Byggnad: Chassi

Som vi tidigare skrivit i denna artikel är chassit en viktig del i en dator, inte minst för att den skyddar alla komponenter mot omvärldens alla faror men ett stiligt chassi gör det oftast lättare att möblera in sin dator i hemmet. Vi har valt ett chassi i miditower storlek vilket gör att vi har relativt gott om utrymme när vi jobbar i chassit, samtidigt som att det inte är för stort och tar för mycket plats.

 

Det första man gör när man ska installera komponenter i chassit är såklart att öppna det och på vanliga tower-chassi är det oftast bara vänsterpanelen på chassi som behövs tas bort för att man ska komma åt inne i chassit. Panelen sitter med största sannolikhet fastskruvad och har man tur är det med tumskruvar, då krävs det bara ett fast handlag och ingen skruvmejsel krävs. På vårt Antec-chassi använder man tumskruvar för att fästa vänster sidopanel medan man har vanliga skruvar på den högra panelen vilket ni ser här nedan.

Väl inne i chassit kan vi först och främst se att Antec P180 är något annorlunda uppbyggt än vanliga chassi. Men det spelar mindre roll då många chassitillverkare använder sig av olika layouter för insidan av sina chassi nu för tiden. Men kan man bara grunderna går dem att använda i princip alla olika chassi. Först och främst valde vi att ta bort den extra fläkthållare som sitter riktad mot grafikkorten i datorn, något som i vilket fall är ett måste vid installation.

På bilderna nedan ser vi först och främst en moderkortsdistans som vi är en viktig del när man installerar moderkortet i chassit, en av hårddiskhållarna sitter i främre delen av chassi och på sista bilden ser vi expansionsplatserna. Här får man plocka bort brickor efterhand man bestämmer sig för att installera expansionskort som grafikkort, ljudkort osv. Men mer om detta senare.
Moderkortsdistanserna är små skruvfästen som sitter i chassit och som man senare skruvar fast moderkortet i. Dessa distanser kommer ibland lösa eller som i vårt chassis fall redan installerade. Som vi kommer se senare är det dock viktigt att kontrollera vilka distanser som passar för ditt moderkort. Du vill inte ha för få men inte för många heller då distanser som inte sitter rätt kan kortsluta moderkortet.

Om man på ett enkelt sätt kan ta loss hårddiskhållaren kan det vara bra att göra detta innan man börjar installera komponenterna i datorn, man vill helt enkelt ha så mycket plats som möjligt i chassit när man börjar. En annan detalj man måste lösa innan man installerar några fler komponenter i chassit är I/O-plåten. I/O-plåten är namnet på den platta som sitter på baksidan av chassit där moderkortets in och utgångar ska passas in. Mer eller mindre alla chassi levereras med en standardplåt som dock sällan passar moderkortet du köpt då moderkortstillverkaren väljer egna in och utgångar på sina moderkort. Därför måste man oftast byta ut chassits I/O-plåt mot en som du får med i moderkortet. För att lossa plåten trycker man på den innåt chassit, plåten lossnar då och flyger in i chassit. Ta sedan fram din moderkortsplåt och tryck den på plats inifrån chassi. Vår plåt kom med en klistermärkeskarta som även visar de olika in och utgångarna, men det är inte något man får med alla moderkort, ofta är plåten bara ”ren” med små trycka symboler vid varje in och utgång.

När man gjort i ordning chassit är den första komponent man installerar moderkortet, som alltså kan representera datorns hjärta. Oftast går det alldeles utmärkt att först installera moderkortet och sedan resterande komponenter, men i vissa fall som i vårat, måste man först och främst installera processorn i moderkortet. Det kan oftast vara lättare att installera processorn i moderkort före själva moderkortsinstallationen även om det inte behövs. Man har helt enkelt mer utrymme för att få på kylare och kylpasta innan man har fäst moderkortet i chassit. Därför kommer vi nu att gå in på just processorinstallationen som skiljer sig en del mellan olika plattformar.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?