Microsoft har lagt all sin vikt bakom det pekoptimerade operativsystemet Windows 8 och dess syskon Windows RT. Den stora nyheten i Windows RT är att det kan drivas av ARM-processorer vi ofta hittar i smartphones. Nu har den första modellen dykt upp i testlabbet – Asus Vivotab RT.

Försäljningen på PC-marknaden går kräftgång och att konsumenter börjat anpassa sig till nya trender på marknaden är ett faktum. Det här har skapat stora problem på den annars stabila och tråkiga PC-marknaden som inte är särskilt flexibel eller van vid förändring. De flesta tillverkarna tappar försäljningen i rasande tempo och de som faktiskt går uppåt är Asus och Lenovo på de andras bekostnad. Det blev inte ett traditionsenligt rekordkvartal från Intel utan tillverkaren backade i omsättning mot förra året och motpolen AMD känner av trycket hårdast.

Till och med Microsoft med sitt monopol på marknaden har börjat tappa fästet. Nya enheter som smartphones med framförallt surfplattor lockar fler konsumenter, fler än de som lockas att köpa en sprillans ny dator. Microsoft går all-in på deras senaste produkt Windows 8. Grunden i Windows 8 kommer från Windows 7 men det finns en stor skillnad. Operativsystemet är optimerat för pekfunktioner hela vägen ut i fingerspetsarna med det nya Metro-gränssnittet som inte längre får heta Metro. För enkelhetens skull kommer i alla fall vi kalla det för Metro.

Men en nyhet som kanske är ännu större, i alla fall för oss entusiaster, är att Microsoft brutit sig loss från kedjorna vi kallar x86. Den här arkitekturen har orivaliserat härskat på marknaden för persondatorer, om vi inte räknar med ett fåtal undantag som aldrig riktigt slog igenom. Windows RT är på det stora hela likt Windows 8, den stora skillnaden ligger i vilken typ av processorer de stödjer.

Windows RT är anpassat och optimerat för ARM-processorer, den arkitektur som är den orivaliserade härskaren på mobila produkter som smartphones och surfplattor. ARM är vida känt för att vara strömsnålt och erbjuda tillräckligt med prestanda. Problemet med Windows RT är applikationsstödet – säg farväl till alla era gamla applikationer för de fungerar inte längre!

IMG_0293

Specifikationer – Asus Vivotab RT
Operativsystem Windows RT, med Office Home och Student 2013 RT preview
Processor Nvidia Tegra 3 – T30
(4 x Cortex-A9, 1,3 – 1,4 GHz och 12 Geforce-kärnor, 520 MHz)
Minne 2 GB DDR3L
Skärm 10,1″, 16:9, 1 366 x 768, Super IPS+, kapacitivt pekstöd på tio punkter, reptåligt Corning Fit Glass
Lagring 32 GB eMMC
Trådlös kommunikation
802.11 b/g/n med Wifi Direct
Bluetooth 4.0 BLE
NFC
Kamera Baksida: 8-megapixel, f/2.2-bländare, LED-blixt och stöd för 1080p-inspelning
Framsidan: 2-megapixel för videosamtal
Anslutningar 1 x 3.5 mm ljud-in/ut-kombination
1 x Micro HDMI
1 x MicroSD (SDXC)
1 x USB 2.0 (Sitter på dockningsstationen)
Dimensioner
Surfplatta: 263 x 171 x 8,3 mm, Laddare: 84 x 40 x 27 mm
Dockningsstation: 263 x 171 x 9,6 mm
Vikt 539 + 541 gram (1 171 gram inklusive strömadapter på 91 gram)
Batteri 25 Wh – Surfplatta
22 Wh – Dockningsstation
Pris 7 599 kronor (Vivotab RT med 64 gigabytes lagrings och dockningsstation)

Asus Vivotab RT är den första datorn med det ARM-optimerade operativsystemet. Enheten kommer med en Tegra 3-processor som är mycket vanlig på Androidmarknaden. Den exakta modellen är T30 som får fyra ARM Cortex-A9-kärnor på 1,3 gigahertz med en nominell klockfrekvens på 1,4 gigahertz när endast en kärna används. Det finns dessutom en svagare kompanjonkärna på 500 megahertz som processorn automatiskt växlar till beroende på typen av belastning – den fämte kärnan ska alltså ses som en avancerad strömsparfunktion och inget annat.

