Batteritid och temperatur

Asus Vivotab RT kommer med ett batteri på 25 wattimmar vilket är ungefär vad många andra surfplattorna i den här storleken kommer med. Men även dockningsstationen har ett batteri på 22 wattimmar inbyggt. I takt med att batteriet i surfplattan börjar tömmas så laddar tangentbordet i sin tur på surfplattan. Under förutsättning att Microsoft gjort ett bra jobb med strömsparfunktionen i Windows RT talar det för riktigt bra batteritid.

Battery_Video

Vid videouppspelning hamnar vi precis under åtta timmar användning med enbart surfplattan. Det här är ungefär den nedre gränsen för vad 10-tums surfplattor brukar erbjuda. Vi väntar med en slutgiltig bedömning av Windows RT till dess att vi hunnit testa fler produkter. Men det ser inledningsvis ganska bra ut för Vivotab RT.

Kopplar vi in dockningstationen och kör samma test är vi inte långt ifrån att uppnå hela 14 timmar. Det här kan i princip bara rivaliseras mot Asus egna Android-surfplattor med dockningsstation i Transformer-serien, möjligtvis med enstaka undantag i det påståendet.

Battery_Internet

I vårt skräddarsydda webbläsartest bläddrar vi automatiskt igenom 50 hemsidor med en interval på 45 sekunder. Här fick surfplattan en batteritid på strax över 9 timmar och med dockningsstationen är vi ett stenkast ifrån 16 timmars användning! Med ett större applikationsutbud kan Windows RT sannerligen bli ett riktigt intressant alternativ för mobilitet som kan konkurrera mot Windows 8 med en Intel- eller AMD-processor.

Battery_Recharge

Den medföljande laddaren har en laddningskapacitet på 5 volt och 2 ampere, vilket är vad som vanligtvis skeppas med en surfplatta i dagsläget. Det tar strax under tre timmar att ladda upp Vivotab RT till 95 procent och ytterligare 40 minuter för en full laddning, med skärmens ljusstyrka inställd på 150 nits. Med dockningsstationen som lägger till 22 wattimmar ökar uppladdningstiden med lite mer än en timme.

Temperatur

Vivotab RT använder inte den kraftfullaste processorn på marknaden men samtidigt är den väldigt tunn för en 10,1-tummare. Utan några vettiga belastningstester får vi nöja oss med att titta på temperaturen i videouppspelning.

VivotabRT_Temp

Surfplattan är överlag riktigt sval. Men vi ser en liten värmefläck i mitten högst upp där Tegra 3-processorn är placerad. Det är ingenting som stör oss vid användning av Vivotab RT men om man utför mer krävande applikationer som att spela finns risken att det kan hetta till en aning. Ser vi det ur samma perspektiv som en bärbar dator så är det en fördel att hela plattformen är placerad i skärmen, då det inte finns någonting i dockningsstationen som genererar värme.

”Två dagar utan laddning”

I samband med att vi fick hem Vivotab RT skulle redaktionen iväg på ett pressevent till London, där den lilla surfplattan med tillhörande dockningsstation fick följa med. Vi bestämde oss även på förhand att inte koppla in Vivotab i eluttaget förrän det verkligen behövdes. Det var den här enheten vi använde för redaktionellt arbete men självklart passade vi även på att leka runt i applikationer och det nya operativsystemet.

Asus Vivotab RT höll från tidigt tisdag morgon till framåt 20:00 dagen därpå innan vi blev tvingade att koppla in den i ett eluttag. Det här är inte bara ett testamente för vad man kan vänta sig av Asus Vivotab RT, utan även den potential Windows RT har.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
DravondJacob HugossonMerlinenAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

för 8k skulle då jag vilja ha 2560+ upplösning

Medlem
WIRN

[quote name=”flopper”]för 8k skulle då jag vilja ha 2560+ upplösning[/quote]
2560+ klarar jag mig utan men högre upplösning än denna kräver jag innan plånboken öppnas (tex 1920)

Anton Karmehed
Admin

Prislappen är ju lite avskräckande helt klart, men visst jämför man med en 64GB Ipad är det i paritet, utan dockan då. Själv är jag riktigt sugen på en tablet/laptop-hybrid. Hade varit perfekt för kortare jobbresor och även semestrar osv. Tror dock jag avvaktar på kraftfullare ARM-processorer eller alternativt kikar mot fullfjädrade Windows 8-modeller. Satt med en Ipad + bluetooth-tangentbordsdocka så sent som tidigare i veckan och det funkade faktiskt helt okej för lite anteckningar och arbete. Men mjukvaran för textredigering osv är ju minst sagt bristfällig på de flesta mobilplattformar so far. Nu kommer ju Office även till Android… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

Jag tycker inte direkt att WinRT är särskilt intressant mer än ur batterisynpunkt eftersom Win partitionen tar upp över 15GB och de flesta som har köpt ipad eller någon android kan mycket väl känna sig lite snopna eftersom de OSen tar ~1,5GB som mest. Och kvalitén och priset behöver de kanske slipa lite mer på för den där ser rätt plastig ut för ~8k…Men 1366*768 är inte helt förkastligt på 10″…Och något som saknas är ju helt klart 3G/4G för att kunna stilla sitt internet beroende ”on the move”… SÅ undrar om vi kommer få se någon sådan RT platta… Läs hela »

Merlinen
Medlem
Merlinen

Varför hade ni inte med andra plattor i batteritesterna??

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kvalitén är det absolut inget fel på, om det ser plastigt ut gör inte bilderna Vivotab RT rättvisa 🙂 Angående 3G står det i sammanfattningen att ett sådant alternativ finns men det kostar 1 000 kronor extra. Väldigt många RT-enheter kommer med 3G/4G framöver. Vad tänker du på med Pro-varianten? ”Vanliga” Vivotab eller Transformer Book?[/quote]Ok den ser inte super ut på bilderna men har haft fel tidigare, ska kanske ta å ”taffsa” lite på en… Men estetiskt sätt tycker jag den inte ser wow ut..Huga 1k i påslag för en 3G modul (inte ens 4G…) de vet hur… Läs hela »