Asus GL702VM - Mjukvara

Datorn levereras med Windows 10, men Asus har även förinstallerat ett antal egna program. Medan förinstallerad mjukvara tenderar att vara en nackdel i för stor utsträckning har Asus lyckats förhållandevis bra med att hålla mjukvaran någorlunda slimmad och relevant.

Asus inkluderar en särskild kontrollpanel som ger en överblick över datorns temperaturer och klockfrekvenser. Här finns även möjlighet att överklocka eller underklocka datorn, samt skapa profiler med tillhörande inställningar. Ett annat av Asus medföljande program låter dig snabbt växla mellan olika färgprofiler för skärmen, vilket fungerar smidigt och känns som ett positivt tillskott överlag.

Antivirusreklam

Tyvärr har Asus likt flera andra stora datortillverkare valt att skicka med en 30-dagars testversion av antivirusmjukvaran McAfee. Jämfört med exempelvis Norton, som MSI skickar med på GS43VR, så är McAfee inte riktigt lika aggressiv med sina reklamrutor och popups. Men i vår mening är det fortfarande ett irriterande och onödigt tillskott, särskilt när det endast är en testlicens som medföljer.

mcafee

Det här är någonting vi vill understryka för alla datortillverkare som förinstallerar mjukvara på sina datorer: om inte en full licens ingår för program som McAfee eller Norton så är det att betrakta som reklam. Och om du som konsument köper en dator för över 15 000 kronor så ska du kunna förvänta dig att den är reklamfri – annars ska det tydligt framgå vid köpet att datorn har prissubventionerats med hjälp av reklam.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid