En närmare titt på HD 7970

Under kylaren gömmer sig grafikkortet i fråga, och det ser nästan tomt ut med komponenter. Det är i alla fall inte ett av de mest utsmyckade korten på marknaden. Högst upp återfinner vi en 8-pin och 6-pin PCI Express-kontakt vilket officiellt gör kortet ”300W kapabelt” enligt PCI-SIG:s standarder, men TDP värdet ska ligga på 250W tack vare artificiella begränsningar som PowerTune.

xfx.7970kylare02

xfx.7970kylare09

I mitten av av kretskortet hittar vi hjärtat – en Tahiti GPU byggd på 28nm och baserad på AMD:s purfärska GCN-arkitektur. Vad vi finner väldigt märkligt är den spegelblanka ytan. Det finns inga som helst betäckningar på vad det är för grafikkrets, eller för den delen vilken batch den tillhör. Det står istället lite information på ramen som sitter runt GPU:n vilket är en helt ny företeelse från AMD.

xfx.7970kylare15

Ramen runt GPU:n fyller också en funktion. Den finns till för att fördela trycket från kylaren över en jämn yta för att se till att GPU:n kyls ordentligt. Det borde även vara till hjälp för entusiaster och slutanvändare som vill sätta på sin egen kylning, att råka felmontera kylaren eller helt enkelt dra åt den för hårt kan lätt resultera i ett trasigt grafikkort.

xfx.7970kylare16

Hynix står bakom de 12 minneskapslar vi hittar på grafikkortet. Vardera kapsel (Hynix H5GQ2H24MFR) har en kapacitet på 2 Gb (256 MB) och är specificerade på 1 500 MHz (6 000 MHz effektivt). Men det är neddraget till endast 5 500 MHz både på XFX-grafikkort och AMD:s referensfrekvenser, detta troligtvis för att få ned strömförbrukningen då GDDR5 tenderar att kunna dra en hel del vid höga klockfrekvenser.

xfx.7970kylare10 xfx.7970kylare12

Tar vi en närmare titta på strömdelen så kommer grafikkortet med en 5+1 fasdesign och solida kondensatorer. Strömförsörjningen sköts av en CHiL 8228G-kontrollerkrets, där man kan justera hur mycket ström som ska levereras till GPU:n via AMD:s egna mjukvara. Denna gräns går att sänka och öka med 20 procent, för att antingen få ned strömförbrukning eller för att garantera att GPU:n alltid kör på full fart, men det kan även underlätta vid överklockning.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
aovBirksnusssenILGotctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

HD 6990 och [b]GTX 580[/b] håller sig dock kvar på toppen. Här har tryckfelsnisse varit framme =)

EliXyR
Medlem
EliXyR

Vill ha faktorn är ganska så stor ju nu! 😀

Niabureth
Medlem
Niabureth

Sant! Men jag är bra sugen på att se detta först!
http://www.nvidia.com/object/ces2012.html
Såvida Kepler är med vill säga.

Fantoon
Medlem
Fantoon

Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”Wingman”]Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! :)[/quote]

Lika illa som det alltid varit. CAD och SPEL är två helt skilda system renderingsmässigt. Du kör inte en F1 bil i Paris-Dakar och inte en Rallybil i ett F1 race.

Jag inväntar kort utan referens kylaren innan jag köper. Gigabyte Windforce eller Asus Direct CU är väl de mest lockande varianterna.

nILGot
Medlem
nILGot

Måste ha faktorn är stor..

nussse
Medlem
nussse

Hade varit intressant att se min-fps också.

Ser ut som 7970 är ett galet grymt kort. Dock inget som kommer hitta in i min dator då jag inte spelar mer än typ en timma i veckan +/- någon timme. Ska bli kul att se 7800-serien och hur den presterar.

Birks
Medlem
Birks

Såå, då puffar vi igen för tester i 3×1 (5760*1080)
Ser bra ut hoppas att 2st HD7990 i CF orkar med BF3 i 5760*1080 Ultra.

aov
Medlem
aov

Undrar om 5870 är bättre än 580 i bf3 1080p high.