Den populära webbläsaren Chrome kan få en ny funktion på datorer som lånas från en liknande lösning som redan finns i Android. En liten Play-knapp bredvid adressfältet ska låta användare få kontroll över media.

Chrome Canary är Googles version av webbläsaren Chrome som är specifikt designad för experiment. Ett av de senaste experimenten i webbläsaren upptäcktes nyligen bland annat av ZDNet. Experimentet ger användare kontroll över media som spelas upp i webbläsaren. Ett klick på en ny play-ikon öppnar upp en widget som ser identisk ut med den widget som visas i Androids notissystem när media spelas i Chrome. Här kan användare dels spela och pausa men också hoppa framåt eller bakåt i till exempel en podcast, video, låt eller spellista. Widgeten hämtar sitt utseende från en thumbnail som kan tillhandahållas av hemsidan. Den stora fördelen med widgeten är givetvis att uppspelning kan styras oberoende på vilken flik som är öppen. Populära webbläsare har tidigare haft möjlighet att tysta spelande media men saknar i stor utsträckning faktiska mediakontroller.

Mediakontroller i Chrome Canary
Mediakontroller på väg till Windows, Mac, Linux och Chrome OS.

Tidigt testande

Det är uppenbart att Google är i ett tidigt testskede med den nya mediawidgeten. En statisk play-knapp är inte nödvändigtvis det mest logiska gränssnittet för den nya mediamenyn. Det finns dessutom inget sätt att hantera uppspelning om mer än ett ljud spelas samtidigt och Canary-webbläsaren kraschar ofta när funktionen ska användas. Syftet med Canary-kanalen är dock att testa funktioner, så förväntningarna bör kanske inte heller ligga högre än så. Funktionen går i alla fall att aktivera i Chrome Canary genom adressen chrome://flags/#global-media-controls.

Vi vet inte om eller när den nya mediafunktionen kan komma till den stabila versionen av Chrome. Chrome Canary ligger i alla fall på version 77, vilken är tänkt att lanseras som stabil version i mitten av september.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid