Skärm, ljud, pekplatta och tangentbord

 panel_pixeldensity2

Med 13,3 full HD-panel följer en trevlig pixeltäthet på 166 pixlar per tum, och U38N positionerar sig i det övre segmentet med denna siffra. Pixlarna går att differentiera på nära håll, men på ett normalt arbetsavstånd finns det inget att klaga på i detta avseende.

panel_brightness

Ljusstyrkan i vårt test på 277 nits, ganska lågt jämfört med andra blanka, LED-belysta IPS-paneler och en god bit under de utlovade 350. Resultatet är i sig inte dåligt, men vi hade gärna sett en högre siffra än då, och den märks av en aning även i vanligt användande. Noterbart är att Asus menar att panlernas specifikationer som används i deras datorer kan skifta på mellan +/-15 procent, vilket kan betyda att vi helt enkelt haft lite otur med vårt testexemplar.

panel_blacks

Svärtan levererar bättre, och lägger sig i det övre segmentet med ett värde på 0,44 nits – och man märker av den djupa svärtan, inte minst under filmvisning.

panel_contrast2

Till stor del tack vare den djupa svärtan är kontrasten klart godkänd, men det finns också gott om utrymme med förbättring om man jämför med Asus Vivotab RT och MSI GT70.

panel_accuracy

U38N har inga problem att visa korrekta färger, och positionerar sig en god bit upp på vår lista. Det är dock fortfarande en bit kvar till toppen.

panel_gamut

Färgmättnaden är godkänd, och U38N hoppar upp på en tredje plats på vår lista. Dessutom lägger sig vårt exemplar med sina 73% väl i linje med de av Asus specificerade 72%.

Bleeding

Ett återkommande problem i Asus Vivobook-serie, och ett känt fenomen bland IPS-paneler, är ljusläckage. Dessvärre är U38N inget undantag, och ljusläckaget var väl synligt i mörka miljöer och med mörka bilder. I ljusare scenarion märktes det knappt av alls, och det tycktes avta något ju mer datorn användes. Det försvann dock aldrig helt och kunde återskapas genom hela testperioden.

Edit_Speaker2

Högtalarna i U38N, märkta SonicMaster, är framtagna i samarbete med Bang & Olufsen, och är tillsammans med skärmen ett av datorns paradnummer. De återfinns också i flera andra datorer ur Vivobook-serien. Ljudet är väldigt detaljrikt och klart, med en tydlig stereobild. Volymen imponerar däremot inte, och U38N passar sig bättre för musik i tystare miljöer och vardagligt videotittande. Högtalarna gör sitt även i filmscenarion, framför allt tillsammans med den högupplösta skärmen, men även där hade vi gärna sett lite mer tryck.

Edit_keyboard

Även tangentbordet har en lite annorlunda färgton än många andra liknande modeller på marknaden. Det gäller även bakgrundsbelysningen som är en aning åt det lila hållet, vilket är mycket behagligt att använda under mörka förhållanden. Det flexar en del kring mitten, men det är ingenting som märks av under vanlig användnig, och U38N har rent av ett av de trevligare lapotptangentborden av sitt slag som undertecknad har använt.

Två UI – två pekdon

Pekplattan på Asus U38N är en betydligt mer kluven upplevelse. Rent mekaniskt är den mycket bekväm med en trevlig yta och ett tydligt klickande. Däremot så är Asus drivrutin för plattan betydligt sämre. I användning har den något långsam respons, och får en hel del felregistrerade tryck. Dessutom händer det att drivrutinen kraschar utan notis, vilket tar bort möjligheten för all typ av multitouch, och drivrutinen måste sedan startas igen genom en omstart av Windows. Medan Asus har en mycket bra platta i grunden så får de en bakläxa på U38N, och förhoppningsvis kan problemen lösas genom att uppdatera drivrutinen.

Det är dock också värt att påpeka att pekplattor, likt tangentbord, också beror mycket på personlig preferens och tidigare erfarenheter. Men för en användare som, likt undertecknad, är van vid att använda mycket gester och snabba rörelser, finns det bättre alternativ på marknaden.

Touchpanelen uppvisar dock inga av de problem som pekplattan har, utan fungerade felfritt under i stort sett hela testet. Den är responsiv, särskilt i när man navigerar i Modern UI i Windows 8. Den hade inga problem att registrera flera fingrar när multitouch fanns tillgängligt, och uppvisade inte heller någon minskad respons i de fallen. Vad som är mindre bra med touch i U38N är att pekskärmsanvändande trots allt inte är optimalt att använda på en vertikal skärm, och framför allt inte ergonomiskt. Än dock hände det ofta att undertecknad valde att använda skärmen som primärt pekdon, helt enkelt för att i många fall slippa använda strulande pekplattan.

Tanken är att plattan främst ska användas i Windows 8s skrivbordsläge, och pekskärmen i Modern UI, och överlag fungerar den övergången smidigt. Men i längden finns det ergonomiska nackdelar med denna lösning i en traditionell laptop, och pekplattan hade som sagt gärna fått förbättras ytterligare några steg för att ge bekvämt användande under långa sessioner utan frustration.

Ljudnivå

Ljudnivån mättes i det här fallet helt kvalitativt, dels i vad som anses vara en tyst miljö och dels i kontorsmiljö. Datorns fläkt märks i de allra flesta fall inte av över huvud taget om man inte lyssnar nära chassit. Den kommer dock igång under belastning, men har ett ljud som sällan är påträngande. I kontorsmiljö är ljudet sällan märkbart över huvud taget. I den tysta miljön kan tar ljudet överhanden om inget annat ljud spelas från datorn – under filmvisning kan det tränga igenom om man spelar på låga volymer med prestandakrävande video. Överlag är U38N en förhållandevis tyst dator, och låter ungefär på en nivå som man kan förvänta sig av en ultraportabel dator idag.

Innehåll

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Reggarnmcnaldo-Tjalve-Carl HolmbergS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Edholm
Medlem
Daniel Edholm

Vill bara påpeka några små detaljer i några av graferna:

I första grafen under ”Skärm, ljud, pekplatta och tangentbord” står det att upplösningen är 1080 x 1080. Det ska så klart stå 1920 x 1080

När ni jämför prestanda mot andra datorer har ni med ASUS UX32VD, vilket är en helt relevant jämförelse, men ni skriver att den använder HD4000 när den i själva verket kör på Geforce GT 620M.

Bra recension annars! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Daniel Edholm”]Vill bara påpeka några små detaljer i några av graferna:

I första grafen under ”Skärm, ljud, pekplatta och tangentbord” står det att upplösningen är 1080 x 1080. Det ska så klart stå 1920 x 1080

När ni jämför prestanda mot andra datorer har ni med ASUS UX32VD, vilket är en helt relevant jämförelse, men ni skriver att den använder HD4000 när den i själva verket kör på Geforce GT 620M.

Bra recension annars! :)[/quote]

Skarpt observerat, tack för din respons! Korrigerar graferna snarast 🙂

xTQ
Medlem
xTQ

Jag måste också påpeka att ASUS håller fast vid samma, i mitt tycke, idiotiska laddare med den smala och lättböjda piggen.

Faktum är att den piggen är körd och det räcker med att du kommer åt den med en stöt eller kliver på sladden vid fel tillfälle. Givetvis är man försiktig med sina grejer men den är onödigt svag/tunn kan jag tycka. Jag anser helt klart att det är en nackdel.

McKinley
Medlem
McKinley

Synd att processorkraften är så urusel till en ok grafikdel.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Bra recension! Riktigt spännande att se var AMDs Ultraportabla datorer befinner sej nu för tiden 🙂 [quote name=”xTQ”]Jag måste också påpeka att ASUS håller fast vid samma, i mitt tycke, idiotiska laddare med den smala och lättböjda piggen.[/quote]Jag håller med dej. Samma sak brukar gälla med micro-hdmi som även den är lätt att knäcka. Tror att anledningen till att Asus gjort detta val är att laddaren kopplas direkt in i moderkortet.Asus tycker att det är bättre att knäcka laddaren istället för att knäcka moderkortet. Har själv råkat knäcka moderkortet på en Netbook som var inkopplad i laddaren, när den råkade… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

”Även om AMD:s grafikdel klarar att stå upp mot Intels motsvarigheter är det däremot knappast tal om en speldator.” Som ni skriver det här låter det som att den precis klarar av att matcha Intels motsvarighet, när den i själva verket vida överträffar dessa. I de få grafikrelaterade tester ni har med presterar denna laptop 38% resp. 119% bättre än Intels motsvarande lösning. Eftersom ni klagar så mycket på minnesprestandan, hade det varit intressant att se hur mycket minnesprestandan hade påverkats om ni stoppat in en minnessticka till. Har själv denna laptop och stoppade direkt in en minnessticka till och… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”mcnaldo”]”Även om AMD:s grafikdel klarar att stå upp mot Intels motsvarigheter är det däremot knappast tal om en speldator.” Som ni skriver det här låter det som att den precis klarar av att matcha Intels motsvarighet, när den i själva verket vida överträffar dessa. I de få grafikrelaterade tester ni har med presterar denna laptop 38% resp. 119% bättre än Intels motsvarande lösning. Eftersom ni klagar så mycket på minnesprestandan, hade det varit intressant att se hur mycket minnesprestandan hade påverkats om ni stoppat in en minnessticka till. Har själv denna laptop och stoppade direkt in en minnessticka till… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”xTQ”]Jag måste också påpeka att ASUS håller fast vid samma, i mitt tycke, idiotiska laddare med den smala och lättböjda piggen.

Faktum är att den piggen är körd och det räcker med att du kommer åt den med en stöt eller kliver på sladden vid fel tillfälle. Givetvis är man försiktig med sina grejer men den är onödigt svag/tunn kan jag tycka. Jag anser helt klart att det är en nackdel.[/quote]

Detta är deras största miss i min mening. Men var det inte Asus (kanske var Acer?) som börjat använda en magnetbaserad kontakt (likt apple)?

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”Carl Holmberg”]Vad som menas i uttalandet i recensionen är att den står upp mot Intels lösningar, som du själv skriver med 38 respektive 119%. Det ändrar dock inte faktumet att det inte är en spelanpassad dator, och att många andra modeller kommer prestera bättre i det området. Personligen anser jag att det framkommer i formuleringen, men om det nu kan missuppfattas som att vi antyder ett likvärdigt resultat så får den ju givetvis ses över.[/quote] Vad sägs om ”Även om AMD:s grafikdel fullkomligen krossar Intels motsvarigheter är det inte tal om en fullfjädrad speldator.”? Annars tror jag inte att… Läs hela »

Elias Notan
Medlem
Elias Notan

Hej
Smidig maskin men katastrofal byggkvalitet
Jag köpte en Asus T200 Chi 64 GB för ca 2 månader sedan. En ganska hyfsad maskin för pengarna på pappret. Men byggkvaliteten verkar inte riktigt vara Asus eller Chi-seriens starka sida. Maskinen laddas via micro-USB och slutade fungera efter ca 1,5 månader utan några som helst förvarningar. Webhallens verkstad LetMeRepair Nordic AB (inga man vill ha kontakt med i onödan) kostar det ca 7000 kr att laga kontakten inkl arbete.Summa summarum produkten var vaksam på byggkvaliteten i Asus ultraportabla segment.