HTC Titan är ett flaggskepp i ordets rätta bemärkelse. Telefonen är stor som ett segel och är först i vattnet med Microsofts nya operativsystem Windows Phone 7.5 Mango. Vi har tagit en djupdykning i telefonen som parar en 4,7 tum stor bildskärm med en tunn profil, medan vi passa på att svara på frågan, hur mogen är Mango?

HTC var Microsoft trogna under många år och har lanserat sin beskärda del Windows Mobile-telefoner. Bland annat besten HTC HD2 som var nyskapande med sin rejäla 4,3 tums skärm och där många konsumenter mer eller mindre bad på sina bara knä om att få denna gigant till telefon med ett färskare operativsystem. Detta skedda både på inofficiella vägar och genom HTC:s egna produktsortiment när man lanserade den spirituella motsvarigheten för Android – HTC Desire HD.

Med Microsofts storsatsning på den nya mobila plattformen Windows Phone 7 kommer vi nu till en punkt där cirkeln kan bli sluten. HTC Titan är den troligtvis mest unika telefonen på plattformen idag och HTC har efter sin supersuccé på Android-marknaden en hel del nya trick innanför skjortärmarna.

Annons

HTC Titan är en av de allra första nya modellerna på marknaden med operativsystemet Windows Phone 7.5 Mango. Mango kommer med över 500 nyheter och uppdateringar sedan Microsoft introducerade Windows Phone 7 för ett drygt år sedan och idag ska vi se hur långt man kommit i sin jakt på konkurrenterna. Med ett extra fokus på HTC Titan som är den Mango-telefon som troligtvis kommer både synas och höras mest den närmaste tiden.

titanwp7

Microsoft dikterar telefonens bestyckning

Vi börjar som vi brukar med att titta närmare på hårdvaruplattformen i telefonen. Denna gång är det Qualcomm som gäller och även om det är vanligt förekommande för HTC:s produkter är det denna gång Microsoft som tagit det slutgiltiga beslutet.

HTC Titan har på pappret inte riktigt så häftiga specifikationer som vi kanske vant oss vid på smartphonemarknaden den senaste tiden. Exempelvis ingen dubbelkärnig systemprocessor och relativt begränsad skärmupplösning. Detta är dock inget vi kan beklaga HTC för då Microsoft själva styr specifikationerna för att ge en så pass kontinuerlig användarupplevelse som möjligt i Windows Phone 7. Man vill undvika problem med mjukvaruutveckling och fragmentering, som bland annat Google och Android ofta får kritik för.

Annons

snapdragonMed detta sagt och det faktum att Mango inte har något genomarbetat flertrådsstöd är det ganska förklarligt att vi i Titan hittar en enkelkärnig systemprocessor. Qualcomms MSM8255 processor är välbekant för de flesta telefonnördar och med sin Adreno 205 grafikdel är det inte den färskaste lösningen på marknaden. Men med en uppskruvad klockfrekvens på 1,5 GHz och stöd för DirectX 9-rendering är det en processor som fyller Microsofts krav för Windows Phone 7.5 Mango.

Microsoft tillåter i dagsläget inga andra processorer än Qualcomm Snapdragon i Windows Phone 7 och när vi plockar bort de dubbelkärniga modellerna ur leken är MSM8255 den tyngsta modellen som finns kvar. Snapdragon-processorn använder sig av en ensam Scorpion-kärna som alltså är samma grundstomme som vi hittar i Qualcomm MSM8260. En dubbelkärnig modell med uppgraderad grafikdel som bland annat hittas i HTC:s flaggskepp på Android-marknaden. Värt att nämna är att detta är exakt samma systemprocessor – om än nu i högre klockfrekvens – som HTC använde i Desire HD för ett drygt år sedan.

Utan att sväva iväg allt för mycket kring valet av systemprocessor i HTC Titan kan vi konstatera att det är den kraftfullaste lösning vi lär hitta på WP7-marknaden fram tills dess att Qualcomm lanserar sin Krait-arkitektur under andra kvartalet 2012. Som tur var har Microsoft tagit fram ett intuitivt gränssnitt som inte kräver några prestandamonster för att ge en följsam användarupplevelse – men mer om det senare.

Annons

Med systemprocessorn och plattformen avhandlad är det dags att gotta sig i telefonens övriga specifikationer.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
ELEFANTBAJS_2001Andreas GAnton Karmehedhymerdj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Mycket grundligt och intressant som vanligt.

Tethering och DLNA finns inte än antar jag?

Och när kommer testet på Nokia N9 då? 😉

fackamato
Medlem

[quote name=”Delph1″]Mycket grundligt och intressant som vanligt.

Tethering och DLNA finns inte än antar jag?

Och när kommer testet på Nokia N9 då? ;-)[/quote]

Haha, +1 på allt ovan!

dj christian
Gäst
dj christian

Mycket bra recension! Dock undrar om man ska satsa på denna eller Nokia N9?

Andreas G
Medlem

[quote name=”dj christian”]Mycket bra recension! Dock undrar om man ska satsa på denna eller Nokia N9?[/quote]

Du ska försöka prova båda om du får möjlighet. Windows Phone har ett härligt flyt och en väldigt smidig integrering som du ser i Antons väldigt genomförliga video.

N9 å sina sida har näst exakt samma styrkor med smidigt gränssnitt och bra integrering. Båda har väldigt bra meddelandehantering där allt är samlat på ett snyggt sätt.

Sidonotis, Mobil.se:s läsaare gav N9 full pott i deras prisutdelning: Årets mobil, Årets mobilkamera och Årets mobildesign.

hymer
Medlem
hymer

När kommer Nokias WP7 lur?

Andreas G
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]Men gisses.. ser nu att jag glömt att ta upp både DLNA och internetdelning. HTC Titan stödjer nämligen både och! Internetdelningen är över WiFi och jag skriver detta på en UX21 koppad över WiFi till Titan. 🙂DLNA finns också med både uppspelning på annan enhet och i telefonen från annan källa. Tyvärr fick jag aldrig det att funka riktigt och skulle återkomma till den biten. Får skylla på allt jobb med WP7 genomgången.. Jag kommer uppdatera artikeln med info om detta snarast![/quote] Sweet, då är den just nästan komplett featuremässigt 🙂 [quote name=”Anton Karmehed”]Jadu, N9 är ju jäkligt… Läs hela »

Rico Suave
Medlem
Rico Suave

Hovmästaren!

Jag kan spela upp DivX samt Xvid på min Omnia 7 genom Zune och mobilen. ’

Vad gjorde du för fel???