Skärmupplevelse och ljusstyrka

Efter att ha testat många laptops genom åren har vi lärt oss vikten av en bra skärm. Det är den primära skärmen som du i huvudsak kommer att titta på under all din tid med datorn och därför är det inte bara viktigt att den har bra betraktningsvinklar och färgåtergivning utan också bra ljusstyrka.

Minimala skärmkanter i produktivt format

Huawei gjorde sig kända för små skärmkanter på laptopmarknaden med föregångaren Matebook X. Nu är Matebook X Pro som likt lillebror har ytterst små skärmkanter. Faktisk skärmyta tar upp hela 91 procent av den totala ytan av skärmdelen på datorn. Det ger oss en riktigt trevlig visuell upplevelse när vi tittar på datorn samt att vi får så mycket skärmyta vi kan i ett kompakt format.

Matebook X Pro använder en upplösning på 3000 x 2000 vilket ger oss ett 3:2-format där vi får mer skärmhöjd än vid traditionella 16:9 formatet. I vår mening är 3:2-formatet överlägset när det kommer till arbete och 16:9 lämpar sig bättre vid spel och film. Eftersom 3:2-formatet ger oss den extra höjden som vi så ofta behöver i olika redigeringsprogram och när vi skriver eller läser artiklar.

I tillägg för ökad produktivitet så har även skärmen på Matebook X Pro touchfunktion vilket för många endast anses nödvändigt hos 2-i-1-modeller så är vi av delad mening och ser tydliga fördelar med det när datorn används vid sidan av en desktop och vi snabbt vill öppna eller stänga ett meddelande eller applikation.

En imponerade korrekt LTPS-panel

Skärmen är verkligen esset i rockärmen hos Matebook X Pro och Huawei har valt att använda en LTPS-panel (Low Temperature PolySilicon) vilket är en snabbare och tätare panelteknik jämfört med konventionella skärmtekniker. Det gör att LTPS-skärmar kan bibehålla en hög pixeltäthet samtidigt som de vid högre upplösningar är tillräckligt snabba för bra färgåtergivning. Tekniken är mer integrerad jämfört med andra skärmtekniker vilket gör det enklare för tillverkare att klämma in dessa skärmar i trånga utrymmen.

Efter vår tid med Huawei Matebook X Pro så blir det svårt att gå tillbaka till något annat då skärmen inte bara har en överlägsen ljusstyrka utan också imponerande betraktningsvinklar och färgåtergivning.

Ljusstyrka

En ljusstark skärm innebär en dator som är lättare att använda i solljus. Huruvida du använder datorn med hög ljusstyrka inomhus är en fråga om personlig preferens, men att ha möjlighet att skruva upp ljusstyrkan vid behov är en klar fördel som kan göra ditt datoranvändande mer flexibelt.

Vi testar ljusstyrkan på varje dator med en Spyder 5 Express-kolorimeter från Datacolor och mjukvaran DisplayCAL. Ljusstyrkan i mitten av skärmen och gäller för en helt vit nyans.

Huawei har inte sparat på krutet när det kommer till val av displaypanel och ljusstyrka i Matebook X Pro. Vi mäter 480 nits i vårt skärmtest vilket är det högsta resultatet i Svenska laptopguiden. Det är imponerade och det är inga som helst svårigheter att använda Matebook X Pro utomhus i soliga förhållanden.

Delta E

Delta E är ett relativt mått på hur mycket färgåtergivningen avviker ett idealt värde. Det mänskliga ögat kan uppfatta färgavvikelser vid Delta E-värde 1 eller högre. Det finns flera referenspaletter när man mäter Delta E och vi använder oss av CIE 2000.

Allt under ett värde om 5 Delta E är bra och Huawei Matebook X Pro har den bästa skärmen vi testat i Svenska laptopguiden när det kommer till avvikelser i färgåtergivning.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid