HP kom med det smått chockerande beskedet bara 48 dagar efter lanseringen av HP TouchPad att man skulle lägga ned WebOS, men även att man hade planer på att hela dra sig ur PC-marknaden. Skärmtillverkarna ska vara oroade över beskedet som tidigare bara varit rykten då ingen mindre än Samsung säger sig ha intresse av HP.

HP är idag världens största OEM-tillverkare av konsumentdatorer men har bestämt att strukturera företaget för att fokusera på server och företagsmarknaden. Det här betyder att man antingen tänker sälja av sin PC-division eller bryta av den till ett mindre dotterbolag under HP. Nu har skärmtillverkare uttryckt sin oro över detta, och avslöjar att det sedan tidigt i år gått rykten om att HP kontaktat Samsung angående att sälja av PC-divisionen till det koreanska bolaget.

Chimei Innolux (CMI) och AU Optronics (AUO) är båda stora konkurrenter mot Samsung och är därför väldigt oroliga över att Samsung vill köpa upp PC-divisionen hos HP. Med tanke på att Samsung då skulle kunna hålla skärmtillverkningen i företaget till HP-datorerna skulle det få otänkbara konsekvenser för både CMI och AUO rapporterar bolagen. Även tillverkarna av HP:s datorer; Quanta, Foxconn (Hon Hai) och Inventec skulle drabbas hårt av en sådan affär. HP har redan gjort komponentbeställningar för 2012, men ändringar kan fortfarande göras i ordern förutsatt att Samsung köper upp PC-divisionen hos HP.

hp-pavilion

Skulle HP:s datorer får behålla sitt varumärke och utseende under ledning av Samsung?

Om ryktena som cirkulerat hos skärmtillverkarna är sanna så skulle Samsung orivaliserat bli den största aktören på PC-marknaden, och att tyda av CMI och AUO:s oro skulle det även påverka IT-industrin i helhet.

Källa: DigiTimes

Relaterade nyheter:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
TempelJacob HugossonSwedish BerserkAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Samsung är ju ”ganska” stora redan idag så detta skulle ju verkligen vara en stor grej. Sen är man ju nyfiken på vilken prislapp man pratar om för marknadens i särklass största PC-tillverkningsföretag. Bör ju vara en ganska ansenlig summa.

Svensken
Medlem
Svensken

Intressant borde kunna flytta fram Samsung ytterliggare. Hur illa går det för PC marknaden nu? Är det surfplattorna som äter sig in på andelarna?

Tempel
Medlem
Tempel

Framförallt är väl marginalen för tillverkarna, speciellt dom som gör ”märkesdatorer” väldigt låg. Samtidigt har dom väldigt dåligt rykte då maskinerna som sälja i elladorna är rätt nedlastade med skit vid köp. Det är ju inga rena burkar direkt installationsmässigt.

Så det är ju sånt som sänker ett varumärke en hel del kan inte säga att jag är speciellt positivt inställd till HP efter att ha kommit i kontakt med en hel del av deras kontorsburkar på jobbet.