Dell Professional P2815Q

Dell_PB2815Q_05

Dell Professional P2815Q
Storlek 28 tum
Paneltyp TN
Upplösning 3 840 x 2 160
Maximal uppdateringsfrekvens 30 Hz
Responstid 5 ms
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
1 x Mini Displayport 1.2
1 x HDMI 1.4a
1 x Displayport 1.2 ut
Ljud Inbyggda högtalare
Line-in
Hörlursutgång
USB 3 x USB 3.0
1 x USB 3.0 @ 1.5A för USB-laddning
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Vridning
Lutning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Displayport (mini-standard)
1 x HDMI
1 x USB (A-B)
Strömförsörjning Inbyggt nätaggregat
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

Dells testdeltagare är tänkt att tilltala såväl konsumenter som professionella användare och använder en design lik den vi är vana att se hos tillverkarens lite billigare utbud.

Byggkvalitet och finesser

Det är en något plastig men helt klart stilren design som ha lätt att smälta in på skrivbordet. Skärmen har ett par fysiska knappar för att navigera i menysystemet och det hela är ganska smärtfritt. Det är lätt att hitta i mjukvaran och knappfunktionerna är intuitiva. Tummen upp till Dell för att av de bäst fungerande menysystemen i testet.

Dell_PB2815Q_04

Det finns inga inbyggda högtalare, men skärmen kan precis som flera andra i testet plocka upp ljudsignalen från HDMI eller Displayport och skicka ut denna genom en analog hörlursutgång. Det finns även en inbyggd USB 3.0-hub med fyra portar, varav en med extra strömförsörjning för att exempelvis ladda mobiltelefoner. USB-portarna sitter på baksidan och är därför svåra att komma åt. Det är inte ett problem om du kopplar in mus och tangentbord men blir krångligt om vi ska koppla in USB-minnen eller andra tillfälliga enheter.

Skärmen specificeras till 5 millisekunders responstid för grått-till-grått och är den enda skärmen i testet som inte klarar 4K-upplösning i 60 hertz, utan som högst i 30. Det beror på att Displayport 1.2-gränssnittet skickar två 4K-signaler i 30 hertz som tillverkarna antingen kan kombinera till en 60-hertzsignal eller dela upp så att två 4K-skärmar kan seriekopplas. Dell har valt den senare lösningen och därmed hoppat över stöd för 60 hertz.

Bildkvalitet

Bildkvalitén i sig är inte bristande med Dells skärm och den har inga problem att spela i samma liga som konkurrenterna. Den höga pixeltätheten ger i sig en ganska imponerande bildupplevelse, framför allt vid visning av högupplösta stillbilder. Men det är trots allt en TN-panel, och färgerna är långt ifrån perfekta. Den som sysslar med professionell fotoredigering bör snarare söka sig till en IPS-baserad skärm. I jämförelse med konkurrenterna med samma paneltyp kan vi dock konstatera att bilden inte har några nämnvärda brister och kommer vara tillräckligt för de flesta konsumenter och professionella användare som inte är i behov av bättre färgrespons. Vi kan se små aningar av ljusblödning i nederkant på vårt exmplar, men inte så mycket att det nämnvärt påverkar användarupplevelsen.

Användning – spel och film

Tyvärr blir skillnaden gentemot en 60-hertzskärm ganska påtaglig, även i skrivbordsmiljö. Responstiden märks inte av alls vid full upplösning, men uppdateringsfrekvensen känns helt enkelt inte bekväm vid längre stunders användning. Den låga uppdateringsfrekvensen märks både på muspekaren och när man flyttar fönster. I spel är skillnaderna ännu tydligare och minskar inlevelsen markant. Sänker du upplösningen till 2 560 x 1 440 eller mindre kan du aktivera 60 hertz, men då ökar responstiden markant på grund av den interna skalningen och märks av både i skrivbordsmiljö och spel.

Dell_PB2815Q_03 Dell_PB2815Q_02

Möjligheten att seriekoppla skärmar skulle kunna ses som ett plus i kanten, men uppoffringen känns i slutändan inte värd det. De flesta moderna grafikkort har både Displayport och HDMI 1.4a och kan därför driva två eller fler 4K-skärmar utan seriekoppling, så vi har tyvärr svårt att anse att Dell gjorde rätt val i det här fallet.

Av den anledningen är Dell den skärm som får sämst omdöme när det kommer just till reell användning. Att konsumera film är inga större problem då merparten av 4K-klippen som finns att tillgå idag är i just 30 hertz, men i spel blir skillnaden desto större.

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jonas BergkvistDexsterSkuggan7Flyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zhu
Gäst
Zhu

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
Medlem
DST

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Gäst
Yarakarandin

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Gäst
Tobias Solem

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var ”- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i ”ja rutan”

Flyfisherman
Medlem

Dubbelpost

Flyfisherman
Medlem

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Patrik
Medlem
Patrik

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Patrik
Medlem
Patrik

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

Medlem
Calle2003

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Gäst
Dexster

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Gäst
Jonas Bergkvist

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.