Sony har lanserat en ny serier monitorer med en vidareutvecklad version av deras X-Black LCD-panel. Vi bestämde oss för att titta närmare på den finslipade panelen och se vad Sonys nya monitorer går för.

Vi har tidigare skrivit om Sony SDM-HS74/94P. Detta är nästa generation skärmar från Sony. På pappret ser skärmarna ganska lika ut, men när man ser dem upptäcker man att man har bytt design totalt. De nya 75/95P-modellerna är slimmade monitorer med en inbyggd lite speciell fot. Prisnivån är liknande som för den förra generationen när de var aktuella. Vad är nytt och vem kan denna skärmen vara intressant för då? Det är vad vi ska ta reda på idag.


Vi går raskt vidare med specifikationerna på nästa sida.


Följande specifikationer har hämtats från Sony Sveriges hemsida.

Specifikationer
Sony SDM-HS75P
Storlek
17" (337,9 x 270,3mm)
Pixel Pitch 0,264(H)x 0,264(V)mm
Paneltyp a-Si TFT, TN
Kontrast 600:1
Betraktningsvinkel 160(H)/160(V)
Horisontalfrekvens 28-80 kHz analog, 28-64 kHz digital
Vertikalfrekvens 48-75 Hz analog, 60 Hz digital
Ljusstyrka 420 cd/m2
Responstid 8 ms (4 ms på / 4 ms av)
Upplösning 1280 x 1024
Färger 16,2 miljoner
Anslutningar HD-15 (Analog) & DVI-D (Digital)
Pivot Nej
Höj/sänkbar fot Nej
VESA standard Ja, DPMS
Plug & Play Ja, DDC 2 B
Meny OSD, 10 språk
Strömförbrukning 45W (1W i standby)
Nätdel Integrerad, växelström
Högtalare Nej
Mikrofon Nej
USB Nej
Mått (B x H x D) 388 x 380,5 x 205,8 mm
Vikt 5,0 kg
Garanti 3 år

Skärmens specifikationer rent bildmässigt är goda. Om man ser på inställningsmöjligheterna så är det här man kanske reagerar, det enda du erbjuds är att ställa lutningen på skärmen, men mer om det på nästa sida. I övrigt så ska skärmen även vara kompatibel med

Annons

Kensington lås. Det finns dock inte några instruktioner om detta i manualen, men jag antar att man ska sätta kabellåsen genom den bakre foten, då denna är gjort av metall och inte verkar ge vika i första taget.


Garanti

Funktionsgarantin är 3 år, men det som det talas mest om LCD-monitorer är pixelgarantin. När man spenderar tusentals kronor på en ny skärm vill man gärna få en felfri sådan. Pixelgarantins omfattning är enligt ISO 13406-2. Detta innebär det att det maximala antalet felaktiga pixlar på en 17-tums skärm är följande; 2 ljusa, 2 mörka eller 6 subpixlar. Samtidigt får inte två defekta pixlar finnas inom ett område på 5×5 pixlar. Tanken när man utformat kraven är att det för kunden inte ska gå att se några defekta pixlar vid normal användning. Många av de stora tillverkarna följer denna standarden, mindre ska man absolut inte förvänta sig.


Standarder


CE, CSA C22.2, cUL, FCC-B, GOST, IC-B, Energy Star, ISO 13406-2, PC2001, UL, DDC 2 B, VESA DPMS, TCO-03


Följande tabell visar vad som följde med i förpackningen.

Innehåll
LCD-monitor
Nätkabel
HD15-HD15-videokabel (VGA-kabel)
DVI-D-videokabel
Snabbstartguide
CD-ROM-skiva (programvara, bruksanvisningar mm)
Garantikort

Installation

Installera drivrutiner och koppla in sladdarna. Det är ungefär vad som krävs av användaren idag. Inga konstigheter med andra ord. Medföljande mjukvara är en CD-skiva med drivrutiner. Inte så mycket, men det räcker.

Annons

Inställningar


Skärmens lite speciella konstruktion gör att du inte har särskillt goda inställningsmöjligheter. Det enda man erbjuds är egentligen att ställa in lutningen på skärmen. Här bör man se efter sina behov innan man köper skärmen. Jag känner mig inte begränsad på något vis, då jag har ett dedikerat datorbord där jag har skärmen på behaglig höjd och rakt framför mig. Inställningen sker steglöst och det är ett behagligt motstånd i foten. Jag hoppas att det tydligt framgår av bilderna nedan vilka inställningsmöjligheter skärmen har att erbjuda.


