Användning och skärmen

Asus Vivotab RT använder sig av vad vi brukar kalla för Transformer-konceptet – efter Asus egna Transformer-serie. Det här gör att det finns två olika sätt att använda surfplattan på.

Asus Vivotab RT som bärbar dator

Som en följetång på tidigare sida börjar vi med helhetsprodukten. Med en 10-tumsskärm är Vivotab RT storleksmässigt en netbook och det här märks även av på tangentbordet – det är kort och gott litet. Asus har gjort ett förhållandevis bra jobb på att ta tillvara på det tillgängliga utrymmet, men undertecknad har inte klarat av att vänja sig vid den kompakta designen. Det här är dock en smaksak. Har du tidigare suttit vid en dator med 10-tums dator utan att störa er på det så kommer ni bli nöjda med vad Vivotab RT har att erbjuda.

VivotabRT_Complete2

Tangentbordet har ganska bra slaglängd under omständigheterna, men responsen i tangenterna kunde ha varit bättre. För den ljudkänsliga kan vi meddela att det inte låter särskilt mycket när man skriver på det.

Annons

Pekplattan har en yta som påminner lite om metall och inte ens efter ett snabbmatsbesök med flottiga fingrar kände vi av någon friktion vid användning. Vi lyckas dock inte komma överens med gesterna – någonting vi börjat vänja oss vid i alla datorer från Asus. Det enda vi lyckats bemästra är att gå från höger till vänster och vice versa på startskärmen i gränssnittet Modern. I webbläsaren leker pekplattan tvärtom med oss. När vi skrollar nedåt går vi istället uppåt, samma sak omvänt. En rejäl utskällning till den som håller i drivrutinerna för Asus pekplattor är på sin plats.

Vi vet inte om det beror på den mindre bra pekplattan eller ej, men vi upplevde flera gånger att den var överflödig vid användning. Pekskärmen blev en naturlig del i användandet även när surfplattan satt fast i dockningsstationen.

Asus Vivotab RT som surfplatta

Asus Vivotab fungerar bra som en 10-tums surfplatta, speciellt då den bara väger 539 gram. Vikten är ganska jämnt fördelad i surfplattan men vi märker av en något tyngre tungdpunkt högst upp. Den låga vikten gör att den känns bevkäm att hålla i med en hand även längre stunder, men det går självklart inte att jämföra mot de mindre surfplattorna som väger mycket mindre.

Annons

VivotabRT_Tablet1

Surfplatta Google Nexus 7 Samsung Galaxy Tab 2 7.0 Samsung Galaxy Tab 7.7 Asus VivotabRT nya Apple Ipad
Mått
198,5 x 120 x 10,45 mm 193,7 x 122,4 x 10,5 mm 196,7 x 133 x 7,9 mm 263 x 171 x 8,3 mm 241,2 x 185,7 x 9,5 mm
Vikt
340 gram 344 gram 335 gram 539 gram 652 gram
Skärmram
(Kort- och långsida)
12 och 22 mm 12 och 19 mm 15 och 15 mm 19 och 22 mm 19 och 23 mm

Det är även här som det nya pekskärmsoptimerade gränssnittet skiner. Som vi skriver i vår artikel om Windows RT är det klart bra flyt vid användning. För multitasking är operativsystemet i en klass för sig i jämförelse mot både Android och Ios.

Tittar vi närmare på pekskärmen finns ingenting att klaga på, tack vare/på grund av Microsoft. Microsoft har satt ut tydliga krav på deras tillverkarpartners där pekskärmen måste nå upp till en viss standard. Precisionen vid tryckningar är riktigt bra och vi upplever inte att vi trycker fel av misstag, inte ens vid surfning när vi ska trycka på en liten länk med andra närliggande länkar och ikoner runt omkring.

Skärmen i siffror

Då det saknas mjukvara för en djupare analys av skärmen får vi nöja oss med kontrast, ljusstyrka och svärta. I vår förhandstitt påpekade vi att skärmen var ljussvag – men det var fel. Gömt i strömsparinställningarna var Enable Adaptive Brightness påslaget, vilket låste datorn till cirka 200 nits eller 50 procent av ljusstyrkan. När vi slog av det här lyste skärmen genast upp och blev klart mycket bättre än tidigare. Då vi inte haft möjlighet att testa fler surfplattor med våra skärmkalibratorer har vi bara tredje generationens Ipad och bärbara datorer i jämförelsen. Samtidigt kan vi resonera som så att Vivotab RT skulle kunna klassas som en bärbar dator, beroende på hur man själv väljer att se det.

Annons

Screen_White

Skärmen med sina 400 nits är väldigt bra ljusstyrka i förhållande till de andra i jämförelsen och borde vara tillräckligt stark för att kunna användas även när solen lyser som starkast. Men en bit över 500 som vi vet att vissa surfplattor är kapabla till hade inte skadat för utomhusanvändning.

Screen_Black

Vidare till svartnivån är resultatet inte det bästa, men det är fortfarande bra. Det är tillräckligt lågt för att färgen svart faktiskt upplevs att vara just det vid användning.

Screen_Contrast

Det resulterade kontrastvärdet är ganska högt på 717,9 och ligger strax över de 685 som tredje generationens Ipad levererar.

Screen_Pixel

Pixeldensiteten i Vivotab RT är godkänt med en upplösning på 1 366 x 768 och storlek på 10,1-tum. Datorerna med 13,3-tum och 1 920 x 1 080 ligger dock en bit över detta och Apples Ipad ligger som väntat i toppen med sin så kallade Retina-skärm. Vi ska inte heller glömma Google Nexus 10 med sin monsterskärm som har en pixeltäthet på 300 ppi. Vi är inte riktigt där än, men snart än förhoppningsvis 1 366 x 768 ett minne blott.

Annons
Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
DravondJacob HugossonMerlinenAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

för 8k skulle då jag vilja ha 2560+ upplösning

Medlem
WIRN

[quote name=”flopper”]för 8k skulle då jag vilja ha 2560+ upplösning[/quote]
2560+ klarar jag mig utan men högre upplösning än denna kräver jag innan plånboken öppnas (tex 1920)

Anton Karmehed
Admin

Prislappen är ju lite avskräckande helt klart, men visst jämför man med en 64GB Ipad är det i paritet, utan dockan då. Själv är jag riktigt sugen på en tablet/laptop-hybrid. Hade varit perfekt för kortare jobbresor och även semestrar osv. Tror dock jag avvaktar på kraftfullare ARM-processorer eller alternativt kikar mot fullfjädrade Windows 8-modeller. Satt med en Ipad + bluetooth-tangentbordsdocka så sent som tidigare i veckan och det funkade faktiskt helt okej för lite anteckningar och arbete. Men mjukvaran för textredigering osv är ju minst sagt bristfällig på de flesta mobilplattformar so far. Nu kommer ju Office även till Android… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

Jag tycker inte direkt att WinRT är särskilt intressant mer än ur batterisynpunkt eftersom Win partitionen tar upp över 15GB och de flesta som har köpt ipad eller någon android kan mycket väl känna sig lite snopna eftersom de OSen tar ~1,5GB som mest. Och kvalitén och priset behöver de kanske slipa lite mer på för den där ser rätt plastig ut för ~8k…Men 1366*768 är inte helt förkastligt på 10″…Och något som saknas är ju helt klart 3G/4G för att kunna stilla sitt internet beroende ”on the move”… SÅ undrar om vi kommer få se någon sådan RT platta… Läs hela »

Merlinen
Medlem
Merlinen

Varför hade ni inte med andra plattor i batteritesterna??

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kvalitén är det absolut inget fel på, om det ser plastigt ut gör inte bilderna Vivotab RT rättvisa 🙂 Angående 3G står det i sammanfattningen att ett sådant alternativ finns men det kostar 1 000 kronor extra. Väldigt många RT-enheter kommer med 3G/4G framöver. Vad tänker du på med Pro-varianten? ”Vanliga” Vivotab eller Transformer Book?[/quote]Ok den ser inte super ut på bilderna men har haft fel tidigare, ska kanske ta å ”taffsa” lite på en… Men estetiskt sätt tycker jag den inte ser wow ut..Huga 1k i påslag för en 3G modul (inte ens 4G…) de vet hur… Läs hela »