IMG_0324 IMG_0328
IMG_0319 IMG_0315

Processorn kommer med andra generationens Geforce för ultramobila produkter med 12 kärnor på 520 megahertz. Slutligen avrundas systemprocessorn med det som är minst lika viktigt, en stor mängd integrerade accelerationsfunktioner för bland annat videouppspelning. Fördelen med sådan dedikerad logik är lägre strömförbrukning och därmed längre batteritid. Vivotab RT kommer sedan med 2 gigabyte strömsnålt DDR3L-minne vilket ser ut att bli standard på samtliga Windows RT-enheter.

IMG_0306

Vivotab RT är egentligen inte vad många skulle klassa för ”dator”. Det är en surfplatta där tangentbordet är en dockningsstation. Förutom att man får tangentbord och pekplatta kompletteras det med ett extra inbyggt batteri. Det här gör att vi totalt har 47 wattimmar att röra oss med vilket talar för riktigt bra batteritid. Asus skriver i pressmaterialet att 16 timmars videouppspelning med ljusstyrka på 100 nits är möjligt. Hur det är med den saken låter vi vara osagt till dess att vi testat det på egen hand.

IMG_0335

Skärmen med dess IPS-panel ser bra ut med vida betraktningsvinklar. Ljusstyrkan upplever vi dock inte vara särskilt hög och den skyddande glasbelägging reflekterar en hel del solljus. Surfplattan är delvis byggd i aluminium och konstruktionen är överlag bra, men det finns vissa plastiga inslag som dess överdel på baksidan.

IMG_0313

Dockningsstationen känns dock riktigt robust för att vara så liten och tangentbordet känns okej att skriva på. Men det är fortfarande en dockningsstation för en surfplatta med 10,1-tumsskärm och det gör även att tangentbordets layout naturligtvis upplevs lite trångt. Vi har i alla fall skrivit hela förhandstitten med dockningsstationen så det får ses som ett bra betyg i sig. Men för att spara vikt och ge datorn en fräsch design lämnar fästanordningen en del att önska. Surfplattan sitter på plats då den är baktung och trycker mot bakstyckte av fästanordningen men framtill är det endast en väldigt liten metallram som håller fast surfplattan. Det här är definitivt ett minus när konstruktionskvaliten annars är ganska bra.

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MalxJacob HugossonMcKinleyThorstenmatsjo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thorsten
Gäst
Thorsten

Synd bara att den är så dyr. Så Windows istället för android gjorde den 1k+ dyrare (jämfört med transformer infinity som faktiskt har bättre specs). Har svårt att se hur Microsoft ska konkurrera då

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Thorsten”]Synd bara att den är så dyr. Så Windows istället för android gjorde den 1k+ dyrare (jämfört med transformer infinity som faktiskt har bättre specs). Har svårt att se hur Microsoft ska konkurrera då[/quote]Prisfaktorn är givetvis ett aber för Microsoft och deras partners. Men det återstår att se hur prisnivån kommer stå sig när grejerna väl hittar ut på butikshyllan. Det som är Microsofts stora fördel annars är att man trots inkompabilitet med x86 har ett OS med betydligt mer produktivitetsmöjligheter. Office 2013, bättre multitasking osv. Så att det kan vara värt en högre prislapp för dem med produktiva… Läs hela »

matsjo
Gäst
matsjo

Nej det här tror jag kommer att bli en hit. Office RT och IE 10 är ett klockrent val för många vare sig det är första plattan man köper eller om man har lessnat på toppstyrda paddor eller ”gör det själv” androider. Sjuk pepp på det här. Kan inte vänta.

Thorsten
Gäst
Thorsten

Engadget säger 599$ för både paden och tangentbordsdockan, 32GB. Vem har rätt? Det borde ju bli under 6k i Sverige

http://www.engadget.com/2012/10/23/asus-vivotab-rt-pricing-availability/

McKinley
Medlem
McKinley

Kommer Windows RT kunna ge en sann surfkänsla?
Om jag inte minns fel så saknar man stöd för flash.

Är riktigt sugen på en hybrid, antingen med Windows 8 eller RT.

Malx
Gäst
Malx

[quote name=”matsjo”]Nej det här tror jag kommer att bli en hit. Office RT och IE 10 är ett klockrent val för många vare sig det är första plattan man köper eller om man har lessnat på toppstyrda paddor eller ”gör det själv” androider. Sjuk pepp på det här. Kan inte vänta.[/quote]

Windows 8 RT är mera toppstyrt/begränsat än det Äpple jag antar att du tänker på… (MS har begränsat tillgången till hårdvauAPI:er ännu hårdare än Apple)