Synaptics har nu presenterat ny teknik för bärbara datorer där man bland annat hoppas på att innovera något så klassiskt som våra tangentbord. Synaptics ThinTouch baseras på kapacitiv pekteknik och öppnar för extra tunna tangentbord som i sin tur möjliggör mer batterikraft eller tunnare datorer.

Synaptics som nyligen köpte upp företaget Pacinian har nu beslutat sig för att visa några av de tekniker företaget kommer att vidareutveckla efter uppköpet. En av de mer spännande lösningarna är ThinTouch – en teknik som gör tangenterna pekkänsliga precis som många av våra skärmar är idag. Synaptics använder sig av kapacitiv pekteknik vilket är det vi ser i nästan uteslutande alla smartphones och surfplattor värda namnet och låter tangenterna reagera på direktkontakt med dina fingrar.

Även om kapacitiv pekteknik inte kräver någon fysisk rörelse låter ThinTouch knapparna röra sig nedåt precis som en vanlig tangent. Istället för en vertikal rörelse går tangenten något snett nedåt vilket ger ett liknande rörelsemönster som ett vanligt tangentbord samtidigt som profilen på hela tangentbordet kan göras mellan 30-50 procent tunnare.

Annons

Synaptics vill få en klassisk tangentbordskänsla i ett tunnare format och tror ThinTouch är lösningen. Fördelarna ska enligt tillverkaren vara en enklare mekanisk teknik för bättre hållbarhet, lättare att få till bakbelysning på tangenterna samt att den tunnare tangentbordsprofilen i sin tur ger nya möjligheter. Bland annat ska man med 50 procent tunnare tangentbord kunna öka batterikapaciteten i en bärbar dator med hela 34 procent – utan att göra datorn fysiskt tjockare. Samt få utrymme för bättre och effektivare kylningslösningar.

Synaptics ThinTouch ser ut att bli ett intressant mellanting av mekaniska och touchbaserade tangentbord i våra mobila produkter. Är det en lösning som skulle kunna intressera Er läsare?


Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tobberian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tobberian
Medlem
Tobberian

Enbart kapacitivt tillåter ju inte skrivning med fingersättning på knapparna, eller vila, och det borde även orsaka fler felskrivningar pga felnuddade knappar.