OSDn är väldigt lik skärmen vi sist testade från Sony. Själva knapparna och navigeringen sköts på precis samma sätt, vilket innebär att precis som på HS94P går det lite segt när man letar runt i menyerna, men inställningsmöjligheterna är goda och jag saknar ingenting. Den andra bilden visar en meny som du bara har tillgång till då man använder den analoga anslutningen.


Hurvida designen faller en i smaken är en personlig sak, men jag ska på denna sidan försöka kommentera utseendet, dess funktioner och kvaliten i alla avseenden utom just bildegenskaperna, det kommer längre fram i recensionen. Annars så gäller det såklart att skapa sig en egen uppfattning av bilderna i hela recensionen.

Annons


Utseende


Skärmen är i grunden en enkel konstruktion, där den endra rörliga delen är stödet på baksidan. Kanterna är under 2 cm breda och gör över i en lätt böjd fot i nederkant. Den svarta färgen gör att skärmen i mina ögon ger ett mycket proffessionellt intryck. Direkt under bildytan är en list i något mörkare nyans än övriga skärmen, som dessutom är slipad för att ge en metalliskt utseende.


Kvalitet

Då det inte finns så mycket rörliga delar så känns skärmen väldigt solid. Men även foten på baksidan som du reglerar lutningen är av hög kvalité och rubbar sig inte i första taget. Det bör tilläggas att den är gjord av metall. Sist vi hade en skärm från Sony skrev jag att det gick att vicka lite på powerknappen. Det verkar som att Sony uppmärksammat detta med, och även om knappen är tillsynes likadan som tidigare så känns den rejälare. Övriga knappar är precis som på den tidigare modellen infällda och svarar med ett distinkt klick när man trycker på dem.


Funktioner

Precis som de tidigare skärmar vi testat så är detta en helt naken monitor, utan några usb-portar, högtalare eller annat lull-lull. På gott och ont. Det du kan göra med skärmen är att ta av ett bakre skydd/hölje som täcker anslutningarna samt att fotstödet går att fälla in i ett transportläge, vilket gör att skärmen blir mycket platt. Det är dessutom mycket praktiskt att bära skärmen i det främre stödet.

Annons


Anslutningar

Skärmen har digital och analog anslutning. Testerna görs i huvudsak med den digitala anslutningen då inget annat nämns. Kvaliten på den analoga anslutningen behandlas i ett separat avsnitt längre fram i recensionen.


Hårdvaran spelar mindre roll när det är en skärm vi recenserar (undantaget grafikkortet), men mjukvaran kan vara av större intresse. Nedan följer samtliga specifikationer för systemet.

Testsystem
Hårdvara
Processor:
AMD AthlonXP 2800+ Barton (2,087 GHz)
CPU-kylare:
Zalman CNPS6000-CU
Moderkort:
Abit NF7-S v2.0
RAM:
2048 MB DDR400 CL2.5
Grafikkort:
Radeon 9600 PRO (128 MB, 400/300 MHz)
Hårddisk:

RAID0: 2x 160 GB Seagate Barracuda 7200.7 SATA 8MB
200 GB Seagate Barracuda 7200.7 PATA 8MB
Western Digial Caviar WD1000BB PATA 2MB

Annons

Optisk enhet:
NEC ND-2510A DVD+/-RW
PSU:
Antec True Power 380W / ADDA 80mm @ 1300 RPM
Chassi:
Antec Sonata
Monitor:
Sony SDM-HS75P
Mjukvara
Operativsystem:
Windows XP Professional SP2
Upplösning:
1280x1024x32bit, 60Hz
Drivrutiner:
Omega 2.6.05a
DirectX 9.0c
nForce Drivers v4.24
Testprogram:
Nokia Monitor Test v1.0a
Spel:
Quake III Arena
Empire Earth II
Filmer:
X-Men (HDTV, 720p)
Gladiator (HDTV, 1080i)

Jag har valt två spel som får representera snabbhet, detaljer och skalbarhet för denna gången. Filmerna är två nyare storproduktioner i HDTV-format, vilket gör att skärmen verkligen får visa vad den går för.


Följande tester ska försöka vara så objektiva som möjligt och det är Nokia Monitor Test v1.0a som använts i stor utsträckning. Det är ett enkelt litet program som testar egenskaper som ljusstyrka, kontrast, konvergens, färger, döda pixlar mm.

Ljusstyrka och kontrast

Skärmens ljusstyrka räcker till för alla normala användare, kontrastegenskaperna är även de goda. Här tycker jag dessutom att de tre fördefinerade lägena (PC, film och spel) fungerar bra till sina tänkte områden. Om man inte skulle vara nöjd finns det som sagt goda manuella inställnignsmöjligheter.

