Sammanfattning

Surfplattorna är på uppgång och den senaste versionen av Windows är ett nytt hopp för datortillverkare såväl som Microsoft att bryta sig in på marknaden. Vi har idag testet Vivotab RT som är Asus första modell baserat på Windows 8 syskon operativsystem, Windows RT. Till skillnad från Windows 8 drivs operativsystemet av en ARM-baserad processorer, den typ som används i så gott som samtliga surfplattor och smartphones på marknaden. Nackdelen är att kompatibilitet med äldre mjukvara bryts men i utbyte får den resterande Windows-upplevelsen tillsammans med batteritid som kan jämföras med konkurrerande plattformar som Android och Apple Ios.

Vi får ut åtta och nio timmar batteritid i videouppspelning respektive webbläsare. Med ett batteri på 25 wattimmar talar det här för att Microsoft har gjort ett riktigt bra jobb med att optimera Windows RT för mobil användning. Inledningsvis ser det ut som att surfplattan är något mindre effektiv än andra Android-baserade enheter på marknaden. Det här beror självklart på hårdvarukonfigurationen så vi ska inte döma ut Windows RT riktigt än. I fallet Vivotab RT är troligtvis en bidragande orsak skärmen som faktiskt är riktigt bra.

Snygg IPS-skärm och responsivt Windows RT

Skärmen har en storlek på 10,1-tum med en 1 366 x 768-upplösning som inte är särskilt dåligt med skärmstorleken i åtanke. Men samtidigt finns det mer högupplösta alternativ med Apple Ipad och på Android-marknaden. Det är i alla fall en skärm av kvalité med sin IPS-panel som återskapar både naturtrogna färger och ljusstyrka bättre än den i Apple Ipad – men vid användning i direkt solljus kan det fortfarande bli problem. Svärtan ligger även den på en bra nivå och när vi tittar på det resulterande kontrastvärdet ligger det en bit över Apples Ipad. Återigen vill vi understryka att Ipad som vi jämför mot också har en högre upplöst skärm.

Annons

När vi testar surfplattan upplever vi hur den är responsiv och följsam i menyerna, en svagare Nvidia Tegra 3-processor till trots. Vad vi kan klaga på i prestandaväg är att applikationer kan ta en kort stund att öppna – i ett fåtal extremfall har vi uppmätt sju sekunder. Men när applikationen väl är öppnad en gång går det blixtsnabbt att byta från den applikationen och tillbaka.

När vi ändå är inne på applikationerna är det indirekt akilleshälen i Vivotab RT. Windows RT och dess ekosystem har inte särskilt många applikationer och de som finns brister ofta i kvalité. Vi tror att det här problemet kommer lösa sig med tiden – det är trots allt Windows vi pratar om och Microsoft har sett till att större delen applikationer mellan Windows 8 och RT blir kompatibla med varandra. Men för den som vill köpa en Windows RT-produkt idag är det värt att ha i bakhuvudet. Ett exempel är att det idag inte finns stöd för uppspelning av mkv-videofiler, något vi hoppas det snart finns tredjepartsapplikationer för. Å andra sidan finns det traditionella skrivbordet kvar och Office 2013 ingår, vilket ger Vivotab RT högre potential att komma till produktiv användning än många andra surfplattor på marknaden.

Bra byggkvalité och tråkig kamera

Asus har arbetat hårt med att trimma måtten på surfplattan då den mäter endast 8,3 millimeter i profil med en vikt på 539 gram. Trots detta blir datorn inte märkbart varm vid användning och den håller en hög standard som osar kvalité. Den låga vikten gör att det inte är lika ansträngande att hålla surfplattan i en hand längre stunder, vilket kan vara fallet med många andra surfplattor i samma storlek.

Annons

Det exemplar vi har testat har en lagringskapacitet på 32 gigabyte, men det lägger vi absolut ingen vikt på då enbart varianten med 64 gigabyte ska säljas i Sverige. Tur är det när återställningspartitionen tillsammans med Windows RT lämnade endast 16,5 gigabyte kvar för oss att använda. Återigen är det här ett mindre problem för Vivotab RT som finns på svenska butikshyllor – dessutom finns plats för ett microSD-kort. Vi kan vänta oss att en bit över 45 gigabyte lagringsminne finns ledigt i den större varianten.

Vi har svårt att se nyttan med en kamera på en 10,1-tums surfplatta men Vivotab RT kommer i alla fall med en sådan. Under rätt ljusförhållanden får vi ut ganska bra bilder men det märks att dessa komprimeras, så detaljrikedomen stryker på foten. Dessvärre lämnar kameran en del att önska en mulig höstdag som denna eller en mörk kväll. Det är definitivt inte den sämsta kamera vi stött på men det finns bättre. Dessutom anser vi att om tillverkare prompt måste trycka in en kamera i en fullstor surfplatta, ta en bra kamera. Det finns trotsallt utrymme för det. Frontkameran på två megapixlar ger dock en ovanligt hög skärpa vid videosamtal vilket kan vara värt att ha i beaktning.

Dockningsstationen lyfter Vivotab RT till nya höjder

Dockningsstationen är gedigen. Förutom bra konstruktionskvalité kommer det med ett inbyggt batteri som utökar batteritiden med ganska precis 75 procent. Tangentbordet är även det gediget att skriva på om vi bortser ifrån att det kan upplevas litet. Men har du suttit vid en bärbar dator på 10-tum tidigare och var nöjd med skrivupplevelsen kommer ni bli nöjda med vad som erbjuds här. Gångjärnet är dessutom ovanligt styvt vilket gör att surfplattan inte trycks gradvis bakåt vid användning skärmen.

Annons

Även om surfplattan sitter fast i dockningsstationen går det att vicka på det ganska mycket framåt, detta då Asus valt att minimera monteringsramarna så mycket som möjligt. Surfplattan vilar bakåt mot sin egen tyngd så det märks inte av vid användning, men det sänker klart vårt intryck på dockningsstationen. Bortsett från den parentesen anser vi att dockningsstationen är ett måste tillsammans med Asus Vivotab RT. Det höjer helt klart produkten till nya höjder då det faktiskt går att arbeta produktivt precis som med en bärbar dator och man får batteritid som räcker nästan två fulla arbetsdagar.

Slutligen har vi trådlös anslutning och där hittar vi Wifi, Bluetooth och närkommunikationsgränssnittet NFC. Vivotab RT finns även att köpa med stöd för 3G men då går priset upp med 1 000 kronor. Men även utan 3G får Vivotab RT anses vara ganska dyr.

Vi vill ha lägre pris och fler applikationer

Vi gillar Asus Vivotab RT. Utan att ha testat andra Windows RT-enheter som ändå inte finns tillgängliga på den svenska marknaden ännu är vi imponerade över vad som erbjuds. Problemet ligger dock i priset – Asus Vivotab RT med dockning och utan 3G-stöd kostar i skrivande stund 7 600  kronor. Vi vet inte vad vi ska säga förutom att priset är högt i förhållande till konkurrerande surfplattor på marknaden, speciellt nu när antalet tillgängliga applikationer är så magert. Samtidigt känner vi oss säkra på att det här kommer bli bättre framöver.

Annons

Med priset och applikationerna som är lågt till antalet i åtanke räcker det inte hela vägen fram för en rekommendation. Vivotab RT ger oss dock ett bra helhetsintryck och Windows RT har riktigt stor potential. Ser man istället på produkten som en bärbar dator tillsammans med tangentbordet vågar vi nästan kalla den för prisvärd – speciellt med den långa batteritiden i åtanke. För den som suktar efter en surfplatta med Windows RT så har Asus satt en hög ribba och Vivotab RT ser vi som ett bra köp.

VivotabRT_Reward_Tablet

Asus Vivotab RT

Fördelar:
+ Windows RT levererar en responsiv användarupplevelse
+ Tunn och lätt med bra byggkvalité
+ Skärmens egenskaper, bortsett från pixeltätheten
+ Office 2013 inkluderas i operativsystemet
+ Bra batteritid
+ Dockningsstation med tangentbord och utökad batteritid med 75 procent

Nackdelar:
– Dåligt utbud applikationer i Windows RT
– Windows RT tar upp mycket plats
– Kameran kunde varit bättre
– Dockningsmekanismen är svajig
– Priset

Asus Vivotab RT passar användare som:
Vill ha den svenska marknadens första Windows RT-surfplatta
Vill ha bra stöd för multitasking i en pekoptimerad miljö
Söker utomordentligt bra batteritid i Windows-miljö

Annons

Asus Vivotab RT passar inte användare som:
Prioriterar ett stort applikationsutbud
Vill ha stöd för gamla Windows-applikationer
Söker en surfplatta med bra kamera


Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
DravondJacob HugossonMerlinenAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

för 8k skulle då jag vilja ha 2560+ upplösning

Medlem
WIRN

[quote name=”flopper”]för 8k skulle då jag vilja ha 2560+ upplösning[/quote]
2560+ klarar jag mig utan men högre upplösning än denna kräver jag innan plånboken öppnas (tex 1920)

Anton Karmehed
Admin

Prislappen är ju lite avskräckande helt klart, men visst jämför man med en 64GB Ipad är det i paritet, utan dockan då. Själv är jag riktigt sugen på en tablet/laptop-hybrid. Hade varit perfekt för kortare jobbresor och även semestrar osv. Tror dock jag avvaktar på kraftfullare ARM-processorer eller alternativt kikar mot fullfjädrade Windows 8-modeller. Satt med en Ipad + bluetooth-tangentbordsdocka så sent som tidigare i veckan och det funkade faktiskt helt okej för lite anteckningar och arbete. Men mjukvaran för textredigering osv är ju minst sagt bristfällig på de flesta mobilplattformar so far. Nu kommer ju Office även till Android… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

Jag tycker inte direkt att WinRT är särskilt intressant mer än ur batterisynpunkt eftersom Win partitionen tar upp över 15GB och de flesta som har köpt ipad eller någon android kan mycket väl känna sig lite snopna eftersom de OSen tar ~1,5GB som mest. Och kvalitén och priset behöver de kanske slipa lite mer på för den där ser rätt plastig ut för ~8k…Men 1366*768 är inte helt förkastligt på 10″…Och något som saknas är ju helt klart 3G/4G för att kunna stilla sitt internet beroende ”on the move”… SÅ undrar om vi kommer få se någon sådan RT platta… Läs hela »

Merlinen
Medlem
Merlinen

Varför hade ni inte med andra plattor i batteritesterna??

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kvalitén är det absolut inget fel på, om det ser plastigt ut gör inte bilderna Vivotab RT rättvisa 🙂 Angående 3G står det i sammanfattningen att ett sådant alternativ finns men det kostar 1 000 kronor extra. Väldigt många RT-enheter kommer med 3G/4G framöver. Vad tänker du på med Pro-varianten? ”Vanliga” Vivotab eller Transformer Book?[/quote]Ok den ser inte super ut på bilderna men har haft fel tidigare, ska kanske ta å ”taffsa” lite på en… Men estetiskt sätt tycker jag den inte ser wow ut..Huga 1k i påslag för en 3G modul (inte ens 4G…) de vet hur… Läs hela »