Windows Phone 7.5 Mango

Windows Phone 7.5 Mango är den första riktigt stora uppdateringen av den helt nyutvecklade plattform Microsoft sjösatte i oktober förra året. Windows Phone 7 har funnits på den svenska marknaden ganska länge men med dåligt språkstöd och utan tillgång till Marketplace – uppdatering för detta kom i somras – har intresset av förklarliga skäl varit ganska svalt.

Med Mango har Microsoft en betydligt större satsning på gång. WP7 kommer med ett genomarbetat svenskt språkstöd och Marketplace är som sagt öppnat även i Sverige vilket betyder att man har fritt fram att utöka sin funktionalitet i telefonen genom att ladda ner gratis, eller köpa extra applikationer till telefonen.

När vi startar upp HTC Titan för första gången får vi konfigurera telefonen. Här väljer vi som väntat land och tidszon samt loggar in med vårt Windows Live ID – vilket likt Androids Google-konto är grunden till hela operativsystemet. Det är ditt Windows Live ID som ligger bakom synkoniseringen av Mangos kontakter, speltjänsten Xbox Live, hotmail och Messenger. Men det finns givetvis möjlighet att knyta andra tjänster och användarkonton till plattformen, något som WP7 faktiskt sköter beundransvärt bra i de flesta fall.

Innan vi kastar oss in i detaljerna med operativsystemets upplägg kan vi konstatera att Microsoft lyckats väl med optimeringen av sin kod. Det tar i runda slängar 20 sekunder för HTC Titan att nå skärmen för SIM-koden, vilket gör telefonen till en av de mest snabbstartade vi testat. Extra imponerande då det faktiskt ”bara” handlar om en enkelkärnig processor, om än med hög klockfrekvens.

boot

WP7 har som de flesta mobila operativsystem en så kallad låsskärm. Här har Microsoft faktiskt gjort ett riktigt bra jobb där vi förutom tid och datum ser information om nätverk, batteri även nås av en hel del notifieringar. Missade samtal, nya SMS och till och med kalenderuppgifter dyker automatiskt upp på låsskärmen. Som grädde på moset har Microsoft lyckats baka in det kanske bästa mediaspelarstödet vi sett hittills i en låsskärm.

Zune-appen samlar musik och video

Vid uppspelning av musik genom Zune får vi snabbknappar för att styra spelaren i ovankant av låsskärmen, medan själva bakgrunden blir ett bildgalleri med artistbilder (Kräver Zune Pass och finns inte tillgängligt i Sverige i dagsläget). Microsoft låter även tredjepartsapplikationer nyttja mediasnabbknapparna, något som bland annat stödjs av den eminenta appen TuneIn Radio som vi starkt kan rekommendera. Mycket smidigt är också att alla mediarelaterade appar hamnar under Zune-appen. I senaste-listan ser vi alltså både lokalt lagrad musik blandad med radiostationer från TuneIn Radio, vilket gör växlandet mellan olika tjänster mycket enkelt.

IMG_1272

Innan vi går vidare med genomgången av WP7 ska vi nämna att operativsystemet inte tillåter oss att ta skärmdumpar i dagsläget. Vi kommer därför att varva några foto med en mer detaljerad videogenomgång som vi rekommenderar er att kika närmare på för att få helhetsbild av Microsofts operativsystem.

Aktiva programbrickor – Tiles

Microsoft bygger sitt gränssnitt på vad man kallar tiles – kakel eller brickor fritt översatt till svenska. Det är kvadratiska rutor som placeras efter varandre i en vertikal lista och det är upp till apputvecklaren själv att välja ifall brickan ska vara statisk eller levande. Microsoft bakar in ett antal levande brickor från start där bland annat kontakter, Xbox Live och bildgalleriet representeras av rörliga animationer.

tilesNavigering på den vertikala hemskärmen sker genom att man just scrollar upp och ner mellan de olika brickorna. Som kan bytas ut och kompletteras efter eget behag. Något som görs mycket enkelt genom ett ”långtryck” på antingen brickan eller applikationen. Hela applistan hittar man ifall vi scrollar åt höger där vi även kommer åt systeminställningar och liknande. Överallt i operativsystemet kan man svepa ner ett informationsfält i ovankant av telefonen där vi hittar täckning, WiFi, klock och batteriinformation.

Stilrent och rappt gränssnitt

På det stora hela känns gränssnittet i WP7 väldigt stilrent och återhållsamt, vissa kan nog känna att det blir snudd på sterilt i vissa lägen men vi kan inte undvika att uppskatta det hela mer för var dag som går. Trots att operativsystemet inte har något flertrådsstöd och drivs av en enkelkärnig processor är det ett föredömligt flyt genom alla menyer. Appar – särskilt Microsofts egna – startar kvickt och vi gillar även animationerna som får det att kännas som vi bläddrar fram nya appar.

Att växla mellan appar är också något som fungerar mycket smidigare i Mango än tidigare. Först och främst finns det nu multitaskingstöd, vilket betyder att du kan spela musik medan du surfar eller kikar på mailen.Apphanteraren i WP7 kommar man åt genom ett långtryck på den fysiska bakåtknappen på telefonen. Här listas maximalt 6 öppna appar som man kan bläddra igenom. Lösningen fungerar väl nog, men vi har fått smak på mer efter att Microsoft själva demonstrerat hur man med enkla handrörelser kan växla mellan appar i Windows 8, något vi har en känsla av dyker upp förr eller senare även i våra mobiltelefoner.

multitaskingVäl inne i appar växlar vi navigeringssätt. Här arbetar Microsoft på bredden och istället för att trycka på olika flikar och genvägar kan vi enkelt bläddra oss mellan de olika delarna av applikationerna. Något som i de flesta fall sköts mycket stiligt och ger ett lättarbetat gränssnitt. Nästa sida i appen ”smiter in” på din aktiva sida så att även ovana användare ska förstå att det ligger mer information runt knuten.

Sociala nätverk vävs in i Mango

Microsoft har gjort en tät integrering av olika sociala nätverk i WP7 Mango. Själv har undertecknad kopplat Windows Live, Facebook, Twitter och LinkedIn till sin telefon och istället för att springa runt mellan olika appar samlas all information om dessa nätverk på ett ställe. Detta gör det väldigt lätt att hålla reda på dina olika nätverk, samtidigt som det ibland kan bli nästan överväldigande med alla uppdateringar och information. Men detta går att styra med flera inställningar i operativsystemet, exempelvis att dina statusuppdateringar endast ska postas på Facebook eller att andras meddelande från LinkedIn inte ska visas under ”senaste menyn”.

kontakter

Integreringen och synkroniseringen mellan olika tjänster går vidare till dina kontakter där vi kan hämta kontakter från Windows Live, Google, Facebook och andra tjänster. Microsoft påtalade att man tyckte sig ha närmast bättre stöd för Gmail/Googles kontaktlistor än Google själva och vi kan i alla fall konstatera att det på det hela verkar fungera riktigt smidigt. Vi hittade dock en irriterande bugg där WP7 Mango inte verkar hämta telefonnummer som ligger listade under ”övriga” i varken Windows Live eller Google, något företaget sägs undersöka närmare. Har du samma person i flera kontaktlistor kan du länka dessa till en gemensam Mango-kontakt, likt ditt eget konto. Där du då hittar all information din kontakt erbjuder på sina respektive nätverk.

En mycket vettig funktion i Kontakter är att vi kan skapa egna grupper av användare. Vill du bara dela med dig av viss information till din familj eller dina arbetskollegor då länkar man dessa kontakter till respektive grupp som man sedan kan massmaila eller SMS:a i en enkel handvändning. Givetvis även se gruppmedlemmarnas senaste statusuppdateringar och bilder.

konto

Kommunikationen med dina kontakter påverkas också av integreringen. Microsoft samlar alla meddelande du skickar i en gemensam konversationstråd. Är din kontakt inte online på något av de sociala nätverken skickas ditt meddelande automatiskt på SMS exempelvis. Detta är en integrering som på vissa sätt och för vissa användare är väldigt smidig. Men för undertecknad som sitter med runt 1000 kontakter på msn och google blir det ganska frustrerande när det dyker upp jobbrelaterade MSN-meddelande i telefonen en lördagskväll. Som tur var kan man stänga av och växla mellan olika kommunikationstjänster i meddelandeapplikationen, vilket gör att varje användare kan hitta sin nivå av integrering och synkronisering.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
ELEFANTBAJS_2001Andreas GAnton Karmehedhymerdj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Mycket grundligt och intressant som vanligt.

Tethering och DLNA finns inte än antar jag?

Och när kommer testet på Nokia N9 då? 😉

fackamato
Medlem

[quote name=”Delph1″]Mycket grundligt och intressant som vanligt.

Tethering och DLNA finns inte än antar jag?

Och när kommer testet på Nokia N9 då? ;-)[/quote]

Haha, +1 på allt ovan!

dj christian
Gäst
dj christian

Mycket bra recension! Dock undrar om man ska satsa på denna eller Nokia N9?

Andreas G
Medlem

[quote name=”dj christian”]Mycket bra recension! Dock undrar om man ska satsa på denna eller Nokia N9?[/quote]

Du ska försöka prova båda om du får möjlighet. Windows Phone har ett härligt flyt och en väldigt smidig integrering som du ser i Antons väldigt genomförliga video.

N9 å sina sida har näst exakt samma styrkor med smidigt gränssnitt och bra integrering. Båda har väldigt bra meddelandehantering där allt är samlat på ett snyggt sätt.

Sidonotis, Mobil.se:s läsaare gav N9 full pott i deras prisutdelning: Årets mobil, Årets mobilkamera och Årets mobildesign.

hymer
Medlem
hymer

När kommer Nokias WP7 lur?

Andreas G
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]Men gisses.. ser nu att jag glömt att ta upp både DLNA och internetdelning. HTC Titan stödjer nämligen både och! Internetdelningen är över WiFi och jag skriver detta på en UX21 koppad över WiFi till Titan. 🙂DLNA finns också med både uppspelning på annan enhet och i telefonen från annan källa. Tyvärr fick jag aldrig det att funka riktigt och skulle återkomma till den biten. Får skylla på allt jobb med WP7 genomgången.. Jag kommer uppdatera artikeln med info om detta snarast![/quote] Sweet, då är den just nästan komplett featuremässigt 🙂 [quote name=”Anton Karmehed”]Jadu, N9 är ju jäkligt… Läs hela »

Rico Suave
Medlem
Rico Suave

Hovmästaren!

Jag kan spela upp DivX samt Xvid på min Omnia 7 genom Zune och mobilen. ’

Vad gjorde du för fel???