Sverige får äntligen TV-sändningar i äkta 1080p och faktiskt även Ultrahd/4K-upplösning. Den 5:e augusti startar Viasat sin nya kanal Viasat Ultra HD och blir därmed först i Norden.

Medan Japanska NHK redan tjuvstartat TV-sändningar i 8K-upplösning har den svenska TV-branschen känts slumrande. De enda HD-sändningar som finns i Sverige idag är antingen i 720p- eller 1080i-upplösning och är alltså inte i närheten av att nyttjas optimalt på dagens eller för den delen gårdagens TV-apparater.

Nu bekräftar dock TV-bolaget Viasat att man den 5:e august drar igång Nordens första Ultrahd-kanal som ska visa sändningar i 4K-upplösning. Viasat avslöjar inga närmare detaljer kring sina sändningar mer än att de kommer att krävas en parabol samt en Ultrahd-kapabel TV och TV-box. Troligtvis handlar det dock om sändningar i standardupplösningen på 3 840 x 2 160 pixlar.

Viasat_UltraHD
Viasat Ultra HD och Viasat Sport Premium startar upp den 5:e augusti

Viasat startar sin nya TV-kanal Viasat Ultra HD den 5:e augusti för parabolkunder och kommer bland annat att visa en del av OS-sändningarna i Ultrahd-upplösning. Man påpekar samtidigt att sändningarna kommer med en timmes fördröjning. Just sportsändningar verkar vara det Viasat satsar hårdast på och nämner Ultrahd-sändningar för Champions League, La Liga och Serie A.

Viasat bekräftar samtidigt att man under hösten 2016 kommer att lansera en Ultrahd-box även för fiberkunder.

NordicHardware har sökt Viasat om detaljerade tekniska detaljer för den nya kanalen Viasat Ultra HD och väntar på återkoppling.

Att leva med OLED: Sorry, men storleken spelar verkligen roll

UltraHD-TV på Prisjakt.se
Rubrik

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid