Strömförbrukning

energi

Strömförbrukning
Testmetod: Mätning av systemets totala effektförbrukning från vägguttaget.
Tester: Spelbelastning: Högsta förbrukning under 15 minuter Battlefield 3 benchmark
GPU-belastning: Högsta förbrukning under 15 minuter Valley benchmark
Utan belastning: Minsta förbrukning 10 minuters vila på Windows 7-skrivbord
Kommentar: Grafikkortets förbrukning är endast en del i den totala systemförbrukningen men med samma test och identiska testplattformar är det bara grafikkortet som påverkar den slutgiltiga förbrukningen.
Testutrustning: Voltcraft Energy Monitor 3000

Med samma GK104 GPU som i Geforce GTX 680 men med högre klockfrekvenser är det föga oväntat att Nvidia specificerar sitt GTX 770 med ett märkbart högre TDP-värde. Enligt Nvidias specifikationer kan GTX 770 dra upp mot 31 watt mer än GTX 680, samtidigt som man bör ha runt 20 watt till godo upp till storebror GTX 780 med sin GK110 GPU.

Men som vi såg i vårt test av just GTX 780 betyder inte specifikationer allt, toppmodellen i GTX 700-serien drog lite mindre ström än väntat och vi hoppas givetvis på en repris.

power_idle3

Utan belastning märker vi ingen skillnad värd att anmärka på mellan modellerna, det rör sig om enstaka watt till en grad som faller inom felmarginalen, förutom GTX 770 som sticker iväg och drar märkbart mindre än övriga och MSIs variant med OC Mode aktiverat, som drar en rejäl bit mer än övriga, då OC Mode är menat att aktiveras inför belastning snarare än att vara aktivt konstant.

power_bf3

Vi drar upp belastningen några steg med Battlefield 3, varpå tydligare skillnader träder fram. Här drar GTX 760 i klass med GTX 770 och GTX 680, men trots allt några watt mindre. Skillnaden mellan de olika varianterna av GTX 760 är marginell men till Gigabytes fördel med några få watt. Vi hittar det äldre GTX 660Ti ungefär 10 watt längre ner.

power_valley

I det särskilt GPU-tunga Unigine Valley drar GTX 760-modellerna någon watt mer än HD 7950 Boost och GTX 670, och de uppskruvade frekvenserna verkar få korten att dra över 10 watt mer än GTX 660Ti. GTX 680 drar ungefär 10 watt mer ön GTX 760, och avståndet upp till HD 7970 GHz Edition och GTX Titan är tydligt.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Dardan S-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Bra test gubbar! Det börjar bli så många modeller nu, så det är svårt att hålla koll på alla.

Dardan S
Gäst
Dardan S

Vilken av dessa kort skulle ni föreslå? Har funderat ett tag på att köpa en GTX 760 men kan inte bestämma mig för Gigabyte eller MSI… Behöver svart snabbt dessutom då jag har tänkt att göra inköpet idag! 🙂