När AMD lanserade Ryzen Threadripper och plattformen X399 saknades stöd för NVMe-enheter i RAID. Något som nu jobbas på, och de tidiga resultaten imponerar.

När AMD lanserade sin nya entusiastplattform X399 så saknades stöd för NVMe-enheter i RAID. Detta uppmärksammades fort och AMD gick snabbt ut med att man jobbade på en BIOS-lösning som skulle ordna detta.

Välkända överklockaren Der8auer fick uppdatering en tid innan resten av världen och fortsatte således med att koppla upp åtta stycken NVMe-enheter i RAID. Han testade överföringshastigheterna som och resultaten laddades sedan upp i form av en video på Youtube. Videon har sedan dess blivit ändrad till ”Privat”, men folket hos HardOCP var snabba med att knipa några skärmdumpar från videon som visar siffrorna som Der8auer kunde åstadkomma med sin RAID-lösning.

Över 28 GB/s på AMD X399

Från de skärmdumpar som HardOCP publicerat kan vi se att Der8auer använde sig av ett X399-moderkort från Asus och de åtta Samsung 960 Pro SSD-enheterna kopplades till detta med hjälp av två stycken Asus Hyper M.2 x16-kort.
Dessa PCIe-kort från Asus låter användare koppla upp till fyra stycken NVMe-enheter till ett PCIe x16 expansionskort för att sedan kopplas till ett moderkort.

Som vi kan se från skärmdumpen som visar när Der8auer filmar sin bildskärm med programmet IOmeter uppe så visar det på överföringshastigheter på smått galna 28,3 gigabyte per sekund. Vilket kan jämföras med de 2,7 gigabyte per sekund som ensam Samsung 960 Pro uppnådde i NordicHardwares djupa prestandaanalys i Iometer. Resultaten som visats upp i videoklippet skulle då innebära en 10x skalning i sekventiell prestanda jämfört med våra egna tester på Samsung 960 Pro. Vilket enligt NordicHardwares lagringsexpert Gustav Gager troligtvis beror på testinställningar och indikerar att AMD i alla fall rent teoretiskt erbjuder riktigt fin NVMe-prestanda.

”Samsung 960 Pro är kapabel att leverera 3 500 MB/s per enhet vid rätt förutsättningar. Det vill säga med stor IO och skyhög que depth för att utföra fler operationer samtidigt och maximera bandbredden. Så resultaten är teoretiskt möjliga och ser lovande ut för AMD.”, säger Gustav Gager.

NVMe RAID på X399 dröjer

Exakt när denna BIOS-uppdatering kommer att lanseras är i skrivande stund oklart. AMD har berättat för HardOCP att man snart har en uppdatering färdig, men att man valt att skjuta på lanseringen ett par dagar extra för att få allting att fungera så bra som möjligt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid