Sponsrat – Denna artikel presenteras av AMD
FPS eller bildrutor per sekund har i årtionde varit definitionen av spelprestanda för de flesta PC-spelare. I själva verket är detta bara en av flera viktiga ingredienser.

Bara de som spelat riktigt bra dator- eller TV-spel kan på allvar förstå och relatera till den där fantastiska känslan av att totalt uppslukas i en alternativ värld och verklighet. Det exakta receptet för att skapa ett fantastiskt spel är det nog ingen som har, men en av de absolut viktigaste ingredienserna är onekligen spelupplevelsen. Datorkraft i all ära men våra mänskliga sinnen är svåra att både lura och tillfredsställa.

FPS är bara En viktig del i din spelupplevelse

De flesta datorspelare vet att en hög FPS (som oftast presenteras som snittantalet bilder per sekund över en fast mätperiod) är en viktig faktor för att de ska få en trivsam och bra spelupplevelse. Särskilt i snabba och tävlingsinriktade spel är en hög bildfrekvens viktig, du vill inte vara ens en hundradel efter din motståndare när er individuella skicklighet sätts på prov.

När det väl kommer till kritan är det dock betydligt mer än bara en hög FPS som krävs för att du inte bara ska kunna prestera optimalt utan även för att dina sinnen inte ska se igenom spelvärldens förtrollning.

Förutom FPS är det specifikt två prestandavariabler som är extra viktiga för att skapa en optimal spelupplevelse – bildfrekvens i 99:e percentilen samt klick-till-svarsfrekvens.

En knapptryckning på din mus ska helst registreras ögonblickligen på skärmen men resan dit är lång.

Även om din dator till 99% av tiden levererar en hög och jämn bildfrekvens är alla positiva känslor och tankar glömda när du får den där kraftiga prestandadippen precis vid fel tillfälle. Det kan bokstavligen betyda döden, ja alltså i spelvärlden då, eller i bästa fall vara nog för att skarpt och abrupt förvandla en uppslukande spelinlevelse till frustration. Att minimera de tillfällen du tappar prestanda i spel och samtidigt minimera vidden av dessa prestandatapp kan i många lägen betyda mycket mer för spelupplevelsen än några extra renderade bilder per sekund när allting ändå flyter på. Därför är det extra viktigt att se till så att även den där sista procenten av bildrutorna renderas så snabbt och effektivt det bara går.

Lika frustrerande som tillfälliga prestandadippar kan det vara när din reaktionsförmåga överstiger datorn eller spelets kapacitet. Troligtvis har du många gånger varit övertygad om att du med förbluffande reflexer satt ett blixtsnabbt headshot eller slängt en kompis-räddande heal i stridens hetta, för att hundradelen senare inse att så inte var fallet. De flesta gångerna är det nog tyvärr vi själva som överskattat vår förmåga men likväl kan det även komma tillfällen då våra sinnen överstiger datorns förmåga.

Om vår spelkaraktär inte reagerar blixtsnabbt på dina tangentbordsklick eller musrörelser blir återigen inlevelsen förstörd och frustrationen är ett faktum.

För att leverera optimal spelupplevelse betyder det alltså att vi ska sikta på att nå en hög FPS med minimala prestandadippar och maximal responsivitet.

Förutom kontinuerliga prestandaoptimeringar i våra drivrutiner har vi tagit detta till nästa nivå med satsningen Project ReSX (“Radeon eSports Experience”). I nära samarbete med spelutvecklare kan vi implementera optimeringar direkt i utvalda speltitlar som sedan matchas med optimeringar i våra Radeon-drivrutiner. Ett arbete som gjort det möjligt för oss att öka FPS, minska de där enskilda prestandadipparna och förbättra responsiviteten märkbart i titlar som Fortnite, Playerunknown’s Battleground och Overwatch.

I Project ReSX kommer vi att fokusera på de mest populära e-sporttitlarna på marknaden där varje hundradel är vital.

Från hårdvara till mjukvara – en optimal spelupplevelse

Att nå en optimal spelupplevelse är ett arbetsförfarande och en målsättning som startar redan när grafikkortsingenjörer börjar placera ut transistorer sida vid sida inför nästa GPU-arkitektur. Exempelvis satsade AMD i sin Vega-arkitektur på extremt snabbt HBM2-minne och utvecklade nya GPU-tekniker som Primitive Shaders och Draw Stream Binning Rasterizer. Med HBM2-minne finns det minnesbandbredd nog åt högupplösta texturer även i 4K-upplösning samtidigt som grafikkretsen med sina två nya tekniker kan bearbeta spelens grafikscener mer effektivt. Bland annat genom att inte lägga onödig renderingskraft på grafik som inte kommer att visas för spelaren (exempelvis gömda bakom andra objekt).

Samtidigt kommer det alltid nya spelmotorer, nya speltitlar och ny teknik som utmanar våra datorkomponenter och grafikkort. Så även om rätt kombination av streamingprocessorer, minnesbandbredd och nytänkande renderingstekniker är grundstommarna i jakten på en optimal spelupplevelse finns det något som är minst lika viktigt – drivrutiner.

Så bäddar DU för en optimal spelupplevelse

En bra spelupplevelse får du med rätt kombination av hård- och mjukvara men det gäller inte bara när det kommer till specifikt till grafikkort. Här är några snabba tips för dig som bäddar för en optimal spelupplevelse.

  • Bygg/köp en dator med väl avvägda komponenter. Grafikkortet är oftast den avgörande faktorn för din slutgiltiga spelupplevelse men ett kraftfullt grafikkort kräver processor och minne som kan hålla jämna steg.
  • Hitta rätt komponenter genom att läsa tester och prestandautvärderingar hos techmedier och komponenttestare. För specifika speltitlar kan spelutvecklarnas rekommenderade systemkrav annars vara en bra riktlinje.
  • Komplettera din dator med en passande skärm där upplösning och uppdateringsfrekvens matchar datorns kapacitet. Får din dator kämpa med att leverera 60 bilder per sekund in 1080p-upplösning finns det liten vits att köpa en skärm som kan matas med 1440p-upplösning i 144 Hz, även om en snäppet bättre skärm än nuvarande komponenter säkrar för framtiden.
  • Se slutligen till att Alltid hålla dina grafikkortsdrivrutiner uppdaterade. Det ger dig både optimal prestanda och kontinuerligt nya funktioner att utforska utan extra kostnad.
    För bästa Far Cry 5-upplevelse: Matcha rätt grafikkortet med rätt processor och skärm. Samt uppdatera dina drivrutiner!

Drivrutiner är viktiga för alla komponenter i din dator men i synnerhet ditt grafikkort. Med drivrutinssviten AMD Radeon Software Adrenaline Edition kommer kontinuerliga prestandaoptimeringar för olika spel och grafikmotorer. Samtidigt som det även levereras nya häftiga funktioner för ditt system. Ett exempel är Radeon Overlay som introducerades i december förra året. Radeon Overlay låter dig övervaka ditt grafikkort och visa viktig information som FPS och GPU-användning direkt i dina spel. En annan funktion som också öppnas upp genom att uppdatera drivrutinerna till Adrenaline Edition är AMD Link. Mobilappen låter dig använda din smartphone för att dela dina senaste spelsessioner på sociala medier eller som en dedikerad FPS-mätare medan du spelar.

Radeon RX Vega56 och RX Vega64 på jakt efter kycklingmiddag – båda finns tillgängliga i svenska butiker.
AMD Radeon grafikkortGPUPris
Gigabyte Radeon RX Vega 64 Gaming OC 8GBRX Vega 64
PowerColor Radeon RX Vega 64 Red Devil 8GBRX Vega 64
Sapphire Radeon RX Vega 64 Nitro+ 8GBRX Vega 64
Asus Radeon RX Vega 64 Strix Gaming OC 8GBRX Vega 64
Gigabyte Radeon RX Vega 56 Gaming OC 8GBRX Vega 56
Sapphire Radeon RX Vega 56 Nitro+ 8GBRX Vega 56
Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ Special Edition 8GBRX 580
Aorus Radeon RX 580 8GBRX 580

Vill du se mer om funktionerna i våra grafikkortsdrivrutiner kan vi rekommendera denna spellista på Youtube. Vi rekommenderar samtidigt alla som värderar sin spelupplevelse att aktivera automatiska uppdateringar för dina grafikkortsdrivrutiner och njuta av vetskapen att din spelprestanda bara kommer att öka framöver.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av AMD

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid