Komponenter: Processor och kylare

Processorn kan alltså ses som datorns hjärna då det är processorn som i grund och botten utför nästan alla uppgifter som datorn presterar. Det finns kretsar på bland annat moderkortet som avlastar processorn för vissa specifika uppgifter, men det mesta jobbet görs av processorn.

Vi kommer bespara både oss och er läsare en närmare genomgång över processorns funktion då dagens processorer är mycket komplicerade komponenter. För den som vill veta mer om processorns djupare funktion och uppgift i datorn rekommenderar vi istället att man läser våra processorrecensioner som innehåller mycket mer teknisk information och djupgående förklaringar.

Processorn är alltså helt nödvändig för att datorn överhuvudtaget ska fungera och det är även processorn som ger mest inverkan på systemets generella prestanda, vilket gör valet av processor en mycket viktig del i ett datorbygge.

I våra processorrecensioner undersöker vi både prestandan och priset för på marknadens senaste processorer och går då in på djupet i de senaste funktionerna och nyheterna.

Phenom II X6 1100T, FX-8150 och Core i5-2500K

I slutändan kan vi bara hjälpa er att välja rätt processor till rätt moderkort och det är då primärt sockeln man tittar på. Para helt enkelt en Socket AM3-processor med ett Socket AM3-moderkort och så vidare. Annars är ett enkelt sätt att kontakta butiken du handlar av om du är osäker.


Phenom II X6 1100T, FX-8150 och Core i5-2500K från andra sidan

Stor variation från få tillverkare

På PC-marknaden finns i dagsläget två aktörer som helt dominerar marknaden, AMD och Intel. De två processortillverkaren har sedan flera olika modeller för att täcka hela PC-marknaden med flera modeller att välja på i varje segment.

Processorer kan köpas både med och utan tillhörande processorkylare. Även om det är enklare att köpa en ”boxad” processor med tillhörande kylare finns det oftast effektivare kylare att få tag på om man köper en separat modell. Därav ska vi ge en liten inblick över vad man ska tänka på vid köp av processorkylare.

Processorkylning

Vi går nu raskt vidare till processorns oumbärliga livskamrat, processorkylaren. Dagens processorer utvecklar enorma mängder värme vilket gör att alla PC-processorer kräver någon sorts kylning.

Det absolut vanligaste är kylare som består av en kylfläns och en tillhörande fläkt. Kylaren sitter i direktkontakt med processorn och samlar upp den värmeenergi som utvecklas av processorn, fläkten i sin tur jobbar med att forslar bort värmen som samlas i kylflänsen. Detta för att kylflänsen ska kunna ta upp mer värme utan att också den överhettas.

Med en undermålig kylare kan systemet bli ostabilt då processorn inte kan arbeta ordentligt vid höga temperaturer. Man ska försöka hålla sig under 60°C för bra stabilitet, men ju lägre temperatur desto bättre. Processorer kan klara momentära temperaturer mellan 85-110°C utan att få permanenta skador, men runt dessa temperaturer är risken stor för att processorn helt enkelt förstörs av den höga temperaturen.

 


Evercool Transformer S – många socklar

 

 


Zalman CNPS12X – Socket LGA 2011

Processorkylaren är den tredje komponenten (även moderkort och processor) vars kompabilitet styrs av processorns sockel. Är man ute efter en processorkylare som ska kyla en viss processor är det viktigt att leta efter en kylare som stödjer den sockel din processor använder. Många kylare av idag är dock konstruerade för att passa med de flesta processorer och har monteringskit som passar de festa socklar.

Det händer även att processorkylare helt enkelt har processorernas namn i specifikationerna för att enklare se vilken kylare som passar till vilken processor. Det brukar även finnas någon sorts märkning för hur kraftfulla processormodeller kylaren klarar av. Det kan till exempel stå hur många watt som den kan kyla, eller hur snabb, GHz, processorn får vara utan att kylaren ska bli överarbetad.

Idag har vi dock nått sådana nivåer med värme att kylarna ka få de mest absurba dimensioner och detta beror även givetvis på att fler och fler vill ha tystare kylare. För att kunna kyla samma processor vid lägre ljudnivåer krävs effektiva konstruktioner, vilka ofta är ganska stora och sedan utrustade med en stor fläkt som snurrar på låga varv istället för en liten fläkt som snurrar snabbt.

Vattenkylning

För den som är intresserad av lite mer avancerad kylning finns det även vattenkylning. Det är sista steget för den som vill ha kylning dygnet runt, men vill man kan man prova på att kyla sin dator med torris eller flytande kväve. Det fungerar dock bara för stunden och är inget för hemmabyggaren som ska sätta ihop sin första dator.


TIll och med Intel har hoppat på trenden med vattenkylning

Asetek är ett företag som blev kända för att de byggde kompressokylare för entusiaster. Det är en form av extremkylning som kan uppnå minusgrader för ett system och kan rulla dygnet runt. Dessa lösningar var väldigt dyra och krångliga att installera. Asetek gjorde sig också ett namn för sina fina vattenkylningslösningar och det är det som de jobbar främst med idag.

De var så bra på det att de numera främst jobbar som tillverkare av färdiga vattenkylningslösningar som andra företag sedan säljer under sitt eget namn. Corsair gör det med sin H-serie och Intel valde att satsa på Asetek:s lösning för sina processorer för LGA 2011. Deras lösningar finns även i datorer från många företag som säljer färdiga datorer för entusiaster.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?