i entusiastsegmentet med nya FX-modeller och dels för att därefter kunna erbjuda APU-kretsar med motsvarande prestandaförbättringar.

Polaris-grafik och HBM direkt i processorn

Enligt uppgifter till Wccftech blir kodnamnet på den första Zen-baserade APU-familjen Raven Ridge, som förväntas släppas till den nya AM4-plattformen någon gång under 2017. Förutom övergången till Zen-baserade CPU-kärnor uppges Raven Ridge använda sig av GCN 4.0, den grafikarkitektur som ligger till grund för AMD:s kommande Polaris-grafikkretsar, med markant förbättrad energieffektivitet.

Enligt Bitsnchips kan AMD även utrusta åtminstone några av de nya APU-kretsarna med inbyggt högbandbreddsminne (HBM), som agerar buffert till den kraftfullare integrerade grafikkretsen. HBM skulle i så fall fylla en funktion snarlik det eDRAM-minne som Intel använder i sina Iris Pro-baserade grafikkretsar.

Raven Ridge blir även AMD:s första APU-familj som tillverkas med 14-nanometersteknik, som tagits fram av Samsung och licensierats av Globalfoundries.

Det är oklart när under 2017 som Raven Ridge i så fall kommer nå marknaden, men någon gång under våren eller tidig sommar vore en rimlig gissning om vi antar en produktcykel på ett år.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid