Delarna i din dator

En dator eller PC (Personal Computer), som vi alltför ofta säger, består av många komponenter. Vissa av dessa är nödvändiga för att en dator ska fungera medans andra inte alltid är nödvändiga, men kan ge datorn ytterligare funktionalitet eller prestanda. För att ge en bättre bild av komponenterna i en dator och även vilka som just du behöver i din dator kommer vi här att gå igenom de olika komponenter som vanligtvis installeras i en dator.

Här nedan har vi en lista på de komponenter som du ofta hittar i din dator och flera av dem är nödvändiga för att din dator överhuvudtaget ska fungera medan andra är valbara, men många gånger önskvärda för bästa möjliga prestanda och spelupplevelse. Vi har även inkluderat en kolumn för budget där vi kommenterar prestanda och pris.

Komponent Uppgift och egenskaper Budget och prestanda
Låda/Chassi Datorns skelett som håller upp alla komponenter. Bidrar inte till prestandan mer än att det kan ha bättre eller sämre luftgenomströmning, vilket påverkar kylningsförmågan.
Nätaggregat Förser datorns komponenter med ström och rätt spänning. Ett dåligt nätagg kan begränsa dina möjligheter att överklocka och leda till ett instabilt system.
Moderkort Ryggraden i datorn som binder ihop alla komponenter. Moderkortet kan begränsa din prestanda om du inte har stöd för senaste standard eller bristande funktioner för överklockning.
Processor (och kylare) Hjärnan i datorn som är en av de viktigaste delarna för att datorn ska prestera så bra som möjligt. Den kanske viktigaste komponenten för generell prestanda. Relativt enkel att uppgradera i efterhand.
Grafikkort Skapar grafiken och bilderna du ser på bildskärmen. För en spelare är detta den viktigaste komponenten att lägga pengar på, men ett snabbt grafikkort kräver också att andra komponenter hinner med.
RAM / Internminne Lagrar tillfällig information för bland annat applikationer som används. Informationen i detta minne ändras mer eller mindre konstant. Minne är en relativt billig komponent som kan begränsa dig vid överdriven snålhet.
Lagringsmedia Lagrar mer permanent information under önskad tid. Mycket högre lagringskapacitet än internminne, men inte lika snabbt. Mekaniska diskar är stora och billiga, men långsamma. SSD är små och snabba, men dyra. En kombination kan vara lösningen.  
Ljudkort Omvandlar digital information till ljudsignaler som fås ut genom externa högtalare eller hörlurar. Påverkar inte prestandan nämnvärt, men kvaliteten på ljudet kan variera.
Nätverkskort Används för att skicka och ta emot information till/från en annan dator. Används även för de flesta fasta Internetanslutningar. Det finns nätverkskort specialsydda för spelare som ger vissa fördelar.
Modem Används för att ansluta mot Internet över den vanliga telefonlinjen eller trådlösa telefonnätet. Vi kan inte rekommendera att man spelar eller gör mer krävande saker över uppringt Internet.
Optisk enhet Används för att skriva eller läsa information på CD/DVD-skivor. Snabbare enhet är helt enkelt snabbare, men svarstider är något som är relativt otestat för dessa enheter.

Detta är alltså produkter du hittar ”i” datorn, när vi säger ”i datorn” menar vi det som är installerat inuti chassit. Även om chassit i sig inte är ett måste för att få systemet att fungera är det något som man i regel alltid använder då det varken är speciellt attraktivt eller ofarligt att låta komponenterna sitta i det fria. Det är dock inte ovanligt att entusiaster, överklockare och hårdvarurecensenter väljer att låta komponenterna ligga fria för att så snabbt som möjligt byta ut komponenter eller kylningslösningar i sina system.

Vissa av dessa komponenter finns också i externa varianter. Ljudkort och modem är inte helt ovanligt att de finns med USB-anslutning och kan flyttas mellan datorer.

Självklart finns det flera komponenter du kan installera i din dator men det hade blivit ett allt för stort arbete att lista alla dem här. Om ni tycker att det ändå finns någon som borde läggas till i listan ska ni givetvis kontakta oss.

Utöver dessa så har vi ju den perifera utrustningen:

Komponent Uppgift och egenskaper Budget och prestanda
Flyttbar media En gång i tiden användes disketter, idag använder man USB-minnen för att flytta filer mellan datorer eller för säkerhetskopiering. Prestadan på USB-minnen varierar mycket och utvecklingen går snabbt framåt.
Tangentbord Används för att skriva med och orientera sig med på skärmen. Ett bra och bekvämt tangentbort är nödvändigt för en dator som används ofta.
Mus Används för att röra pekaren och orientera sig på skärmen. För en spelare är musen en kritisk komponent och bör väljas med omsorg.
Skärm Används för att visa den bild datorn skickar. Platta skärmar har varierande responstid och kan påverka dina spelupplevelse.
Högtalare/Hörlurar Används för att spela upp ljud från ljudkortet. Ljud är en personlig sak och vi kan varmt rekommendera Svenska headset-guiden för den som känner sig osäker.

De som redan är insatta i komponenterna i en dator och hur de fungerar kan direkt kasta sig vidare till vår byggnadsfas av artikeln, men ni som vill läsa på lite om de olika komponenterna; hur de fungerar och vilken roll de har i en dator kommer vi nu gå igenom de komponenter vi nämnt ovan, och precis som listorna försöker vi göra det i en någorlunda logisk ordning. Rättare sagt i den ordning man oftast bygger sin dator. Först ut är datorchassit.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?