Komponenter: Mus och musmatta

Näst efter tangentbordet är musen det du kommer använda mest. Det är det du kommer använda för att klicka dig fram på Iinternet eller styra dig fram genom spel. Utbudet på möss och musmattor har ökat nästan explosionsartat de senaste åren främst med tanke på att kraven på dessa blivit högre och högre med de mer och mer avancerade spel som kommit. Ergonomi har även det blivit viktigare och köper du en mus idag kan du nästan räkna med att den kommer att ha en utformning som är betydligt behagligare än de möss som fanns för ett par år sedan.

Precis som med tangentbord så var mössen till en början sparsmakade och var egentligen bara utrustade med två knappar, men precis som med tangentborden så fick mössen fler knappar och även en scroll och i vissa fall även två. Extra knappar för att förenkla surfandet på Internet är ganska vanliga idag och är man inte nöjd med hur knapparna fungerar kan man ofta ändra det. När det gäller möss så är det även Logitech och Microsoft som är de två mest vanliga men även Razer är vanliga bland spelare, gamers.


Razer Diamondback Magma

Det finns två typer av möss: kulmöss och optiska möss. Kulmöss har den stora nackdelen att de måste rengöras då och då och intervallerna mellan rengöringarna blir kortare och kortare för varje gång. Dock så har kulmössen den fördelen att de reagerar exakt när du rör på musen, vilket tidiga optiska möss och framförallt sladdlösa möss lider av.

Dock så är kulmössen väldigt beroende av ytan de rör sig på medan optiska möss fungerar på en vanlig bordsyta. De optiska och sladdlösa mössen hade en fördröjning som en del upplevde som irriterande. Detta är dock ett sällsynt fenomen med dagens moderna optiska möss. Precis som med trådlösa tangentbord drivs möss av batterier vilket tyvärr ökar på vikten något.


Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse


Microsoft Intellimouse Explorer 4.0 Tilt

En ny innovation Microsoft kommit med är den så kallade Tilt-funktionen. Den tillåter att du förutom kan använda skrollen uppåt och neråt även kan luta den åt sidorna för att utföra kommandon. T.ex. bläddra framåt eller bakåt. En egenskap som tar tid att vänja sig vid och som bemöts med delade åsikter.

En nog så viktig sak som utformning på mössen är utformningen på programvaran till den. Utan en bra programvara kommer du inte kunna använda några andra saker än skrollen och de två stora knapparna. Logitech har fått en del kritik för att de är långsamma med uppdateringar och att programvaran inte fungerar så bra. Även Razer brukar få en del syrliga kommentarer. Båda jobbar hårt på att bättra på sina skamfilade rykten.

 

Musmattor

Med tiden så har även musmattor utvecklats allt mer och de riktar sig främst till spelare. Dock ska man inte underskatta en bra musmatta. Musmattor för 5kr kan verka helt ok, men efter några veckor släpper limmet och den ligger inte still på skrivbordet längre vilket kan bli väldigt frustrerande. En bra musmatta som du inte kommer behöva byta ut brukar kosta ungefär 150kr och det kan helt klart vara värd den investeringen för att musen ska röra sig fram utan störande hack och hopp.

fUNC Surface 1030

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?