Rekordlång tid på samma tillverkningsteknik

Valet på grafikkortsmarknaden idag faller på antingen AMD eller NVIDIA som är de tillverkare som ligger bakom de grafikkort vi ser på konsumentmarknaden idag. Intressant är då att båda företagen använder samma tillverkare för att fysiskt tillverka deras grafikkretsar – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, TSMC.

Vi vill minnas lanseringen av grafikkretsen RV740 som användes i HD 4770 som ett mindre fiasko. TSMC som stod bakom den då helt nya 40 nanometerstekniken hade svårt att producera fungerande kretsar i större kvantiteter, man led av dåliga yields och fabriker som blev kontaminerade av smuts gjorde bara saken värre. Problemen tog flera kvartal att lösa men till slut lyckades man, priset blev dock dålig tillgång på marknaden.

Den här lanseringen skedde för ungefär 32 månader sedan – 32 månader som både AMD och NVIDIA fått använda sig av samma tillverkningsteknik. Problemet med detta blir att vid varje ny generation blir grafikkorten både större och strömhungrigare. Vad vi ser idag är lanseringen av världens första grafikkort med en mindre tillverkningsteknik på 28 nanometer – i teorin kan man få in det dubbla antalet transistorer på samma kretsyta, samtidigt som man kan bibehålla samma, eller rentutav lägre strömförbrukning mot förra generationen.

HD_7970a

AMD HD 7970 kommer inflygandes med inte bara en ny tillverkningsteknik utan en helt ny arkitektur. Det är snart dags dags att ta sig en närmare titt på Southern Islands men vi börjar på transistornivå hemma hos halvledartillverkaren TSMC.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
aovBirksnusssenILGotctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

HD 6990 och [b]GTX 580[/b] håller sig dock kvar på toppen. Här har tryckfelsnisse varit framme =)

EliXyR
Medlem
EliXyR

Vill ha faktorn är ganska så stor ju nu! 😀

Niabureth
Medlem
Niabureth

Sant! Men jag är bra sugen på att se detta först!
http://www.nvidia.com/object/ces2012.html
Såvida Kepler är med vill säga.

Fantoon
Medlem
Fantoon

Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”Wingman”]Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! :)[/quote]

Lika illa som det alltid varit. CAD och SPEL är två helt skilda system renderingsmässigt. Du kör inte en F1 bil i Paris-Dakar och inte en Rallybil i ett F1 race.

Jag inväntar kort utan referens kylaren innan jag köper. Gigabyte Windforce eller Asus Direct CU är väl de mest lockande varianterna.

nILGot
Medlem
nILGot

Måste ha faktorn är stor..

nussse
Medlem
nussse

Hade varit intressant att se min-fps också.

Ser ut som 7970 är ett galet grymt kort. Dock inget som kommer hitta in i min dator då jag inte spelar mer än typ en timma i veckan +/- någon timme. Ska bli kul att se 7800-serien och hur den presterar.

Birks
Medlem
Birks

Såå, då puffar vi igen för tester i 3×1 (5760*1080)
Ser bra ut hoppas att 2st HD7990 i CF orkar med BF3 i 5760*1080 Ultra.

aov
Medlem
aov

Undrar om 5870 är bättre än 580 i bf3 1080p high.