Annons

Ljusgenomsläpp

Man skulle även ha använt rubriken svärta, då det är vad man avser. En LCD-skärm praktiskt taget alltid sämre svärta än en CRT och kan dessutom lida av oregelbundet ljusgenomsläpp. Här klarar sig SDM-HS75P riktigt bra. Svärtan är i toppklass, men det som imponerar mest är hur jämn den är, inga tendenser till oregelbundet genomsläpp av ljus, inte ens vid kanterna. Då ska man dessutom ha i baktanke att det är en ganska slimmad monitor som man skulle kunna tänka sig har problem med detta.


Konvergens

Den höga pixel-pitchen gör att det nästan inte uppstår några som helst konvergensfel vid ett sådant testmoment. I pratiken spelar detta dock mindre roll för oss normala användare.


Färger

Färgåtergivning är en av denna skärmens starkaste sidor. De är väldigt livfulla och återgest jämnt över hela ytan. I kombination med bra kontrast och ljusstyrkeegenskaper så gör detta att t.ex. fotovisning blir en mycket behaglig upplevelse.

Annons

Betraktningsvinkel

Betraktningsviklarna är specificerade till 160 grader i både horistontal- och vertikalled. Det stämmer ganska så bra och är definitivt inte i överkant, tvärtom. Runt 160 grader börjar färgerna mattas ut rejält, men text är läsbar i princip ända ut till 180 grader, vilket är ett mycket gott betyg.

Analog mot digital

Majoriteten av slutanvändarna kommer självklart att använda DVI-anslutningen, i synnerhet på en såhär dyr skärm. Men det finns ändå tillfälle då en analog ingång kan vara önskvärd.
Den analonga ingången levererar mycket bra kvalité, om du av någon anledning inte kan använda den digitala så utgör den ett fullgott alternativ. Jag har faktiskt svårt att se skillad mellan den digitala och analoga ingången, vilket är ett toppbetyg för den analoga anslutningen. Detta tyder även på att kablarna Sony skickar med inte är vilket skräp somhelst, utan att de faktiskt håller en hög standard även där.Följande är subjektiva bedömningar som handlar om hur jag upplevt skärmen i några olika situationer.


Spel

Vi börjar med att sätta oss ner med ett par spel som ska representera de flesta krav en skärm ska klara av.

Quake III Arena
Spelet som inte kräver någon närmare beskrivning. Ett av de snabbaste spelen på marknaden vilket ställer krav på uppdateringen.

Spelet som fortfarande har sin givna plats i de flesta tester dyker upp även här. Men en responstid på 8 ms är snabbhet ingen utmaning för Sony SDM-HS75P. Skalning är inga problem heller, i detta fallet skalar skärmen så pass bra att man kan spela i valfri upplösning. De små missar som uppstår går inte att upptäcka i ett FPS-spel.

Annons

Empire Earth II
Strategispel ställer krav på detaljer och skalbarhet. Nyligen släppta Empire Earth II representerar genren för den här gången.

Detta skulle man kunna kalla för motsatsen till Quake III, om vi ser på vilka aspekter som vi tittar närmare på hos skärmen. Här är det att föredra om din dator klarar av att spelet i skärmens native-upplösning, dvs 1280×1024. Då får man nästan aldrig problem med otydligheter i bilden, vilket stämmer även i detta fallet. Även då jag spelar i 1024×768 skalar skärmen om utan problem. Det är först när man kommer ner i 800×600 som det blir tydliga missar i skalningen, men detta gäller mer generellt än enbart för denna skärmen.


Filmxx

Långfilmer är kanske inte det man i första hand anväder en 17-tums skärm till, men det förekommer. Dessutom ska kategorin film ses representativ för all form av rörliga bilder. Det största problemet med film är där det förekommer mörkare partier, där svärtan påminner om att det ändå är en LCD-skärm vi har att göra med. Vid widescreen-formaten gör sig detta alltid uppmärksammat, då upp till halva ytan är konstant svart.
Denna gången har jag sett två filmer i HDTV-upplösning, en i 720p och en i 1080i. Först ut är X-Men.Den första filmen jag valde att se var som sagt X-Men. Formatet är

Microsofts WMV9 och upplösningen 1280x720p. För er som inte är bekanta med HDTV och vill veta mer så har vi nyligen publicerat en rad artiklar i ämnet (HDTV Del 1). Nu tycker ni kanske att det känns lite onödigt med en såhär bra källa, men jag det är just det jag är ute efter för att ge skärmen en så god bedömning som möjligt.
X-Men är en film som bjuder på gott om färger, snabba sekvenser och detaljer. Filmen är inte filmad med traditionell kamera vilket gör att bildupplevelsen snarare blir som ”DVD, fast bättre”, istället för ”wow”. Men det är skärmen vi ska bedömma och den klarar sig bra. Det förinställda läget ”film” faller mig inte helt i smaken utan jag väljer istället ”spel”. Detta ändrar främst på kontrastinställningarna. Skärmen levererar goda färgegenskaper och detaljer genom hela filmen och det är en fröjd för ögat att se.

Annons


Gladiator är den andra filmen jag ser i HDTV formatet, men denna gång är upplösningen mäktiga 1920x1080i. Filmen håller stundvis extremt hög bildkvalité, vilket gör att skärmen får visa ordentligt vad den går för. Skärmen imponerar än en gång, men det är inställningen ”spel” jag finner mest passande även denna gång. Det fördefinerade läget ”film” upplevs som grådassigt i svara partier och med bleka färger. Filmupplevelsen är underbar, även om rent bildmässigt är lite irriterade att vissa scener inte håller samma höga ”HDTV-kvalité” som andra. Kunde varit lite jämnare genom filmen. Men nu är detta ingen filmrecension, så vi lämnar det och går vidare.


X-Black LCD


Detta är namnet på en teknik Sony använder på flera av sina LCD-skärmar. Man kan beskriva det som en reflekterande film de lagt framför bilden. Som namnet avslöjar är tanken att få en extra god svärta. Det är svårt att avgöra hur pass effektiv tekniken är då man inte kan ta bort filtret, men då svärtegenskaperna är goda för att vara en LCD så har jag ingen anledning att tvivla på att tekniken fungerar.
Vad X-Black LCD även medför är att ytan blir blank, precis som en CRT-monitor. Det ger en lite annorlunda känsla jämflört med andra LCD-skärmar och märks mest då det är mörka partier som visas. Den stora nackdelen är dock att skärmen blir betydligt känsligare för ljus, t.ex. om du har ett fönster bakom dig kommer det få mycket dåliga konsekvenser. Här får var och en se efter hur det ser ut på den plats man tänkt använda skärmen. En grundregel kan ses som att har du problem med en CRT idag kommer du troligen även få problem med en X-Black LCD skärm. Ha i åtanke att den dock är helt platt yta, så den ska snarast jämföras med en ”flat-screen” CRT.


Vad kan vi då säga om Sonys senaste monitor? Den höjer sig över det stora mellansegmentet genom att inte kompromissa med varken bild, anslutningar eller kvalitetskänsla. Det är ingen tvekan om att detta är en av de bättre 17-tummarna på marknaden. Bildegenskaperna är mycket goda. Kvalitetskänslan är utmärkt, det finns egentligen ingen del att klaga på. Även utformningen av skärmen är lyckad då den inte kräver mycket djup på bordet och det är en enkel med funktionell konstruktion. Kablarna som medföljer är även de av den bättre sorten.
X-Black tekniken som Sony använder för att skapa en bättre svärta på LCD-skärmar kan dock ge oönskade reflektioner i bilden, då ytan är blank precis som på en CRT. Nämnas bör med att man har begränsade inställningsmöjligheter, du kan bara välja lutningen på skärmen, inget annat.

Annons

Det krävs ingen kärnfysiker för att räkna ut att den här skärmen inte tillhör de billigaste 17-tummarna du kan hitta. När recensionen publiceras kan du köpa den direkt från Sony för 4750kr, men om du letar i andra butiker så kan du hitta den för under 3500kr. Detta är ungefär dubbelt så mycket som de billigaste 17-tummarna och du kan till och med hitta 19-tums skärmar som är billigare. Ändå tror jag inte att skärmen kommer stå utan köpare. Personligen tycker jag ofta det är bättre att satsa lite extra för att få något man verkligen blir nöjd med och då känns det höga priset inte lika mycket. Om du med har denna filosofin är det dock några saker du bör titta närmare på ändå. Kan reflektioner i den blanka ytan bli ett problem? Klarar du dig med att vara begränsad till att ställa in skärmens lutning? Om du inte ser några problem med detta och du tycker skärmen faller dig i smaken rent utseendemässigt tykcer jag definitivt att du ska titta närmare på Sony SDM-HS75P.

+ Mycket goda bildegenskaper
+ Mycket god byggkvalitet
+ Innovativ design (tar lite djup på skrivbordet, lätt att transportera)

– Begränsade inställningsmöjligheter (endast lutningen kan justeras)
– Priset
– X-Black LCD tekniken kan ge oönskade reflektioner


Jag vill passa på att tacka Sony som bidragit med skärmen till denna recension.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid