Teorin är över, nu är det dags för din första livestream. Vi går igenom vad du behöver göra för en lyckad första livesändning. Idag startar din streamingkarriär.

Efter att vi nu klarat av den största delen teori i hur du själv startar din egen streamingkanal är det nu hög tid för nästa steg. Det är nu dags att skapa din första livestream. Fokus kommer inte att ligga i att ha den bästa möjliga videokvalitén utan din första livestream ska kosta dig så lite som möjligt. Det viktigaste för dig i detta skede är att du kommer igång och har en godkänd kvalité på själva streamen. Viktigast är att du känner dig till rätta och bekväm med att livesända. Ju längre in du kommer i din karriär, desto mer kan du spendera i utrustning för att förbättra kvalitén.

Vi går alltså inte in på djupet i denna del utan bara grunderna för att du ska kunna göra din första livestream. Missa inte de tidigare delarna i Streamingskolan:

Notis: Innan vi börjar vill jag be om ursäkt för att denna del har blivit framskjuten en längre tid och inte är komplett riktigt än. En serie av missöden har försenat streamingskolan och dessa händelser får komma i en separat artikel. Nu är vi förhoppningsvis på banan igen och streamingskolan är tillbaka. Jag är väldigt tacksam till alla er som har hört av sig och visat intresse för fortsatta delar. Nu tar vi nya tag och hoppas på att vi slipper fler oväntade stopp. Även detta är en lärdom för alla streamers, allt i livet går tyvärr inte att planera eller förbereda sig på. Vi kommer dock att göra vårt yttersta i Streamingskolan för att både Du och vi ska klara oss undan missöden i våra livesändningar.

Här ser ni den setup som används under streamingskolan. Vi kommer använda oss av olika delar vid olika tillfällen
Här ser ni den setup som används under streamingskolan. Vi kommer använda oss av olika delar vid olika tillfällen

Studiokvalité

Snart är det dags att, för första gången, börja din livesändning. Det första du ska tänka på att det här är dina första steg in i streamingvärlden. Du behöver inte sitta i ett rum byggt för streaming. Det går alldeles utmärkt att sitta i sovrummet, vardagsrummet eller något annat rum. Inte heller ljussättningen och ljudupptagningen är det viktigaste just nu. Det viktiga är att du börjar streama och sedan successivt förbättrar din streamingmiljö efter hand som tiden går. Till en början kommer du ha så pass få tittare så att du behöver lägga ditt fokus på innehållet och interaktionen med dina tittare.

Din första stream

Vi kommer i slutet av denna artikel ha en inspelad video på hur en första stream kan se ut. I vår egna ”första stream” sitter vi i ett gästrum. Som enda extra utrustning har vi en lågenergilampa som motsvarar 85W och som ger ett kallare (vitare) ljus för att kameran lättare ska kunna hålla bra kvalité och för att vårt ansikte ska synas tydligt även när webbkameran är en liten ruta i ena hörnet. Bilden nedan visar ett vanligt exempel på hur det ser ut när många nya streamers börjar sin karriär. Det viktigaste att tänka på här är ett välupplyst rum. Fast att ha det lite städat kanske inte är en nackdel det heller.

Det här är ett vanligt exempel på hur det kan se ut i början av en streamingkarriär.
Det här är ett vanligt exempel på hur det kan se ut i början av en streamingkarriär.

Ljus

Under din första tid som streamer räcket det många gånger att sitta vänd mot ett fönster så att dagsljuset kommer rakt emot dig. Har du inte möjlighet till bra ljus från fönster kan du exempelvis byta ut taklampan mot en starkare lampa med kallt ljus. Ju bättre ljus du har desto bättre kvalité får du ut av din kamera.

Ljuset är ofta det svåraste att få till på ett bra sätt och kan vara nästan omöjligt att få perfekt utan extra lampor och stativ. Den ljusuppsättning jag kommer att använda i streamingskolan kostade ca 990 kronor online på www.amazon.de och innefattar 2 stativ med paraply och vardera 2 LED-lampor motsvarande 85W samt ett mindre stativ med en lampa för att lysa upp mitt ansikte.

Detta exempel ljusuppsättning ger mer än fullgott ljus och täcker de flestas behov.
Detta exempel ljusuppsättning ger mer än fullgott ljus och täcker de flestas behov.

Ljud

När det gäller ljud behöver du en mikrofon som inte fångar upp allt för mycket bakgrundsljud. Detta för att din röst ska vara tydlig och för att bakgrundsljuden inte ska störa upplevelsen för tittarna. Mikrofoner som vi kommer att använda i denna artikelserie är Razer Seiren Pro samt Turtle Beach Elite Pro med Noice Cancelling-mikrofon. Det finns många andra mikrofoner som är fullt tillräckliga så börja att testa med den du har. Det är som sagt din första stream. Håll även utkik i kommande Streamingguiden där vi kommer att testa olika mikrofoner och streamingutrustning.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid