VLIW4 - AMD snålar in på grafikkärnorna

Förutom en ny processorarkitektur, så har AMD självklart arbetat på grafiken i deras senaste Trinity APU. Vad vi får se var det steg de tog mellan Terascale 2-arkitekturen och Graphics Core Next, vilket är densamma vi hittade i förra generationens prestandakort Radeon HD 6900-serien och grafikkretsen Cayman. AMD:s APU:er kommer alltid att bygga på en kombination av lite gammalt och lite nytt, samma sak gäller Trinity där grafikdelen inte bara har sitt DNA från Cayman.

Terascale 3 snålar in på beräkningsenheterna

AMD hade sedan lanseringen av deras Radeon HD 2000-serie använt sig av en så kallad VLIW5-arkitektur (Very Long Instruction Word). Vad det innebar var att varje streamprocessor kunde utföra fem separata instruktioner samtidigt, med fem separata streamkärnor (numera kallas de Radeon-kärnor). En av streamprocessorerna var större än de andra fyra, för vissa speciella funktioner och stöd för 32-bit FP (Floating-point) MAD (MUL+ADD = MAD, Multiply Add).

AMD såg över deras VLIW5-arkitektur och insåg att det inte bara vara svårt att koda för. I synnerhet när det gäller GPU-accelererade applikationer, men inte minst spel såg de att i genomsnitt utnyttjades endast 3,5 kärnor. VLIW5 visade upp riktigt imponerande prestanda på pappret, men dess fulla potential användes mycket sällan. Resultatet blev den reviderade arkitekturen Terascale 3 som byggde på en VLIW4-arkitektur. Precis som det låter fick varje streamprocessor en kärna mindre.

De övriga fyra kärnorna förbättrades, resultatet för AMD blev en streamprocessor som tog upp 90 procent av kretsytan som VLIW5 hade gjort men de kunde fortfarande leverera samma prestanda som tidigare. HD 6970 lanserades med 1 536 streamkärnor, men prestandaövertaget mot HD 5870 som baserades på VLIW5 och hade 1 600 streamkärnor var påtaglig. Kontentan är att VLIW4 väldigt ofta har liknande prestanda som VLIW5, trots 20 procent färre kärnor.

GPU

Llano använde sig av VLIW5-arkitekturen och nu får Trinity VLIW4 som användes i AMD:s HD 6900-serie. Trinity kommer med endast 384 kärnor, mot Llanos 400, men kommer trots detta att erbjuda högre prestanda. Trinity klarar även av högre klockfrekvenser än tidigare med samma strömförbrukning som Llano. Enligt AMD kommer Trinity erbjuda upp till 50 procent högre grafikprestanda än Llano med Terascale 3-arkitekturen och de högre klockfrekvenserna i åtanke.

Graphics Core Next-influenser återfinns i Trinity

Även om grafikdelen i Trinity bygger på Terascale 3 så har en funktion i deras nya Graphics Core Next-arkitektur som används i HD 7000-serien grafikkort hittat in.

VCE

AMD VCE (Video Codec Engine) är dedikerad logik som är till för att koda H.264-material på hårdvarunivå. Tekniken finns tillgänglig för att koda om material snabbare än realtid (1080p, 60 FPS). AMD ska arbeta tillsammans med mjukvaruutvecklare för att börja stödja VCE i fler videoomkodningsprogram.

Fusionen av processor och grafikdel – fas 2

AMD har som mål att göra deras APU:er till en design där CPU och GPU arbetar tillsammans för att utföra alla typer av beräkningar. Ett av de största hindren för deras vision är hur minneshanteringen ser ut i dagsläget och med Trinity inleder de steg två av fyra.

Med Llano byggde de in processor och grafik på samma bit kisel, men trots en delad minneskontroller var de båda främlingar. GPU-delen tvingades kopiera CPU:ns data i minnet för att komma åt det. Problemet med detta var att GPU-accelererade applikationer åkte på en prestandaförlust, då det krävdes extra cykler innan den fick ny data att arbeta med. Med Trinity kan GPU:n nu läsa CPU:ns data i minnet, någonting som har potentialen att öka prestandan rejält i GPU-accelererade applikationer.

Nästa år ska Trinitys uppföljare Kaveri släppas. Förutom en purfärsk Steamroller-arkitektur och GCN-grafikarkitektur, kommer datan bli ännu mer lätt tillgänglig. Inte längre ska en viss del minne behöva tilldelas GPU:n, utan båda parterna kommer gemensamt dela på en mängd minne – det här innebär att exempelvis 8 GB RAM-minne i systemet kommer finnas tillgängligt till både processorn och grafikdelen att använda.

Turbo Core 3.0 fungerar även för grafikdelen

Med Llano introducerades andra generationens Turbo Core, som tillät processorkärnorna att överklocka sig själva när det fanns rum för det. Inbyggd logik kollade hela tiden av temperaturerna och strömförbrukningen, och när det passade fick man ett prestandalyft. Turbo Core 2.0 hade dock en spärr AMD satt in – grafikdelen ska alltid prioriteras, undantag fanns inte. Det här var för att företaget skulle försäkra sig om att konsumenter alltid fick ut den fulla grafikprestandan som fanns att hämta i deras APU:er. Grafiken hade en fast klockfrekvens och saknade alltså ett turboläge.

Turbo Core 3.0 utökar AMD:s förkärlek till GPU:n. Nu har även deras grafikdelen i Trinity ett turboläge. Belastas APU:n hårt och sätter den i en situation där CPU eller GPU ska prioriteras, är det alltid den sistnämnda som får ökade klockfrekvenser. Finns det utrymme kan självklart både processor och grafikdel turboladdas, men grafiken tar som sagt alltid prioritet. På pappret är klockfrekvensen på grafikdelen låst till 800 megahertz i A10-5800K vi testar idag, men enligt AMD ska basfrekvensen ligga på 633 megahertz.

Dual Graphics fungerar med DirectX 9

AMD Dual Graphics-konceptet är väldigt simpelt; de har tagit sin CrossFire-teknik och låtit den inbyggda grafikdelen i deras APU:er arbeta tillsammans med ett diskret grafikkort. Tyvärr är det här allt annat än enkelt när det kommer till drivrutiner, någonting vi gav AMD hård kritik för när vi testade deras bärbara plattform för en tid sedan.

Dual Graphics med Llano fungerade i DirectX 10 och 11-spel men AMD utelämnade helt stöd för samtliga DirectX 9-titlar. De ansåg att det här var onödigt när de lanserade Llano, men tydligen har företagets åsikt ändrats på den punkten. Dual Graphics ska nu fungera även i de många DirectX 9-spelen på marknaden, vilket genast gör tekniken mycket mer åtråvärd än tidigare?

Trinity får stöd för Eyefinity

Eyefinity

Trinity är den första APU:n med stöd för tre skärmar. Medan vissa spel går att spela med tre 1080p-skärmar med lägre inställningar, så ser AMD främst Eyefinity som en billigare kontorslösning där det inte är allt för ovanligt att man arbetar med flera skärmar samtidigt.

42
Leave a Reply

Please Login to comment
42 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
Laglord3nAnton KarmehedxemacsJacob Hugossonmcnaldo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
SebbesApa
Medlem
SebbesApa

Med tanke på Trinitys låga strömförbrukning i idle och OK prestanda, så ser jag faktiskt att den skulle passa rätt bra för desktops i kommuner ex…

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”SebbesApa”]Med tanke på Trinitys låga strömförbrukning i idle och OK prestanda, så ser jag faktiskt att den skulle passa rätt bra för desktops i kommuner ex…[/quote]
Ja där skulle den mycket väl kunna fungera. Min tanke var också att Trinity hade varit perfekt för Hem-PC konceptet. En tillräckligt kompetent CPU för att driva en familjedator samt en GPU som gjort det möjligt för barn och ungdomar att spela lite spel. Allt för en riktigt rimlig peng.
Synd bara att Hem-PC reformen gick i graven för ett par år sedan. 😛

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Varför skriver ni på svengelska? ”Testsystem och metod current position”

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Viking1962″]Varför skriver ni på svengelska? ”Testsystem och metod current position”[/quote]
Det är inte vi som skriver, det är vårt underliggande webbsystem som av någon underlig anledning försöker berätta för dig vilken sida du är på ”current position”. Men ska se till att få det löst!

Tempel
Medlem
Tempel

Med tanke på antalet Sata, stöd för Raid 5 så är ju A85 en plattform för en nas deluxe, får man titta på vilka trinitys som drar riktigt lite kräm 😀

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension!

Ser riktigt bra ut! Hade varit något att ersätta Athlon II X4 620 – ATI HD4770 kombon man har i sin arbetsdator. Då kunde man använt den integrerade grafiken den ligger i en väldigt hög klass. 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Tempel”]Med tanke på antalet Sata, stöd för Raid 5 så är ju A85 en plattform för en nas deluxe, får man titta på vilka trinitys som drar riktigt lite kräm :D[/quote]

Nu har ju jag en förkärlek för lagring, men jag håler med om att detta är ytterst intressant. 8st SATA 6Gbps är ju grymt. Om vi får se det på Uppföljaren till Brazos så är jag såld!

Marquzz
Medlem
Marquzz

Känns inte som om denna hör hemma på desktop riktigt, inte ens i enklare arbetsdatorer, då känns den lite väl dyr och man kan lika gärna köra på nån s1155 Celeron eller Pentium. Däremot i bärbara så vore den ju toppen! Låg strömförbrukning och stöd för 3 skärmar och bra integrerad grafik, ge mig! Stör mig på att min nya fina i7 baserade laptop från Dell inte har stöd för 3 skärmar då jag verkligen skulle vilja ha det på jobbet. Dessutom så skulle inte lite kraftfullare grafik skada när man är på konferens så man kan spela lite. Hade… Läs hela »

robjoh
Gäst
robjoh

Först och främst tack för en bra artikel.

Sedan:
Ni nämner att grafiken är starkt beroende på bandbredden på minnet. Provade ni endast 1600 MHz eller körde ni även 1866MHz? Blev osäker på vad som gällde då ni nämnde 1866MHz några gånger men testhårdvaran hade 1600MHz.

Ni nämner att det inoffeciella stödet är 2400 MHz. Finns det någon chans att ni skulle kunna göra ett senare test och se vad det innebär?

Marcus Heinemo
Medlem

Idle W imponerar men load var mindre kul läsning. 147W med endast belastning på cpu blir på tok för mycket när grafiken får börja jobba, för en pico-psu det vill säga. Mina planer på en minimal spelburk blir nog inte förverkligad med trinity. Undrar om inte nedvoltad ivy bridge med lågprofil 6670 är ett bättre val.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”robjoh”]Först och främst tack för en bra artikel. Sedan:Ni nämner att grafiken är starkt beroende på bandbredden på minnet. Provade ni endast 1600 MHz eller körde ni även 1866MHz? Blev osäker på vad som gällde då ni nämnde 1866MHz några gånger men testhårdvaran hade 1600MHz. Ni nämner att det inoffeciella stödet är 2400 MHz. Finns det någon chans att ni skulle kunna göra ett senare test och se vad det innebär?[/quote]Tanken var att kunna köra skalningstester med olika minnesfrekvenser. Precis som vi gjorde med Llano. Tyvärr hade vi inga riktigt vassa DDR3-minnen i testlabbet och tidsbegränsningen var för stor.… Läs hela »

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Bra artikel, objektiva slutsatser 🙂

Känner ni till några mjukvaruuppdateringar på gång som skulle passa modularkitekturen bättre/använda grafikdelen mera (GPGPU)?

robjoh
Gäst
robjoh

[quote name=”Anton Karmehed”]
Tanken var att kunna köra skalningstester med olika minnesfrekvenser. Precis som vi gjorde med Llano. Tyvärr hade vi inga riktigt vassa DDR3-minnen i testlabbet och tidsbegränsningen var för stor. Men jag skulle kunna köra några snabba kompletterande tester på 1333, 1600, 1866 i alla fall.
[/quote]

Det hade uppskattats! Hade varit intressant att se hur mycket minnet begränsar grafiken.

drizzit
Medlem
drizzit

Ser ut att passa utmärkt till en hemma dator ala HTPC/surfa i soffan/spela lite lättare spel.

Har redan en HTPC med den gamla A6-3500 i som redan den gör ett strålande jobb som detta (dock med betoning på ”lättare” spel) men A10an ser riktigt trevlig ut som en eventuell ersättare.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Hade varit kul med en standoff mot FX-8150 med avstängda kärnor och samma klockfrekvens för att redovisa procentuella förbättringar.

Annars fint skrivet med väl utvalda och genomtänkta ord.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Med krympt teknik inför Steamroller, hade varit ballt ifall de klämde in en HD7750/-70 och kanske en Tri-fire stöd med 2xHD7770+APU.

Borde inte vara helt omöjligt.

Laglord3n
Gäst
Laglord3n

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Tempel”]Med tanke på antalet Sata, stöd för Raid 5 så är ju A85 en plattform för en nas deluxe, får man titta på vilka trinitys som drar riktigt lite kräm :D[/quote] Nu har ju jag en förkärlek för lagring, men jag håler med om att detta är ytterst intressant. 8st SATA 6Gbps är ju grymt. Om vi får se det på Uppföljaren till Brazos så är jag såld![/quote] Mmm, nja… du kanske får 8 st SATA 6Gbps portar direkt från chipsettet på mdermodemet, men frågan är om du får 8 st BRA SATA 6Gbps portar. Intels ICH-kontrollers är… Läs hela »

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Oldvikingschool”]Med krympt teknik inför Steamroller, hade varit ballt ifall de klämde in en HD7750/-70 och kanske en Tri-fire stöd med 2xHD7770+APU.

Borde inte vara helt omöjligt.[/quote]
8 Compute Units, dvs. 512 Radeon-kärnor som finns i HD 7750 är redan bekräftat sedan Analyst Day tidigare i år 🙂 Klockfrekvenserna måste ligga på ~900 megahertz om de ska uppnå sitt utlovad GFLOPS-värde. Så den stora frågan är egentligen hur stor begränsning minnesbandbredden kommer bli.[/quote]

Skulle då inte vilja ha en prestandaförbättring utan bara att apun eliminerar microstuttering. Bara det hade varit attraktivt för mig.

Mikael
Medlem
Mikael

Wow. Ni har alltså utvecklat en särskild testmetod för att testa processorer med inbyggd grafik och kommit fram till att ni på 16 egentliga testsidor ska använda totalt en (1) sida för APU-test och en sida för att testa gpgpu-prestanda, fast utan att faktiskt testa gpgpu-prestandan. Samtidigt använder ni 14 (15 om man räknar sidan där ni skulle ha tittat på gpgpu-prestanda) till att gå igenom processordelen. Jag hade sett fram emot den här recensionen, men är inte så imponerad av genomförandet. När ni ändå lägger ner så mycket tid på att testa hade det inte varit bättre med lite… Läs hela »

robjoh
Gäst
robjoh

[quote name=”Jacob Hugosson”] Så den stora frågan är egentligen hur stor begränsning minnesbandbredden kommer bli.[/quote]

En fråga om minnesbandbredd. Skalar den automatiskt med hastigheten eller finns det andra flaskhalsar?

Exempelvis, om vi går från 1600->2400MHz innebär det att bandbredden ökar med 50%?

Sedan kommer nästa fråga: Det verkar vara mer regel än undantag att grafikkort som får DDR3 istället för GDDR5 gör mycket dåligt ifrån sig. Exempelvis Nvidia GT640 DDR3 ansågs prestera mycket sämre än möjligt pga minnesvalet. Hur mycket bandbredd kan DDR3 teoretiskt ge?

Frågan är alltså hur mycket snabbare grafik kan introduceras innan minner kommer bli för stor flaskhals?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”mcnaldo”]Wow. Ni har alltså utvecklat en särskild testmetod för att testa processorer med inbyggd grafik och kommit fram till att ni på 16 egentliga testsidor ska använda totalt en (1) sida för APU-test och en sida för att testa gpgpu-prestanda, fast utan att faktiskt testa gpgpu-prestandan. Samtidigt använder ni 14 (15 om man räknar sidan där ni skulle ha tittat på gpgpu-prestanda) till att gå igenom processordelen. Jag hade sett fram emot den här recensionen, men är inte så imponerad av genomförandet. När ni ändå lägger ner så mycket tid på att testa hade det inte varit bättre med… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”Anton Karmehed”]Detta är ingen ny testsvit för CPU:er, den är fortfarande under utveckling och kommer förhoppningsvis i höst.Däremot är denna artikeln mer skruvad mot CPU-tester än vad vi hade tänkt oss. Det handlar dock mer om en presentationsfråga än något annat.Tanken var att köra testerna med HD6970 på en sida och istället bryta upp IGP-testerna på enskilda sidor. Men det blev en äldre mall vi använde oss av, därför att det SER ut att vara mer fokus på tester med externt grafikkort än med integrerat.Vi skulle också kunna bryta loss Dual Graphics testerna på flera sidor för att få… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Laglord3n”][quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Tempel”]Med tanke på antalet Sata, stöd för Raid 5 så är ju A85 en plattform för en nas deluxe, får man titta på vilka trinitys som drar riktigt lite kräm :D[/quote] Nu har ju jag en förkärlek för lagring, men jag håler med om att detta är ytterst intressant. 8st SATA 6Gbps är ju grymt. Om vi får se det på Uppföljaren till Brazos så är jag såld![/quote] Mmm, nja… du kanske får 8 st SATA 6Gbps portar direkt från chipsettet på mdermodemet, men frågan är om du får 8 st BRA SATA 6Gbps portar. Intels ICH-kontrollers… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”SebbesApa”]Med tanke på Trinitys låga strömförbrukning i idle och OK prestanda, så ser jag faktiskt att den skulle passa rätt bra för desktops i kommuner ex…[/quote]

Va? Desktop för te.x kommuner så passar ju I3 bättre då den har betydligt lägre strömförbrukning.

Man kan fråga sig va NH har gjort under sin idle mätning av processerna för de är extremt höga över lag. Min NAS som är en I3 2120, samma som i testet, drar 29W i idle.

Edit: 29W mätt ifrån vägguttag.

Morkul
Medlem
Morkul

Varför står inte nätagget specificerat under Testsystem?

Med tanke på vilka siffror som redovisas på samtliga CPUs så känns det som att det är helt osertifierat agg som inte är speciellt bra.

robjoh
Gäst
robjoh

[quote name=”Jacob Hugosson”]Sådär, nu har vi lagt till frekvensskalning med snabbare minnen! Kontentan är enkel, det är en dödssynd att inte använda snabba minnen med Trinity: https://www.nordichardware.se/test-lab-cpu-chipset/46657-amd-trinity-a10-5800k-grafikprestanda-fuer-alles.html?start=21#content%5B/quote%5D

Vill tacka så mycket för uppdateringen. Det var intressant läsning. Känns verkligen som att gpun är begränsad av bandbredden. Ska bli kul att se hur AMD löser den frågan till nästa generation APU.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Dravond”][quote name=”Laglord3n”][quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Tempel”]Med tanke på antalet Sata, stöd för Raid 5 så är ju A85 en plattform för en nas deluxe, får man titta på vilka trinitys som drar riktigt lite kräm :D[/quote] Nu har ju jag en förkärlek för lagring, men jag håler med om att detta är ytterst intressant. 8st SATA 6Gbps är ju grymt. Om vi får se det på Uppföljaren till Brazos så är jag såld![/quote] Mmm, nja… du kanske får 8 st SATA 6Gbps portar direkt från chipsettet på mdermodemet, men frågan är om du får 8 st BRA SATA 6Gbps portar. Intels… Läs hela »

Marcus Heinemo
Medlem

[quote name=”Morkul”]Varför står inte nätagget specificerat under Testsystem?

Med tanke på vilka siffror som redovisas på samtliga CPUs så känns det som att det är helt osertifierat agg som inte är speciellt bra.[/quote]

Bra tanke. Tror att det är AX1200 som använts, men Anton är den som kan svara på det. Ett 1200W agg som belastas med så lite som 100-150W (~10% av kapacitet) ger mycket riktigt en dålig verkningsgrad och onödigt hög effektförbrukning vid väggen.

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”Jacob Hugosson”]Faktum är att andelen som faktiskt tittar igenom varje sida i recensionen är en minoritet. Nästan alla tar sig direkt till sammanfattningen, där har vi varit tydliga med vilka Trinity passar och hur den upplevs att använda. I mina ögon kan vi inte vara mycket tydligare än vad vi varit, genom i princip hela recensionen har vi haft konsumentmålgrupper åtanke. Ser vi till dom användare som tar sig tiden att läsa igenom varje sida (stort tack till er som faktiskt gör det!), så är dem med största sannolikhet tillräckligt insatta/kunniga att ta med priset i beräkningarna och veta… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Calathea”][quote name=”Morkul”]Varför står inte nätagget specificerat under Testsystem? Med tanke på vilka siffror som redovisas på samtliga CPUs så känns det som att det är helt osertifierat agg som inte är speciellt bra.[/quote] Bra tanke. Tror att det är AX1200 som använts, men Anton är den som kan svara på det. Ett 1200W agg som belastas med så lite som 100-150W (~10% av kapacitet) ger mycket riktigt en dålig verkningsgrad och onödigt hög effektförbrukning vid väggen.[/quote] Att använda så pass kraftigt nätagg är inte bara dumt sätt ur verkningsgrads-synpunkt. Beroende på bland annat på hur pass varmt agget är… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”mcnaldo”]Jag kan inte se att ni går igenom hur Trinity upplevs att använda. Det enda ni säger är att den presterar bra mot i3-2100, men antagligen kommer få stryk av i3-3xxx. Det jag hade velat se var en beskrivning av hur det upplevs att använda den jämfört mot t.ex. i7-3770k eller i7-2700k vid dagligt användande utan diskret GPU. Upplevs den betydligt långsammare i officeprogram, photoshop, browsers, etc. eller hjälper den allt vanligare GPU-accelereringen av program till att få Trinity att upplevas snabbare? Vilka vardagsprogram funkar Trinity bra i och vilka funkar den dåligt i? Av de program ni använder… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”Jacob Hugosson”]Som sagt, du är välkommen att komma med förslag på vilket test vi ska använda som representerar det här. Verkligheten är att inga siffrar kan beskriva hur någonting [i]”känns att använda”[/i], det måste vara subjektivt. Utan en subjektiv bedömning är siffror bara siffror som betyder olika saker för alla. Vi skrev vilka målgrupper Trinity passar, exakt samma sak som det du efterfrågar enligt mig. [b]Kort svar[/b]: man märker ingen skillnad på olika processorer idag vid så kallat vardagsbruk. Jämförelsen med Core i7-3770K och A10-5800K, är alltså exakt densamma som Intel X mot AMD Y ett antal generationer tillbaka… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

Trevlig artikel. Layoutmässigt skulle man önska sig att artikel index motsvarade sidnumret. Kanske ta bort framsidan från artikel index och ha den som sidnummer 0? Varför testades Mafia II (ihop med ett 6970) på Low Details 0xAA 0xAF, medans de övriga titlarna testades i Ultra, max details och liknande? Känns mer som ett test av grafikkortet (6970) än CPUerna. Sen undrar jag om valet av upplösning 1366×768 för testerna av IGPn. Visst, hos Webhallen som annonserar här så erbjuds visserligen en monitor med den upplösningen för 849:-, men samtidigt finns det en 1920×1080 21.5″ monitor för 990:-. Såvida de extra… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Morkul”]Att använda så pass kraftigt nätagg är inte bara dumt sätt ur verkningsgrads-synpunkt. Beroende på bland annat på hur pass varmt agget är på varierar verkningsgraden kraftigt vid så låg belastning. Det betyder att värme som eventuellt har blivit kvar efter att ni har testat med tung last kommer att påverka testerna med låg belastning. Till och med ventilationen i rummet kan i detta fall vara av betydelse då rummet under dagen kanske har blivit varmare vilket förändrar effektiviteten. Men även era tester under maximal belastning blir helt fel med ett så pass kraftigt nätagg! Till och mer ännu… Läs hela »

Laglord3n
Gäst
Laglord3n

[quote name=”-Tjalve-”]Om jag skulle göra ett sådant test så tar jag gärna emot förlag på vad ni vill se i en sådan artikel. Det ligger dock en stund fram i tiden då jag sitter upptagen med en stor SSD-roundup just nu.[/quote] Det tycker jag helt klart vore väldigt intressant. Vad man ska testa? I princip exakt samma testmetodologi som du använder för SSD-erna, fast istället för att variera olika SSDer så varierar man chipset/moderkort istället bara. Så man tar den snabbaste SSDn, eller kanske en som är väldigt vanligt (typ Intel, Samsung) och sen testar man den på två eller… Läs hela »