Design och kvalitetsintryck

Asus Vivotab RT består av två delar, nämligen den huvudsakliga surfplattan och dockningsstationen. Surfplattan påminner mycket om deras tidigare surfplattor i Transformer-serien, i alla fall vid första anblick. Baksidan är i borstat aluminium och överdelen är byggd i plast. Plastdetaljen handlar inte om snålhet utan är en viktig del i dess funktionalitet. De första Transformer-surfplattorna hade en baksida helt i aluminium vilket resulterade i att bland annat GPS:en fungerade riktigt dåligt och svaga signaler för trådlös kommunikation. Lösningen blev en uppdaterad design med ett material signalerna hade det lättare att ta sig igenom. Därav kompositmaterialet.

VivotabRT_Tablet2

Att baksidan är i borstad aluminium är egentligen bara delvis sant. Det är utsidan som består av ett tunt täcke aluminium som gjutitss fast i plast. Detta genom en teknik Asus kallar för Nano Molding Technology. Fördelen med detta är att de kan bibehålla en hög kvalité tillsammans med ett slimmat format, samtidigt som tillverkningskostnaden och vikten går ned. Vikten på 539 gram kan vi inte klaga på när det är en 10-tummare och detsamma kan sägas om den tunna profilen på 8,3 millimeter. Sett till kvalitén har vi faktiskt ingenting att anmärka på trots att vi letat efter brister.

VivotabRT_Dock1 VivotabRT_Dock2

Vidare till dockningsstationen har även den mycket god kvalitetskänsla, men till skillnad från dess storebror Vivotab (utan RT) håller den inte samma klass som företagets Zenbooks. Den känns kompakt vilket bidrar till en högre kvalitetskänsla men den mäter även 9,6 millimeter. Att den är ganska tjock beror på två anledningar – det ena är självfallet tangentbordet, men det finns även ett 22 wattimmars batteri inbyggt. Det här batteriet laddar på surfplattans batteri på 27 wattimmar när man har den ansluten. Det här bidrar till minst sagt riktigt bra batteritid, någonting vi tittar närmare på längre fram i testet.

Även solen har sin mörka fläckar

Konstruktionen på de båda delarna är det inget fel på – till dess att vi kombinerar dem. Asus ville gömma gångjärnet för att ge surfplattan en snyggare och mer stilren design. Dockningsmekanismen sitter i själva surfplattan och är av en mekanisk design, vilket gör att den sitter på sin plats utan risk att trilla ur. Men då endast en väldigt liten ram håller surfplattan på plats framtill får man känslan av att den inte sitter fast ordentligt.

VivotabRT_Dock3
VivotabRT_Jiggly1 VivotabRT_Jiggly2

Det går att vicka på surfplattan fram och tillbaka, det här märks dock inte av vid användning då surfplattan vilar mot sin egen vikt. Men det är en del som sänker ett annars bra kvalitetsintryck och frågan är om folk verkligen är redo att betala för design före vad som kan ses som en uppenbar kvalitetsmiss? Asus borde kunna lösa det här genom en trängre passform i fästet och att höja framdelen av fästet med ett fåtal millimeter.

Positivt är att gångjärnet är väldigt styvt. Vi blev från början förvånad över hur ovanligt mycket vi fick ta i för att öppna och stänga enheten – det går inte att jämföra mot någon bärbar dator som vi testat. Till en början var det irriterande men desto längre vi använda Vivotab RT insåg vi att det här var en positiv funktion. Hade det varit mindre styvt skulle pekskärmsupplevelsen kunna bli lidande, då skärmen gradvis skulle kunna skjutas bakåt. En kompromiss, men en bra sådan.

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
DravondJacob HugossonMerlinenAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

för 8k skulle då jag vilja ha 2560+ upplösning

Medlem
WIRN

[quote name=”flopper”]för 8k skulle då jag vilja ha 2560+ upplösning[/quote]
2560+ klarar jag mig utan men högre upplösning än denna kräver jag innan plånboken öppnas (tex 1920)

Anton Karmehed
Admin

Prislappen är ju lite avskräckande helt klart, men visst jämför man med en 64GB Ipad är det i paritet, utan dockan då. Själv är jag riktigt sugen på en tablet/laptop-hybrid. Hade varit perfekt för kortare jobbresor och även semestrar osv. Tror dock jag avvaktar på kraftfullare ARM-processorer eller alternativt kikar mot fullfjädrade Windows 8-modeller. Satt med en Ipad + bluetooth-tangentbordsdocka så sent som tidigare i veckan och det funkade faktiskt helt okej för lite anteckningar och arbete. Men mjukvaran för textredigering osv är ju minst sagt bristfällig på de flesta mobilplattformar so far. Nu kommer ju Office även till Android… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

Jag tycker inte direkt att WinRT är särskilt intressant mer än ur batterisynpunkt eftersom Win partitionen tar upp över 15GB och de flesta som har köpt ipad eller någon android kan mycket väl känna sig lite snopna eftersom de OSen tar ~1,5GB som mest. Och kvalitén och priset behöver de kanske slipa lite mer på för den där ser rätt plastig ut för ~8k…Men 1366*768 är inte helt förkastligt på 10″…Och något som saknas är ju helt klart 3G/4G för att kunna stilla sitt internet beroende ”on the move”… SÅ undrar om vi kommer få se någon sådan RT platta… Läs hela »

Merlinen
Medlem
Merlinen

Varför hade ni inte med andra plattor i batteritesterna??

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kvalitén är det absolut inget fel på, om det ser plastigt ut gör inte bilderna Vivotab RT rättvisa 🙂 Angående 3G står det i sammanfattningen att ett sådant alternativ finns men det kostar 1 000 kronor extra. Väldigt många RT-enheter kommer med 3G/4G framöver. Vad tänker du på med Pro-varianten? ”Vanliga” Vivotab eller Transformer Book?[/quote]Ok den ser inte super ut på bilderna men har haft fel tidigare, ska kanske ta å ”taffsa” lite på en… Men estetiskt sätt tycker jag den inte ser wow ut..Huga 1k i påslag för en 3G modul (inte ens 4G…) de vet hur… Läs hela »